Kotleba donútil odísť dlhoročného vrátnika, nastúpil županov brat

SPRÁVY
28 /

Polročné pôsobenie vodcu ĽSNS v pozícii banskobystrického župana nesie znaky metód politickej mafie. Dosvedčuje to aj aktuálne riešenie bezpečnostnej situácie na Úrade BBSK.

Smutný príbeh z vrátnice BBSK

Pán Robert Kubíkz Fončordy je rovný chlap, ktorého si ľudia vždy vážili. 11 rokov poctivo pracoval na vrátnici Úradu BBSK ako informátor. Pred takmer dvomi rokmi musel zviesť najťažší životný zápas so zákernou chorobou. Vtedy jemu aj jeho rodine pomáhal prekonať toto zlé obdobie celý úrad, kolegovia organizovali pre neho aj zbierky. Našťastie zvíťazil nad rakovinou a mohol sa vrátiť do práce. Po polroku od nástupu nového vedenia Úradu BBSK však bol nútený ukončiť svoj pracovný pomer. Okolnosti, za ktorých k tomu došlo, sú na prvý pohľad absurdné, ale iba dokresľujú súčasné dianie na úrade.

V redakcii máme kópiu listu, ktorý pán Kubík podal na Úrad BBSK 30.mája 2014. Žiada v ňom predsedu Mariana Kotlebu o neodkladné riešenie nezrovnalostí ohľadom svojej osoby. Vzhľadom na skutočnosti, ktoré opisuje, sa cíti byť poškodený. Robert Kubík v liste píše:

„Čakám dva týždne na vyjadrenie sa mojich nadriadených ku skutočnosti, ktorá vznikla v polovici mája tým, že som bol vyčlenený výlučne na denné služby cez týždeň (bez príplatkov pozn. redakcie). Týmto konaním mi bola pozmenená pracovná doba bez toho, aby mi niekto niečo vysvetlil a oboznámil ma so vzniknutou situáciou.“

Ďalej pokračuje:

„Jediné, čo som sa dozvedel od svojho priameho nadriadeného bolo, že o ničom konkrétnom nevie. Preradenie na denné služby bolo nariadenie predsedu, ale vraj sa budú od júna rozširovať rady údržbárov. Na moju otázku, či vie niečo o kontrole mojej nočnej služby zo 14.5.2014 vykonanej predsedom spolu s neznámou ženou a Miroslavom Beličkom mi odpovedal, že o tomto nemá vedomosť. Bolo mi ponúknuté miesto údržbára alebo výpoveď dohodou ku koncu mája 2014.“

Polnočné úradovanie Kotlebu a spol.

Čo viedlo župana Mariana Kotlebu k takémuto rýchlemu procesu s dlhoročným zamestnancom Úradu BBSK? Podľa výpovede pána Kubíka si v noci zo 14. mája od 18:00 hod. do 7:00 hod. plnil svoje štandardné povinnosti informátora na vrátnici. Po 19:00 hod., dokedy majú povolenie byť v práci zamestnanci, boli v úradnej budove na Námestí SNP prítomné okrem vrátnika iba dve osoby: vedúca oddelenia riadenia ľudských zdrojov a hovorca BBSK Miroslav Belička. Úradníčka opustila budovu o 21:00 hod. potom, čo po ňu prišiel autom manžel. Päť minút pred ňou odchádzal Belička, ktorému pán Kubík oznamoval, že v budove pracuje už len vedúca jedného z oddelení, lebo odchádza na dovolenku.

Po odchode poslednej osoby vrátnik napojil bezpečnostný systém budovy na centralizovaný pult ochrany. O 23:20 hod. do Úradu BBSK náhle prichádza Marian Kotleba v sprievode neznámej ženy a pýta sa pána Kubíka, prečo bola v kancelárii po 19:00 hod. ešte úradníčka. So slovami, že to bude riešiť, Kotleba odchádza k autu na parkovisku BBSK.

Z vedenia BBSK bezpečnostní kontrolóri

Vzápätí sa však vracia a opakovane sa pýta vrátnika, či v budove už naozaj nikto nie je. Po vysvetlení, ako je zabezpečená budova sa Kotleba rozhodol osobne vykonať kontrolu prvého poschodia, kde má kanceláriu, spolu s neznámou ženou v jeho sprievode. O 23:30 prichádza Miroslav Belička a ide za predsedom na poschodie. Po chvíli sa vracia Kotleba a pýta si kľúče od všetkých kancelárií na poschodí (asi dvadsiatich).

Keď trojica po osobnej kontrole odchádza z Úradu BBSK, žiada Kotleba vrátnika, aby ešte po nich skontroloval, či všetko dobre zavreli. Belička sa ho pýta na fungovanie kamerového systému v budove a potom všetci traja odišli.

Ale o chvíli sa opäť vracajú a vrátnikovi hovoria, že nemá po nich kontrolovať budovu, ale ju dať do modulu stráženia. Počkali, kým všetko zabezpečil kódom a cca o 23:45 hod. odišli autami z parkoviska BBSK.

Obvinený bez súdu a dôkazov, nakoniec musel odísť

Hoci kontrola budovy BBSK je počas noci technicky dobre zabezpečená,  všetky kroky vrátnika sú monitorované kamerami a zaznamenávané zápismi či nezameniteľnými dátami, po onej noci sa po úrade rozšírila fáma, že pán Kubík v noci údajne poskytol priestory budovy cudzím osobám. Pritom jediná cudzia osoba bola žena, ktorá sprevádzala župana. Vrátnik-informátor bol obvinený bez dôkazov a akéhokoľvek zápisu nedostatkov v jeho práci. Nikto s ním o tom nediskutoval, ale nikto ani nevie, čo hľadali pred polnocou na Úrade BBSK Kotleba s neznámou ženou a Belička…

Pán Kubík od 1.júla už nie je zamestnancom Úradu BBSK. Potom, čo sa udialo po 14.máji 2014, odišiel. Svojím dnes už bývalým kolegom mailom poďakoval za obrovskú morálnu podporu v čase, keď zápasil so zákernou chorobou. Ten boj zvládol, ale proti županovi Kotlebovi je bezmocný. Iba sucho skonštatoval:

„Mám dôvodné podozrenie, že s príchodom tzv. ľudového osloboditeľa prišiel aj strach zo všetkého a všetkých cudzích, ako aj intrigy.“

Príchod nového vrátnika z rodiny Kotlebovcov

Na vrátnici Úradu BBSK sa v júni aj počas nočnej služby objavil županov brat Marek Kotleba. Podľa našich informácií od 1.júla sa jeho meno nachádza v internom telefónnom zozname na oddelení podporných činností, kde dovtedy pracoval aj pán Kubík…

Pointa

Od 20.decembra 2013, kedy Marian Kolteba nastúpil na županský stolec, sa po prepustení resp. odchode odborníkov obklopuje spolustraníkmi a priaznivcami ĽSNS. Do vedúcich funkcií ich dosadzuje bez výberových konaní s odôvodnením, že iba im dôveruje.

Hneď od začiatku spolu so svojím hovorcom zaviedol na Úrade BBSK dovtedy nevídanú ochranku z členov ĽSNS. Najskôr na dohodu, ale neskôr sa viacerí z nich ocitli ako zamestnanci na oddelení podporných činností. Tu do 1.júla pracoval aj jediný „nekotlebovec“ pán Kubík. Vyzerá to tak, akoby sa z Úradu BBSK stávala „administratívna centrála ĽSNS“ priamo na Námestí SNP.

Na druhej strane zaráža kompletné obsadenie vedúcich postov v Banskobystrickej regionálnej správe ciest a.s. Kotlebovými partajníkmi. Medzi nimi sa objavil aj novo dosadený finančný riaditeľ pre investície a majetok – županov ďalší brat Martin Kotleba. Táto krajská spoločnosť čoraz viac budí dojem „súkromnej firmy ĽSNS“…

Autor: (tom)