Cestu Sucháň – Čebovce miesto eurofondov zaplatia všetci obyvatelia kraja  

SPRÁVY
1 /

Piatkové zasadnutie zastupiteľstva BBSK vo Veľkom Krtíši bolo o tom, či poslanci schvália zmenu krajského rozpočtu  tak, aby náklady na rozbehnutú  rekonštrukciu cesty III. triedy uhradila regionálna samospráva z vlastných peňazí, hoci vlani boli na túto investíciu schválené eurofondy. To sa napokon aj stalo.

BBSK zaplatí náklady ne cestu miesto EÚ, nastúpil nový poslanec

Kraj tak zaplatí dodávateľom 4,7 milióna eur za realizáciu investičných  projektov rekonštrukcie cesty  III. triedy medzi obcami Sucháň – Čebovce v okrese Veľký Krtíš a likvidáciu povodňových škôd v okrese Revúca. Ešte predtým na úvod zasadnutia zložil sľub poslanca BBSK Jozef Mikuš  (KDH), poslanec NR SR, ktorý do zastupiteľstva nastúpil ako náhradník za zvolenskú primátorku Lenku Balkovičovú (nezávislá).Tá sa predtým vzdala mandátu.

Župan Marian Kotleba, ktorý ako štatutár kraja nesie zodpovednosť za zmarené europrojekty v hodnote okolo 10 miliónov eur (vrátane rekonštrukcie dvoch domovov sociálnych služieb), návrh na zmenu rozpočtu predkladal poslancom už v apríli a máji, ale zastupiteľstvo od neho chcelo vysvetlenie, prečo sa schválené eroprojekty musia financovať z daní všetkých obyvateľov Banskobystrického kraja.

„Predseda BBSK nám doteraz nedokázal jasne vysvetliť, prečo miesto eurofondov musíme náklady na investičné europrojekty financovať z rozpočtu kraja. Vzhľadom k tomu, že nechceme ukrátiť rodiny zamestnancov dodávateľských firiem o príjem za už vykonanú prácu, navyše hrozilo penále za nezaplatené faktúry, tak sme napokon zmenu rozpočtu schválili,“

uviedol po rokovaní poslanec BBSK Jaroslav Demian (SMER-SD).

Kraj už stratil eurofondy za 10 miliónov eur

K odstúpeniu od zmlúv s Úradom BBSK dalo Ministerstva pôdohospodárstva  a rozvoja vidieka SR, ktoré je riadiacim orgánom pre eurofondy, nasledovné vyhlásenie:

„Projekt rekonštrukcie  a modernizácie úsekov ciest II. a III. triedy v BBSK bol zmluvne dohodnutý so záväzným termínom realizácie a ukončenia do 31.decembra 2014. BBSK svojou nečinnosťou a nerealizovaním projektu závažne porušil zmluvu o poskytnutí nenávratného finančného príspevku. Na základe týchto závažných porušení MPRV SR odstúpilo od zmluvy.“

Vedenie BBSK na čele s Kotlebom však napriek tomu vybralo dodávateľa stavby a rozbehli sa práce, ktoré však neboli kryté financiami. Hoci banskobystrický župan  považuje dôvody ministerstva za vykonštruované a súdnou cestou domáha určenia neplatnosti odstúpenia od zmlúv (žalobu podal 20. mája), to nič nemení na tom, že investičný projekt zahájil bez peňazí a eurofondy sú nenávratne preč..

Na financovanie cesty sa dodatočne použijú prostriedky z rezervného fondu, kam poslanci v  apríli presunuli 8-miliónový prebytok hospodárenia kraja za rok 2014. Stále však zostane nezodpovedanou otázka, prečo vedenie BBSK nevyužilo na financovanie schválené eurofondy s 5-percentným spolufinancovaním z krajskej pokladnice, ale takto musí kraj hradiť 100 percent všetkých nákladov z daní všetkých obyvateľov nášho regiónu.

Autor: (tom), Foto: ilust.