Basketbalisti podľahli doma Komárnu po sporných verdiktoch + hlasy

ŠPORT
8 /

Banskobystrickí basketbalisti odohrali druhý štvrťfinálový duel v najvyššej slovenskej súťaži a opäť sa netešili z víťazstva. Komárno vyhralo aj na Štiavničkách po predĺžení o tri body. Po zápase mal ťažké srdce na rozhodcu Zubáka tréner nášho družstva Miroslav Grznár.

Úvod zápasu sme mali skvelý. Bystričania išli do vedenia 10:0, hostia dali prvý kôš až po dvoch minútach a štyridsiatich sekundách. V polovici prvej štvrtiny však súper znížil už na rozdiel dvoch bodov 12:10 a tri minúty pred prvou prestávkou otáčali Komárňania stav na 14:20! Chytili sme sa však v závere a po trojke Kosu a premenených trestných hodoch Molivu bolo znovu vyrovnané – 22:22. Súper napokon úvodné dejstvo vyhral o tri body. Druhá štvrtina nám vyšla najlepšie. Nepriaznivý vývoj sme dokázali otočiť v náš prospech, keď sa presadzovali hlavne Žiak a Kosa. Minútu pred koncom polčasu naši basketbalisti viedli o osem bodov 49:41, no o tento náskok prišli po trojke Jankoviča a premenených trestných hodoch Wisseha. Do šatní sa teda išlo za stavu 49:46.

Tretia štvrtina sa spočiatku vyvíjala dobre. Bystrickí basketbalisti išli znovu do osembodového vedenia 54:46 a mali navrch. Komárno sa nevedelo dlho na nás dotiahnuť. Znížilo na rozdiel bodu až v 25. minúte, ale naši hráči opäť prepli na vyššie obrátky zásluhou troch trojok v rade v podaní Kosu a Berkisa, takže sme mohli byť znovu veselší – 71:63. Hostia sa rozhodne nevzdávali, Kozlíkom vyrovnali na 72:72 a dve minúty pred koncom tohto dejstva už po troch bodoch Jankoviča viedli. Do štvrtej štvrtiny sa išlo za stavu 78:79 a bola to veru poriadna dráma. Súper nám odskočil na rozdiel piatich bodov a neustále si držal vedenie. Vyrovnať sa nám podarilo Žiakom až 63 sekúnd pred koncom riadneho hracieho času. To už nehral vyfaulovaný Berkis, ktorý bol dovtedy oporou tímu. Komárno Biličom vyhrávalo opäť o dva body, ale my sme mali na odpoveď pripraveného Žiaka, takže duel išiel do predĺženia.

V ňom sme mali najprv navrch my. Viedli sme o tri body 102:99104:101. Komárno však Američanom Wissehom otočilo na 104:105. Po trestných hodoch Žiaka viedlo naše ŠKP o bod, ale záver nezvládlo podľa predstáv. Vyfaulovali sa podkošoví basketbalisti Moliva a Thompson. Do hry išiel Jurjevič, ktorý žiaľ nedal dôležitý kôš. Po faule Žiaka premenil trestné hody na opačnej strane Kratochvíl a po dvojke Igrutinoviča sme prehrávali o tri body. Vyrovnať sa nám už nepodarilo, takže v play-off sérii hranej na tri víťazstvá prehrávame 0:2 na zápasy. V nedeľu sa hrá tretie stretnutie v Komárne.

Fakty o zápase:

ŠKP Banská Bystrica – MBK Rieker CT Komárno 107:110 po predĺžení (23:26, 49:46, 78:79, 99:99)

Štvrtiny: 23:26, 26:20, 29:33, 21:20 – 8:11. TH: 23/33 – 22/29. Trojky: 14 – 8. Fauly: 25 – 28. TCH: 1 – 0. Rozhodovali: Zubák, Kukelčík a Pipíška. Diváci: 500.

Zostava a body:

ŠKP: Žiak 30 (10 asistencií, 2 trojky) Berkis 19 (5), Kosa 19 (6), Thompson 15 (15 doskokov), Körner 9 (1) (Moliva 8, Maree 4, Jurjević 2, Munks 1, Vojtek 0)

MBK Rieker: Wisseh 30 (1), Janković 17 (2), Alawoya 11, Bilić 9, Halada 0 (Kozlík 21 (5), Igrutinović 16, Kratochvíl 6, Jurčina 0, Marchyn 0, Maslík 0, Stojanov 0)

Hlasy po zápase:

Miroslav Grznár (tréner Banskej Bystrice): „V normálnom hracom čase sme nemali dobre doskočiť loptu hráčovi Komárna pod košom a bolo by vybavené. Stalo sa. V predĺžení nám chýbalo šťastie a zrejme aj energia, pretože sme sa rozhodli pre menšiu rotáciu hráčov v tomto zápase. Vyhralo teda lepšie družstvo, ale musím povedať, že som vo svojom živote videl veľa hajzlov, zažil som kadečo pri basketbale, ale to čo predviedol rozhodca Zubák do play-off nepatrí. Nechcel som nič hovoriť na to, čo predviedli rozhodcovia už v Komárne, ale teraz dvakrát vojde náš hráč na kôš a nepíska sa. Ak je to niekde inde dohodnuté, treba to povedať a my sa nemusíme snažiť na tréningoch, potom tých chlapov demotivujeme. To čo Zubák robí na palubovke, to nie je televízne predstavenie, prím majú hrať v prvom rade hráči. Arbitri majú byť šedé myšičky. Na Slovensku však o všetkom rozhodujú rozhodcovia, SBA, len nie basketbal. Mrzí ma to. Aj moja technická chyba prišla v najnevhodnejšiu chvíľu, no musím povedať, že som nenadával a nič na rozhodcu nehovoril. Dohováral som môjmu hráčovi a neviem či on počul niečo iné. Nenechal si to ani vysvetliť. Pokúsime sa vyhrať tretí zápas v Komárne, určite tam v nedeľu zabojujeme.“

Milan Žiak (hráč Banskej Bystrice): „Mali sme na súpera, ale dostavilo sa aj dosť smoly. Boli tam pasáže, v ktorých sme viedli o viac bodov a tam sme mohli na Komárno viac zatlačiť, hrať koncentrovanejšie. Nevyšlo nám to a išli sme napokon do predĺženia, v ktorom sa môže stať hocičo. Sme smutní po tejto prehre, ale nestrácame nádej. V družstve sú všetci hráči víťazné povahy, takže do Komárna ideme v nedeľu vyhrať a dostať ešte sériu do Banskej Bystrice.“

Miljan Čurović (tréner Komárna): „Bol to ťažký zápas. Na to, že sme sa pripravovali na dobrú obranu sme inkasovali veľa bodov. V útoku sa darilo tak nám ako aj Banskej Bystrici. Mrzí ma, že sme nedokázali vyhrať zápas už v riadnom hracom čase. V predĺžení sme si zaslúžili kúsok šťastia, podľa mňa sme zaslúžene vyhrali.“

Marek Kozlík (hráč Komárna – zdroj Eurovia SBL): „Bystrica ukázala, že doma je náročný súper, ukazuje to celú sezónu. Ale myslím si, že na konci sa prejavila kvalita, ktorú sme ukazovali počas celej sezóny, prečo sme boli druhí. Lepšie sme zvládli koncovku predĺženia, kedy je to vždy o jednej lopte, o dvoch. Zahrali sme to predĺženie lepšie a som veľmi rád, že to môžeme doma potvrdiť víťazstvom a postúpiť do semifinále, ale nechcem predbiehať. Myslím si, že to bol veľmi divácky atraktívny zápas a som rád, že sme ho vyhrali.“

Autor: (job), Foto: autor