FOTO: V Bystrici vyrastú nájomné byty pre mladé rodiny. Vieme kde!

TÉMA TÝŽDŇA
16 /

Rekonštrukcia bývalej budovy Slovenskej akadémie vied na Severnej ulici je v plnom prúde. Mestská spoločnosť Bytový podnik mesta s.r.o. tu buduje 30 nájomných bytov pre mladé rodiny aj s potrebnou vybavenosťou. Ide o  viac ako 1,5 miliónovú investíciu.

Byty by mali byť hotové už na jeseň

Z viac ako 40-ročnej budovy zostali len nosné steny. Po obvode sa osádzajú oceľové konštrukcie balkónov. V okolí objektu sa musela opraviť porušená kanalizácia a urobiť prekládka teplovodu To spôsobilo aj menší sklz v harmonograme výstavby.

„Prekládka inžinierskych sietí, ktorá sa objavuje pri každej rekonštrukcii starších objektov, nás trochu zdržala, ale postupujeme ďalej podľa plánu. Urobíme všetko preto, aby sme najneskôr v októbri skolaudovali stavbu a už počas tejto zimy tu bývali noví nájomníci,“

uviedol na stavbe konateľ BPM s.r.o. Ing. Ján Šabo.

Okrem samotnej bytovky chcú dať po dohode s mestom do poriadku aj susedné ihrisko, ktoré bude slúžiť všetkým obyvateľom. Bytový podnik chce podmienky pre uchádzačov o nájomné byty zverejniť najneskôr začiatkom júla.

„Predpokladáme, že bude vyšší záujem ako skutočná ponuka. Podmienky zverejníme na našej webovej stránke. V stanovenom termíne zasadne komisia, ktorá vyhodnotí jednotlivé žiadosti uchádzačov,“

dodal Ján Šabo, ktorý je aj poslancom mestského zastupiteľstva.

Bývalý objekt SAV kedysi prešiel do majetku mesta. To však vo svojom rozpočte dlhodobo nevedelo nájsť finančné zdroje na jeho rekonštrukciu. Preto Ján Šabo, ako konateľ Bytového podniku, koncom minulého roka oslovil primátora mesta s návrhom, že vzhľadom na dobrú finančnú kondíciu tejto mestskej firmy, vedia projekt realizovať vo vlastnej réžii a tým mestu pomôcť. Mestské zastupiteľstvo následne schválilo odpredaj prázdneho objektu po SAV spolu s prevodom práv a povinností stavebníka na dcérsku spoločnosť mesta.

Slobodník: Mesto sa vyľudňuje, musíme to zastaviť

„Jednou z priorít mesta je pomôcť riešiť bytovú otázku najmä mladých Bystričanov s rodinami. Okrem pracovných príležitostí  je bývanie  nevyhnutnou podmienkou, ako ich udržať v Banskej Bystrici, ktorá sa postupne vyľudňuje.  Prostredníctvom tohto projektu chceme vyriešiť bytovú otázku pre 30 mladých rodín, ktoré si na svoj spoločný štart do života nemôžu dovoliť drahé bývanie. V podobný projektoch musíme pokračovať“

povedal  počas kontrolného dňa na stavbe predseda komisie pre zdravie, sociálnu starostlivosť a bytovú politiku poslanec Ladislav Slobodník.

Okrem zväčša dvojizbových bytov za prijateľné nájomné sa v zrekonštruovanom 9-podlažnom objekte vytvoria na prízemí priestory pre občiansku vybavenosť. Uvažuje sa s materskou škôlkou a detskou ambulanciou. Súbežne s prestavbou bytovky sa vybuduje aj potrebný počet parkovacích plôch.

(tom) Foto: Mirka Chabadovávideo: TV Hronka