Poslanci Smeru vyzvali primátora, aby sa vrátila linka č.101

SPRÁVY
2 /

Ako sme vás informovali, po Novom roku prestali v Banskej Bystrici premávať minibusy. Na štvrtkovej dopravnej komisii poslanci Smeru vyzvali primátora Petra Gogolu, ktorý zastupuje mesto vo valnom zhromaždení DPMBB a.s. a schvaľuje cestovný poriadok MHD, aby sa zasadil o obnovu poslednej zrušenej linky č.101 zo Sásovej.

poslanci-smeruMinibusová linka č.101 jazdila z okrajových častí najväčšieho sídliska Sásová do centra mesta (predtým aj na Pršiansku terasu) a hojne ju využívali najmä starší občania. Po jej zrušení z ekonomických dôvodov nastal pre nich vážny dopravný problém. Preto sa občania zo Sásovej obrátili s protestom sa svojich volených zástupcov, čo viedlo poslancov Smeru k výzve adresovanej primátorovi na dopravnej komisii.

Predseda dopravnej komisie a podpredseda najsilnejšieho poslaneckého klubu Jakub Gajdošík, ktorý výzvu predkladal, k tomu uviedol: „Zrušenie minibusovej linky č.101 skomplikovalo život najmä našim starším spoluobčanom, pre ktorých to bolo zo starej Sásovej najschodnejšie spojenie do centra mesta. Napriek tomu, že v schválenom rozpočte mesta na tento rok je na dotáciu MHD vyčlenená konkrétna suma, v tomto prípade sme pripravení podporiť rozpočtovú zmenu v prospech jej navýšenia pre túto linku z inej rozpočtovej položky. Preto žiadame primátora, aby ako štatutár mesta a jeho zástupca v najvyššom orgáne DPMBB a.s. rokoval s Dopravným podnikom a zabezpečil navrátenie linky č.101 do prevádzky MHD pre našich spoluobčanov zo Sásovej.“

Päť minibusov jazdilo v rámci MHD Banská Bystrica od roku 2006 do historického centra mesta, kde majú problém dostať sa klasické autobusy. Slúžili najmä seniorom, ale aj ostatným ľuďom z okrajových častí sídlisk, ktorí ich radi využívali, lebo boli veľmi praktické. Podľa hovorkyne primátora mesta Moniky Pastuchovej hlavným dôvodom ich zrušenia bola neekonomická prevádzka a zlý technický stav vozidiel. Preto v tomto roku už mestský rozpočet s ich dotáciou nepočíta.

Aj keď Dopravný podnik mesta na oplátku za zrušené minibusové linky predĺžil trasy dvoch autobusových liniek č. 20 na Uhlisko a č.97 na trase pracovisko Orange-Kyjevské námestie-Pršianska terasa, pre dotknutých občanov zo Sásovej, ktorí prišli o minibusové spojenie s centrom, to nič neriešilo. „O tom, že sa má zrušiť aj minibusová linka č.101 zo Sásovej a bez náhrady, sme na poslednej vlaňajšej komisii v decembri nevedeli a nesúhlasíme s tým. Preto sme dnes prijali výzvu primátorovi na jej obnovu, keďže ostatné zrušené minibusové linky majú autobusovú náhradu, „ dodal poslanec Gajdošík po zasadnutí odbornej komisie.

K problému zrušenia minibusov v MHD sa poslanci vrátia na februárovom mestskom zastupiteľstve.

Zdroj: Bystricoviny.sk