Bystričania, skúsili ste už Airwheel?

ZAUJÍMAVOSŤ
1 /

V sobotu sa Námestím SNP jazdil na čudnom malom kolese so stupačkami mladík hore a dolu. Stál vzpriamený a ticho sa pohyboval, bolo to zvláštne.

Tak sme ho pristavili a pýtali sa, čo to je. Bystričan Braňo Schwarz nám dal letáčik a ochotne vysvetlil, na čom jazdí:

„Je to Airwheel  – nenáročný ekologický dopravný prostriedok, ktorý zmestíte do batoha. Má to jedno resp. dve kolesá kryté plastom a nabíjateľnú batériu, jazdí rýchlosťou 20 km/hod. Stačí sa naučiť udržať rovnováhu, čo nie je zložité a môžete pohodlne jazdiť po celom meste.“

Tento jednoduchý jednokolesový zázrak z USA váži okolo 10 kg a po nabití batérie (340 Wh) má dojazd až 65 km. Môžu na ňom jazdiť osoby s hmotnosťou do 120 kg. Jeho cena sa pohybuje od 290 €  podľa vybavenia.

Revolučný ľudský transportér považujú jeho užívatelia za dopravný prostriedok budúcnosti. Podľa slovenskej legislatívy je jazdec na ňom považovaný za chodca. V dnešnej uponáhľanej dobe môže byť perfektným riešením pre naše cesty práce, do školy alebo len tak na prechádzku. Jazda na Airwheel je celkom zábavná.

Nie je to vekovo ohraničený dopravný prostriedok, jazdiť na ňom sa naučí každý. Tomu napomáha sofistikovaný počítač, každá jednotka má zabudované bezpečnostné opatrenie, ktoré zaručuje hladkú jazdu. Je jedno alebo dvojkolesový, s ľahkosťou sa naštartuje a keď treba, okamžite zastaví. Niektoré typy majú aj  klasické držanie.

 „Prístroj sa nikdy nevypne náhle, aj keď nepočujete pípanie. Airwheel ľahko zabrzdí, takže užívateľ vždy bezpečne vystúpi, bezpečný je aj pohyb s vaším telom,“ dodáva Braňo.

Je vyrobený z vysoko elastického silikónu, takže je mäkký a pružný, pohodlný pre nohy, odolný a umývateľný. Hliníkové stupačky s protišmykovou úpravou sa dajú jednoducho zložiť. Predajca k niektorým modelom poskytuje zdarma stabilizačné kolieska pre toho, kto si nie je istý pri jazde.Viac informácií nájdete na www.air-wheel.sk .

Možno by stálo za to vyskúšať Airwheel ako perspektívny dopravný prostriedok v meste napríklad pre turistov s požičovňou, podobne ako je to s bicyklami. V každom prípade to vyzerá veľmi zaujímavo…

Autor: (tom), Foto: Ilustr.