Hubert Štoksa: Mám obrovské šťastie na ľudí, s ktorými spolupracujem

ROZHOVOR
0 /

Dnes Vám predstavíme ďalšiu osobnosť nášho regiónu. Tentoraz je ňou generálny riaditeľ Medzinárodných leteckých dní SIAF a riaditeľ Slovenskej leteckej agentúry Hubert Štoksa.

V roku 2004 Ozbrojené sily SR ukončili organizáciu populárnych leteckých dní SIAD v Bratislave. Avšak Hubert Štoksa ako zanietený milovník lietania chcel  pokračovať v ich tradícii. Preto so svojimi najbližšími spolupracovníkmi pripravil projekt SIAF. V roku 2005 spustil spolu s niekoľkočlenným tímom pilotný projekt Slovak Air Fest na Leteckej základni Sliač. Z projektu sa po niekoľkých ročníkoch stala najväčšia a najprestížnejšia letecká udalosť na Slovensku..

Vaše meno je neodmysliteľne spojené s Medzinárodnými leteckými dňami na Sliači, ako ste sa k tomu dostali?

Ovplyvnilo ma prostredie, do ktorého som vstúpil v rámci mojich podnikateľských aktivít. Keď som sa vďaka nim dostal na Leteckú základňu Sliač a Letisko Sliač, začal som si viac všímať prostredie letectva. Zaujalo ma natoľko, že som sa začal o letectvo zaujímať profesionálne, až ma to priviedlo k myšlienke spojiť koníček s prácou.

Tak vznikla Slovenská letecká agentúra s.r.o.?

Áno. Moje prvé skúsenosti s Medzinárodnými leteckými dňami začali v roku 2002 na MLD SIAD v Bratislave, organizované  pri príležitosti 10. výročia vzniku Armády Slovenskej republiky.  V roku 2004 naša agentúra prvýkrát profesionálne participovala na podujatí SIAD ako reklamný partner. O rok neskôr Slovenská letecká agentúra, s.r.o. pripravila prvý pilotný projekt leteckých dní, ktoré organizovala na kľúč už ako službu pre OS SR pod názvom Slovak Air Fest. Pokračovali sme i v roku 2006. Odvtedy sa  datuje aj vznik SLLA.

Ako ste sa dostali na Sliač?

V roku 2008 naša agentúra plynule pokračovala v založenej tradícii leteckých dní organizáciou podujatia Slovak Air Fest, Letecké dni Očová 2008. V roku 2011 bola agentúre vyslovená dôvera Ministerstvom obrany SR a na Sliači sme po rekonštrukcii celého letiska usporiadali prvý medzinárodný ročník SIAF. V súčasnosti patríme k lídrom v organizovaní Medzinárodných leteckých dní Slovak International Air Fest na Slovensku, získali sme dobré meno aj v rámci strednej Európy.

Organizačne ide o veľmi náročné podujatie, kedy vlastne začínate s prípravou nového ročníka SIAF?

Celý rok pripravuje podujatie tím zložený zo špičkových ľudí, ktorých spája najmä láska k letectvu. Dva týždne pred leteckými dňami sú také, že sa jednoducho nezastavíme. Predstavte si, že skončíme jedny letecké dni a za dva týždne už posielame pozvánky na ďalší ročník. Organizačný tím tvorí približne 80 ľudí a počas SIAF je to viac ako 600 ľudí, vrátane dobrovoľníkov, brigádnikov, policajtov, hasičov, či záchranárov.

Čo musíte zabezpečiť napríklad pre také akrobatické skupiny?

Prakticky všetko. Dopravu, ubytovanie, stravu a palivo, čo je náročné na rozpočet MLD. Všetko je to potom o počasí a účasti so vstupným, samozrejme aj o sponzoroch. To je naša celoročná práca, snažíme sa to ekonomicky nastaviť tak, aby nám celý ročník vyšiel. Latka úrovne MLD je postavená vysoko.

Na Sliači je letecká základňa NATO. Aká je spolupráca s našimi vojenskými pilotmi?

Myslím že veľmi dobrá. Vojaci si vykonávajú svoju každodennú prácu takpovediac v anonymite a my sa ich snažíme z nej dostať von. Aj náročné povolanie vojenského pilota sa v podstate napĺňa vtedy, keď môže svoje umenie ukázať na verejnosti. Oni majú letecké dni v krvi. Aj keď je to akoby služba navyše, radi sa stretnú s kolegami z rôznych štátov a spolupracujú s nimi, sú to skvelé priateľstvá. Z roka na rok je to profesionálnejšie aj z našej stranyJe šťastím vidieť pilotov, ako sem radi prichádzajú a s dobrým pocitom odchádzajú. O tom je aj prezentácia Slovenska v zahraničí.

Súčasťou MLD SIAF sú aj Zlaté krídla – Národná cena letectva Slovenskej republiky. Čo je poslaním tejto ankety?

Prestížna anketa Zlaté krídla každoročne zviditeľňuje a oceňuje osobnosti, projekty, inštitúcie, spoločnosti a iné subjekty za ich prínos v rôznych oblastiach slovenského letectva.

Jej vyhlasovateľom je Slovenská letecká agentúra.  Hlavnou myšlienkou je prezentovanie dosiahnutých výsledkov všeobecného letectva, športového letectva, letectva silových zložiek, leteckého priemyslu, vedy, výskumu a školstva, ako aj zvyšovanie povedomia občanov a odbornej verejnosti v uvedených oblastiach.

Cieľom je vyzdvihnúť prácu pilotov, technikov, riadiacich, ostatného leteckého personálu, športovcov, výrobcov v leteckom priemysle, pracovníkov školstva vývoja a výskumu v letectve, poskytovateľov služieb v letectve na Slovensku, a to s dôrazom na ich profesionalitu a snahu o rozvoj a prezentáciu slovenského letectva.

Na zasadnutí European Airshow Council (EAC) v dňoch 2. – 4. marca 2017 na Malte získala Vaša Slovenská letecká agentúra získala ocenenie v kategórii Media & Marketing a tiež Cenu za výnimočný prínos do sveta európskych leteckých podujatí. Čo to pre Vás znamená?

Je to obrovský úspech. EAC je v oblasti leteckých dní nadnárodnou autoritou a takéto uznanie potvrdzuje, že SIAF je medzinárodne akceptovaný projekt. Je to ocenenie tvrdej sedemročnej práce všetkých ľudí, ktorí prispeli k dobrému menu Medzinárodných leteckých dní. Ako rodený Bystričan mám nesmiernu radosť, že sa nám vďaka organizácii SIAF darí zviditeľňovať náš región v medzinárodnom meradle a na takej vysokej úrovni. Cena za výnimočný prínos je vrchol toho, čo sme mohli dosiahnuť. Je to samozrejme aj výzva, aby sme každý ďalší ročník MLD pripravili ešte kvalitnejšie.

Na čo sa môžu tešiť návštevníci tohto prestížneho leteckého podujatia u nás v dňoch 26 a 27. augusta 2017?

Medzinárodné letecké dni, aké ponúkame tento rok tu ešte neboli a dovolím si tvrdiť, že ani dlho nebudú. Vďaka potvrdenej účasti zahraničných akrobatických skupín a vynikajúcich lietadiel sa môže SIAF rovnať najväčším a najšpičkovejším leteckým dňom vo svete. Na zozname účastníkov nechýbajú zvučné stroje, ktoré patria vo svete leteckých šou k unikátom. Som hrdý na to, že ich budeme môcť privítať na Slovensku.

Spomeniem americký strategický bombardér B-52 a bombardér B1, obrie dopravné lietadlo Airbus A380, chorvátsku akrobatickú skupinu Krila Oluje (Krídla búrky) na lietadlách Pilatus PC-9M, sedemčlennú akrobatickú formácia Al Fursan (Rytieri) zo Spojených arabských emirátov. Španielsko na SIAF premiérovo predstaví sólovou akrobaciou na lietadle EF-18M Hornet.. pre fajnšmekrov to bude unikátny stroj Messerschmitt Me 262, starý elegán Supermarine Spitfire i belgický A109 Demo Team v dynamickej ukážke na vrtuľníku A109BA. Bude toho samozrejme omnoho viac, vrátane najlepších pilotov zo Slovenska a Česka. Verím, že bohatý program priláka množstvo návštevníkov. Pokiaľ ich bude viac ako 125 tisíc, budem spokojný (úsmev).

Aký je Hubert Štoksa v súkromí?

Som obyčajný normálny človek. Veľa ľudí o mne hovorí, že som workoholik. Musím sa priznať, že mám obrovské šťastie na ľudí, s ktorými spolupracujem. Či už ide o kmeňových zamestnancov SLLA, alebo o ľudí z organizačného tímu SIAF. Aj im vďačím za to, čo som doteraz dosiahol. Samozrejme ešte mám svoje ďalšie ciele a ambície, na ktorých budem v budúcnosti pracovať.

Ako vidno, práca na príprave MLD SIAF vás pohlcuje, dokážete si popri nej vytvoriť aj  čas len tak pre seba?

Samozrejme. Práca mi dáva príležitosť cestovať po svete, spoznávať nových ľudí, nové kultúry, ale vždy sa rád vraciam do Banskej Bystrice. Po návrate z ciest si poviem, ako mi je doma dobre. Aktívne sa venujem spolupráci a partnerstvu s domácim hokejovým tímom HC´05 iClinic Banská Bystrica. Rád si hokej aj zahrám, pokiaľ práve nelyžujem. Ak mi to čas dovolí, zájdem na ryby. Môj otec bol operný spevák,  preto patrí k mojím hobby aj opera.

Ste fanúšikom letectva, lietania. Vy sám na niečom lietate?

Moje stretnutia s priateľmi sú aj o lietaní. Ak je možnosť, tak ma kamaráti piloti zoberú do kokpitu. Vo výškach si vyvetráme hlavu a potom na zemi dáme dobré pivo. Človeku je hneď lepšie.

Ďakujeme za rozhovor.

Autor: (tom), Foto: ilust.