V sobotu je v Brusne Čipkárskô

Tip na výlet
0 /

Obec Brusno usporiada v sobotu 18. mája 2019 už  20. ročník vo varení Čipkárskeho na parkovisku pri futbalovom ihrisku FK 34 Brusno. Pri príležitosti 595. výročia prvej zmienky o obci je pripravený bohatý kultúrny s vystúpením populárnej skupiny Polemic, ako vždy dobrá zábava s chutným občerstvením.

Program brusnianskeho Čipkárskeho

V sobotu 18. mája Vás v Brusne čaká toto:

10:00 Začiatok súťaže vo varení čipkárskeho, hudobný doprovod skupina Akropola

10:15 Otvorenie výstavy miestnych umelcov (kultúrny dom)

10:30 Vystúpenie detí ZUŠ, ZŠ s MŠ a CVČ

11:00 Súťaž vo vrhu kluchtou

11:30 Divadlo z domčeka – zábava a hry pre deti (futbal. ihrisko)

13:00 Ukončenie varenia čipkárskeho

14:00 Vyhodnotenie súťaže vo varení čipkárskeho

15:30 Folk – rocková kapela Pohoda

18:00 Hudobná skupina Polemic

20:00 – 4:00 Čipkárska veselica – hrá DJ Mimo

Brusnianske Čipkárskô

Tradíciu variť toto regionálne jedlo, ktorým bola známa najmä časť obce zvaná Ondrej, obnovili v roku 2000. Odvtedy domáci kuchári a kuchárky predvádzajú svoj kumšt pri jeho príprave pravidelne koncom mája. Prilákať ním chcú nielen domácich a kúpeľných hostí, ale aj návštevníkov z rôznych kútov Slovenska.

Príprava tohto tradičného brusnianskeho jedla trvá podľa receptu starých gazdiniek najmenej tri hodiny. Každý z kuchárov a kuchárok má však vlastný recept a spôsob prípravy, ktorý nikomu neprezradí.

Jedinečné jedlo, ktoré údajne vedia chutnejšie pripraviť muži ako ženy, sa varí v mašinke, ktorú vymysleli Brusňania, keď z Horehronia pre odberateľov po celej Európe dopravovali na vozoch ťahaných koňmi čipky nakupované v Španej Doline a v Starých Horách neďaleko Banskej Bystrice.

Aby sa cestou nezdržiavali, naložili do “mašinky” zavesenej na konci voza mäso a ostatné suroviny a čipkárskô varili počas jazdy. Zastali, až keď bolo uvarené, najprv zjedli mäso, trhance, zemiaky a zeleninu, ktoré vyberali dierovanou varechou a dochucovali čiernym korením a soľou. Až potom skonzumovali polievku.

V Brusne súťažia štvorčlenné družstvá. Podmienkou účasti je varenie čipkárskeho v mašinách. Mašina je špeciálne skonštruovaná nádoba na varenie, ktorú používali obchodníci – čipkári z nášho regiónu, počas presunu na vozoch za obchodmi po celej Dolnej zemi.

Mašina je kovový hrniec s roštom v spodnej časti a pevným komínom cez stred valca. Do komína sa vhadzuje palivo najmä drevo a drevené uhlie a okolo komína sa varí pripravované jedlo. A takto to vyzeralo v Brusne vlani: