Na farmu Hiadlovských za vínom v retro štýle už od piatku

Tip na výlet
0 /

Mliečna farma Braunvieh v Slovenskej Ľupči bude v dňoch 9. – 10. júna  druhýkrát dejiskom originálneho  gastrofestivalu „Na farmu Hiadlovských za vínom“. Tentoraz sa bude niesť v retro štýle.

Gastrofestival so živým vínom

K Hiadlovským sa okrem vína chodí za jedinečným zrejúcim syrom značky Hiadlovec, ktorý sa tu vyrába. Je to samozrejme aj dobrý program a skvelá atmosféra, ktorá na farme panuje. Podujatie príde posvätiť miestny pán farár. Na farme osadia sochu Sv. Vendelína, považovaného za patróna pastierov, sedliakov, polí a roľníkov. Autorom z dreva vyrezanej sochy pre rodinu Hiadlovských je umelecký rezbár Martin Heczko.

„Aj tento rok sa budú môcť milovníci gastronómie živého vína a syra zvlášť vybrať na našu farmu a objavovať nové chute, vône a zábavu. Pozvanie prijalo šestnásť slovenských vinárstiev, ktoré sa v sobotu 10. júna postupne predstavia na pódiu. Návštevníkov čaká malý kurz someliérstva so someliérom Mirom Ballom, ktorý predvedie aj sabráž syrárskou mačetou,“  

pozýva na podujatie Martin Hiadlovský.

K dobrému vínu, samozrejme, patrí aj dobré jedlo. O to sa na podujatí postarajú traja špičkoví kuchári. Neodolateľné menu vytvoria z najlepších surovín od slovenských farmárov a pestovateľov, v kombinácii s produkciou Mliečnej farmy Braunvieh. Chýbať nebudú alkoholové omáčky a džemy Gentle Jam, dezerty Dolce Manufactory a  samozrejme zrejúci syr Hiadlovec.

Podávať sa bude káva z fariem, ktoré rešpektujú prírodu aj svojich zamestnancov, pivo Divný les z kočovného pivovaru z Banskej Bystrice, ktorého jedinečnosť spočíva vo vášni variť unikátne pivá pre ľudí milujúcich umenie, kreativitu a pestrosť chutí, ale aj limonády s domácimi sirupmi či minerálna voda Brusnianka.

Retro  zábava

Obsluha i vinári privítajú návštevníkov v retro outfitoch a usporiadatelia očakávajú, že návštevníci sa pridajú. Je pripravená je aj súťaž o najkrajší retro imidž. O hudbu sa postará bratislavská swingová skupina Funny Fellows pod taktovkou Romana Fédera a banskobystrická kapela Gatsby Sounds. S retro štýlom ladí aj módna prehliadka a škola tanca.

Prehliadky Ľupčianskeho zámku  a farmy s divadlom pre deti

Na prehliadku Ľupčianskeho zámku sa návštevníci podujatia môžu vybrať v piatok 9. júna o 10:00, 12:00 a 14:30 hod.,  v sobotu 10. júna o 9:00, 10:00, 11:00 a 12:00 hod. Prehliadka trvá 45 minút.

Samozrejme, v programe sú aj prehliadky mliečnej farmy. Tie sa budú konať počas oboch dní a umožnia vychutnať si atmosféru farmárskeho života. Na farmu Hiadlovských sa v piatok 9. júna môžete vybrať od 15:00 do 21:00 hod. a v sobotu 10. júna od 12:00. do 21:00 hod.

Pre deti je pripravená kreatívna dielňa, kde si budú môcť vyrobiť svoje vlastné umelecké dielko a tradičné marionetové bábkové divadlo s flašinetom Gašparko a radca z pekla, s ktorým príde na farmu Divadlo Harry Teater z Banskej Bystrice.

Vstupenky a prekvapenia

 Cena vstupenky je 22,80 € vrátane DPH. Predpredaj vstupeniek online je na odkaze: http://nafarmuhiadlovskych.sk/produkt/vstupenky/

Mliečna farma Braunvieh, usporiadateľ dvojdňového podujatia „Na farmu Hiadlovských za vínom“, má pre návštevníkov pripravené aj ďalšie príjemné prekvapenia – ochutnávky produktov vlastnej výroby, tombolu a súťaže o hodnotné ceny, farmárske suveníry a darčeky, ktoré si možno zakúpiť v predajni spolu s produktmi mliečnej farmy.

Tým, ktorí radi nocujú v prírode, bude k dispozícii vykosený ovocný sad na stanovanie hneď vedľa farmy. Stany a spacáky si treba priniesť. Viac o podujatí na www.nafarmuhiadlovskych.sk

História rodinnej farmy Hiadlovských

Siaha do dávnejšej minulosti. Rodina Hiadlovských zo Slovenskej Ľupče sa vždy spájala s chovom oviec, výrobou ovčieho mlieka, syrov a syrových špecialít. V tomto trende pokračuje aj mladšia generácia, ktorá tradíciu rozšírila o chov hovädzieho dobytka, pričom stavila na chov plemena braunvieh (alpské hnedé).

Základné stádo dojníc bolo dovezené z rakúskeho Tirolska a meno tohto plemena je aj súčasťou názvu farmy. Základný kameň Mliečnej farmy Braunvieh bol položený 1. septembra 1992 na zelenej lúke lokality Podbarište v Slovenskej Ľupči.

V ďalšej etape rozvoja firmy dobudovali moderná maštaľ s voľným ustajnením, ktoré  zabezpečuje pohodu chovaných zvierat. Na túto maštaľ s kapacitou 100 kusov dobytka nadväzuje moderná syráreň. Tá vyhovuje všetkým hygienickým požiadavkám a dáva tak predpoklady pre výrobu špecifických zrejúcich syrov značky „Hiadlovec“, ktoré sa kvalitou vyrovnajú tým najlepším svetovým značkám.

Rozvoj  farmy pokračuje ďalej  aj smerom k cestovnému ruchu a agroturistike. K tomu prispievajú podujatia, ako je toto, ale aj rekonštrukcia vidieckych priestorov farmy s ponukou služieb.

plagat farma hiadlovskych

 

 

Zdroj: (tom) a farma Hiadlovských, Foto: ilustračné