Zemetrasenie v Chorvátsku pocítili až vo Veľkom Krtíši

SPRÁVY
0 /

V utorok okolo poludnia zasiahlo Chorvátsko silné zemetrasenie so silou 6,3 stupňa Richterovej stupnice. Podľa Európskeho stredomorského seizmologického centra udrelo 46 kilometrov juhovýchodne od Záhrebu. Otrasy pocítili aj ľudia na viacerých miestach Slovenska.

Zemetrasenie v spôsobilo materiálne škody, hlásia zranených aj prvú obeť

Záchvevy pôdy zničili budovy v chorvátskom meste Petrinja. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na americkú geologickú službu USGS.

Hypocentrum zemetrasenia sa nachádzalo v hĺbke desať kilometrov v okolí mesta Petrinja. Niekoľko ľudí utrpelo zranenia, píše agentúra AP, ktorá pripomína, že túto istú oblasť zasiahlo v pondelok zemetrasenie s magnitúdou 5,2.

Utorkové otrasy sa začali šíriť približne o 12:30 hod. miestneho času a dali sa pocítiť i v hlavnom meste Záhreb, ležiacom približne 50 kilometrov severne, ale aj v susedných štátoch Srbsko a Bosna.

Posledné správy z najviac zasiahnutých miest Chorvátska hovoria o veľkých materiálnych škodách na budovách, avšak aj o zranených a najmenej jednej obeti.

Prvou známou obeťou zemetrasenia má byť 12-ročné dievča, ktoré zahynulo v meste Petrinja. Spod sutín v rovnakom meste vytiahli živého muža a malého chlapca. Tí v čase zemetrasenia sedeli v zaparkovanom aute vedľa budovy, ktorá nevydržala záchvevy zeme. Oboch previezli do nemocnice. Do mesta Petrinje niekoľko minút po zemetrasení nasadili príslušníkov chorvátskej armády.

V marci zasiahlo Záhreb zemetrasenie s magnitúdou 5,3, ktoré v chorvátskej metropole ťažko poškodilo budovy. Živel si vtedy vyžiadal jednu obeť na živote a najmenej 27 zranených. Zemetrasenie cítili aj v susednej Bosne a Hercegovine. Táto časť Balkánskeho polostrova sa nachádza na hlavných tektonických zlomoch a otrasy zeme sa tam vyskytujú pravidelne.

Odozva aj na Slovensku

Kristián Csicsay z Ústavu vied o Zemi uviedol:

„Zatiaľ evidujeme 50 hlásení o zemetrasení z Bratislavy, Nitry, Trnavy, Trenčína, Serede, Topoľčian, Veľkého Krtíša, Komárna, Nových Zámkov a Šamorína. Hlásenia sú z vyšších poschodí obytných domov.“

Viacerí Bratislavčania opísali svoje zážitky na sociálnej sieti, ako napríklad Katarína:

„O 12:21 hod. sa normálne hýbal celý náš 12 – poschodový dom v Petržalke. Dosť nepríjemný zážitok. Najprv vyskočil pes a začal kňučať. Potom začali šušťať žalúzie a trochu sa pohol luster a stromček. A ja som mala pocit, že ma sediacu na gauči berie do boku.“

Obyvatelia zasiahnutých mestských častí zaznamenali najmä pohyb kľúčov vo dverách, trasenie žalúzií, chvenie postele, lustrov či ozdôb na stromčekoch. Barbora napísala:

„Vyliala sa trochu voda z akvária, domáce zvieratá nereagovali.“

Hasiči doteraz v súvislosti so zemetrasením nezaznamenali v Bratislavskom samosprávnom kraji žiadne škody ani zranené osoby.

Zdroj: TASR, Foto: AP