Záslužnú prácu pri upratovaní mesta odvádzajú aktivační pracovníci, ZAaRES opravuje lavičky

SPRÁVY
4 /

S prichádzajúcim jarným obdobím sa v Banskej Bystrici  meste naplno rozbieha aj jarné upratovanie. O čistotu verejných priestranstiev sa v rôznych častiach mesta stará, okrem iných, aj 53 aktivačných pracovníkov, ktorých pre samosprávu vyčleňuje Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny. Zároveň ZAaRES obnovuje lavičky v meste.

Čistenie mesta aktivačnými pracovníkmi

Každý deň je v teréne v priemere 15 ľudí rozdelených do piatich kolektívov podľa potreby. Hoci sa ich počet z roka na rok zmenšuje, vždy po nich zostávajú jednotlivé lokality viditeľne čistejšie a krajšie.

Časť skupiny aktivačných pracovníkov môžete stretnúť v okrajových častiach mesta, pri odstraňovaní menších čiernych skládok, ktorých je, našťastie, čoraz menej. Je to dobrá správa.

V uplynulých týždňoch aktivační pracovníci vyčistili viaceré lokality Banskej Bystrice, ktoré boli zanesené s komunálnym, ale aj nadrozmerným odpadom. Prispieť k čistejšiemu a krajšiemu mestu môže každý jeden z nás.

Hoci tradičná celomestská akcia Za krajšie mesto odštartuje až v apríli, upratovaciu brigádu si môžu obyvatelia zorganizovať už dnes.

„Ďakujem každému, komu nie je ľahostajné, v akom prostredí žijeme. Celé mesto nevyčistí 50 ľudí, ale ruku k dielu môže priložiť každý jeden z nás. Len spoločnými silami dokážeme prispieť ku krajšiemu a čistejšiemu mestu,“

hovorí primátor mesta Ján Nosko.

Oddelenie odpadového hospodárstva a údržby verejných priestranstiev dá po telefonickej dohode k dispozícii vrecia na odpad každému záujemcovi, a zároveň zabezpečí jeho zber. Je potrebné, aby bol odpad vo vreciach dobre prístupný zberovej technike resp. umiestnený na kontajnerovom stojisku.

V prípade záujmu kontaktujte zamestnancov odd. odpadového hospodárstva a údržby verejných priestranstiev na nasledujúcich kontaktoch:  telefón 0917 505 900, 048/4330 454, mail stefan.sidlovsky@banskabystrica.sk.

Video z čistenia mesta:  https://www.facebook.com/noskojan/videos/363519399916250?locale=sk_SK

Jarné opravy a nátery lavičiek

Koniec zimy využívajú Záhradnícke a rekreačné služby aj na údržbu lavičiek v meste či materských školách. V priebehu januára a februára pracovníci ZAaRES zvážali lavičky z centra mesta (Námestie SNP, Národná ulica) a z areálov materských škôl, aby dočasne uvoľnené priestory v skleníkoch využili na výmenu lát, či obnovu náterov.

Zatiaľ sa podarilo opraviť a natrieť: 28 ks lavičiek z Námestia SNP,  6 ks lavičiek z Národnej ulice, 6 ks lavičiek v Jelšovom hájiku v Sásovej, 90 ks lavičiek a 10 ks sedení z areálov materských škôl

Momentálne prebieha údržba prenosných lavičiek, ktoré sú zväčša umiestnené na autobusových zastávkach. Začalo sa aj s kompletnou údržbou 73 ks lavičiek na Triede SNP, na ktorých sa v priebehu marca vymenia všetky laty.

Autor: (tom), Foto: Mesto BB a ZAaRES