Výzva odborníkov na dôsledné dodržiavanie ľudských práv v súvislosti s očkovaním proti covidu

SPRÁVY
20 /

Doposiaľ čakáme na odpovede ministerstva zdravotníctva na položené otázky v súvislosti s očkovaním detí. Medzitým slovenskí odborníci – advokáti, lekári a vedeckí pracovníci zverejnili výzvu, v ktorej apelujú na dôsledné dodržiavanie ľudských práv v súvislosti s očkovaním proti Covid-19. Podľa nich je neprípustné, aby sa experimentálne a podmienečne schválené vakcíny skúšali na malých deťoch.

Nezodpovedané otázky na očkovanie detí

Aktuálne je na Slovensku zaujímavá otázka očkovania detí vo veku od 12 do 15 rokov vakcínou BioNTech/Pfizer, vážne sa hovorí o povinnom očkovaní niektorých skupín obyvateľstva, zvýhodňovaní očkovaných pred neočkovanými či dokonca obmedzovaní ľudských práv ľudí, ktorí sa z rôznych osobných príčin nedajú zaočkovať.

V tejto súvislosti nás zaujímal názor MUDr. Eleny Prokopovej, hlavnej odborníčky ministerstva zdravotníctva pre deti a dorast, zároveň aj členky pandemickej komisie. Chceli sme vedieť, aké argumenty sú podľa nej rozhodujúce pre zavedenie očkovania detí na Slovensku, ktorých vek sa postupne znižuje pod 18 či 16 a onedlho možno aj pod 12 rokov.

Elena Prokopová

Elena Prokopová

Preto sme jej v tejto súvislosti pred 10 dňami položili niekoľko otázok, ktoré by mali byť zodpovedané hlavne rodičom nesúcim priamu zodpovednosť za zdravý vývoj svojich detí ešte predtým, ak sa naplno spustí očkovanie detí nad 12 rokov:

1. Doposiaľ sa u nás očkovali deti povinne alebo na základe odporúčaní lekárov vakcínami, u ktorých prebehol dlhoročný klinický výskum s riadne ukončeným testovaním. Teraz má dôjsť k očkovaniu experimentálnymi vakcínami, ktoré sa až teraz de facto testujú na ľuďoch a u ktorých nepoznáme ich dlhodobé účinky na zdravie očkovaných. Nepovažujete to za vážne riziko spustenia plošného testovania detí?

2. Podľa doterajších skúseností so šírením nového koronavírusu nepatria deti medzi rizikové skupiny ľudí, ktoré by sa mali očkovať spolu s dospelými nad 18 rokov, seniormi či chronicky chorými. Existujú objektívne dáta na Slovensku o tom, aké percento detí bolo doteraz medzi pozitívne testovanými ľuďmi na Covid-19, aký bol priebeh tejto choroby u nich vrátane úmrtnosti a či sú väčšími šíriteľmi koronavírusu ako dospelí?

3. Podľa prieskumov verejnej mienky väčšina rodičov na Slovensku odmieta očkovanie svojich detí. Vy ho podporujete, dokonca uvažujete o prípadných benefitoch pre očkované deti oproti neočkovaným. Keďže očkovanie u nás i v EÚ je dobrovoľné a nemeckí odborníci neodporučili plošné očkovanie detí  (len po konzultácii s lekárom), nepovažujete to za porušenie princípu rovnosti práv a neoprávnené zvýhodňovanie určitých skupín ľudí pred inými?

Boy and vaccine syringe

4. Účelom plošného očkovania aj u detí je vytvorenie kolektívnej imunity ľudí voči ochoreniu Covid-19 a rôznym mutáciám koronavírusu. Podľa odborníkov je dôležitá bunková imunita, ktorá sa vytvára očkovaním ale aj prirodzeným prekonaním covidu. T-bunkovú imunitu ľudí získanú po prekonaní choroby a po vakcinácii Pfizerom od minulého roka skúma DocIrena Koutná Ph.D.so svojím tímom z brnenského laboratória – Centra bunkového a tkanivového inžinierstva Fakultnej nemocnice u sv. Anny a Lekárskej fakulty Masarykovej univerzity.

Z predbežných výsledkov tohto vedeckého výskumu vyplýva, že bunková imunita po prekonaní covidu je o niečo silnejšia než po podaní vakcíny. Mali by sa testovať starší ľudia a rizikové skupiny, neodporúča plošne testovať mladých ľudí a tobôž nie deti, keďže nepoznáme účinky vakcín na ich zdravý vývin o niekoľko rokov.

Doc. MUDr. Alexandra Bražinová, Phd., MPH, epidemiologička z Ústavu epidemiológie Lekárskej fakulty UK v Bratislave, hovorí, že zisťovanie bunkovej imunity  majú v pláne aj na ich  pracovisku. Rozbiehajú projekt, v rámci ktorého budú počas troch mesiacov sledovať imunitnú reakciu. Najskôr u ľudí, ktorí covid prekonali a následne by chceli testovať aj zaočkovaných.

Prečo nesledujeme T-bunkovú imunitu ľudí na Slovensku ani vyše roka po začiatku pandémie koronavírusu (teraz aj u zaočkovaných), na základe ktorej by sme stanovovali ďalšiu očkovaciu stratégiu, ktorá sa týka aj detí? To nám stačí zopár klinických štúdií zo zahraničia? Nemali by mať na potvrdení účinnosti očkovania ľudí získaním bunkovej imunity ľudí záujem v prvom rade samotní výrobcovia vakcín, ktorí by takéto vedecké skúmanie aj financovali?

Zatiaľ sme od Eleny Prokopovej ani z ministerstva zdravotníctva SR, kam nás pani doktorka odporučila, nedostali žiadnu odpoveď. Medzitým sa stupňuje mediálna kampaň za zintenzívnenie očkovania nielen dospelých, ale aj detí vrátane tehotných žien.  V počte zaočkovaných zaostávame za ostatnými krajinami EÚ a vzhľadom na letné obdobie, kedy logicky klesá záujem ľudí o vakcináciu, sa preto na Slovensku vyvíja mediálny nátlak na nezaočkovaných.

Dokonca to ide až tak ďaleko, že z vládnych kruhov zaznievajú hlasy o povinnom očkovaní či znevýhodňovaní neočkovaných. Niektorí zaočkovaní považujú nezaočkovaných spoluobčanov za hrozbu šírenia nových mutácií koronavírusu, hoci podľa vedcov vakcíny chránia ľudí pred smrťou či ťažkým priebehom ochorenia Covid -19 (čo z hľadiska získanej bunkovej imunity platí aj pre ľudí, ktorí toto ochorenie prekonali), ale zaočkovaní môžu byť rovnakými prenášačmi vírusu ako nezaočkovaní…

Výzva na dodržiavanie ľudských práv pri očkovaní detí i dospelých

Je všeobecne známe, že práve deti najmenej vírusom postihnutou skupinou a priebeh ochorenia je pri nich spravidla mimoriadne ľahký. Preto slovenskí odborníci – advokáti, lekári a vedeckí pracovníci ako signatári výzvy na dodržiavanie ľudských práv pri očkovaní výkonnej moci vyčítajú ignorovanie stanoviska Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), podľa ktorého by sa deti momentálne nemali očkovať vakcínami proti Covid-19 vzhľadom na nedostatok dôkazov a miernejší priebeh ochorenia v porovnaní s dospelými.

Z analogických dôvodov neodporúča plošnú vakcináciu detí a mládeže proti ochoreniu Covid-19 ani nemecká Stála očkovacia komisia (Stiko) a podobne je tomu vo Veľkej Británii.

Signatári výzvy ďalej žiadajú o dôsledné uplatňovanie povinnosti zabezpečiť riadny informovaný súhlas s očkovaním. Týkať sa to má každého očkovaného jednotlivca. Navyše lekári vykonávajúci očkovanie by sa mali podrobne oboznámiť so zdravotnou dokumentáciou každého pacienta, zhodnotiť jeho anamnézu a aktuálny zdravotný stav.

Následne by mali náležite informovať pacienta o všetkých známych nežiadúcich účinkoch vakcíny, ktorá mu je podávaná,, ako aj o alternatívach liečby proti COVID-19. Vyzývajú aj na dôsledný zber údajov o negatívnych účinkoch každej z vakcín, ich pravidelné zverejňovanie a týždennú aktualizáciu oficiálnych zdrojov.

Signatári dôrazne žiadajú, aby výkonná moc s okamžitou platnosťou prestala z krízou postihnutého štátneho rozpočtu vynakladať značné finančné prostriedky na propagáciu očkovania. Taktiež aj na lukratívnu podporu mobilných odberových miest a aby financie vyčlenila na vytvorenie fondu pre odškodnenie očkovaním postihnutých jednotlivcov a pozostalých, a na liečenie následkov očkovania.

Výkonná moc podľa signatárov dlhodobo ignoruje Rezolúciu parlamentného zhromaždenia Rady Európy č. 2361 (2021). Podľa nej musia štáty zabezpečiť, aby ich občania boli informovaní o tom, že vakcíny nie sú povinné. Rovnako aj to, že nikto nebude pod politickým, sociálnym či iným tlakom, aby sa dal očkovať, ak si to neželá. Taktiež musí výkonná moc zabezpečiť, že nikto nebude diskriminovaný na základe toho, že nie je očkovaný kvôli potenciálnym zdravotným rizikám alebo preto, že si to neželá.

Od štátov rezolúcia PZ Rady Európy ďalej vyžaduje, aby poskytovali transparentné informácie o bezpečnosti a možných vedľajších účinkoch vakcín. Vyžaduje tiež transparentnú komunikáciu o obsahu zmlúv s výrobcami vakcín a tieto musia vlády zverejniť pre účely parlamentnej a verejnej kontroly.

Signatári ďalej kritizujú aj to, že v Slovenskej republike v rozpore s našimi medzinárodnými záväzkami došlo k takým legislatívnym zmenám, ktoré možnosť súdneho prieskumu protiepidemických opatrení vrátane tých, ktoré sa týkajú očkovania, úplne vylúčili.

Benátska komisia vo svojom stanovisku pritom uviedla, že „vnútroštátne súdy musia mať úplnú jurisdikciu na preskúmanie obmedzujúcich opatrení z hľadiska ich zákonnosti a oprávnenosti a ich súladu s príslušnými ustanoveniami Dohovoru“. Súdne preskúmanie núdzových opatrení je podľa Benátskej komisie významnou zárukou proti rizikám zneužitia právomocí výkonnou mocou a právo na spravodlivý proces.

Účinné opravné prostriedky zakotvené v článku 6 a 13 Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd sa musia uplatňovať naďalej aj počas núdzových situácií. To znamená, že jednotlivci, ktorých sa týkajú núdzové opatrenia, musia byť schopní napadnúť tieto opatrenia súdnou cestou.

Odborníci upozorňujú na to, že na rozdiel od Slovenskej republiky je súdny prieskum núdzových opatrení v iných krajinách vrátane susednej Českej republiky zabezpečený a ako účinný prostriedok ochrany pred svojvôľou výkonnej moci bol mnohokrát úspešne uplatnený.

Vo Francúzsku napríklad Štátna rada ako najvyšší orgán správneho súdnictva za 12 mesiacov prerokovala v naliehavom konaní 647 vecí a uložila naliehavé opatrenia niekedy aj do 48 hodín. Štátna rada zaujala postoj aj k slobode pohybu očkovanej osoby – 83 ročného dôchodcu.

V tomto medializovanlm prípade dôchodca žiadal zrušenie cestovných obmedzení tak, aby sa viac nevzťahovali na zaočkované osoby. Podľa rozhodnutia sudcu, aj ľudia očkovaní proti Covid-19 môžu byť stále nositeľmi vírusu a prispieť k jeho šíreniu, v rozsahu dosiaľ neznámom. Z týchto dôvodov súd žiadosti dôchodcu nevyhovel.  K výzve sa možno pripojiť na stránke: https://zadeti.sk/.

Vyhlásenia niektorých signatárov výzvy

„Výzva je možno bezdôvodne optimistická. Verí v zdravý rozum aspoň niektorých členov prvej Hegerovej a druhej Matovičovej vlády. Ide vlastne o nevyhnutný hazard. Vláda a jej blízke odborné poradné orgány nás uvrháva do neslobody zavádzaním opatrení, aké sú vecne nezmyselné a zároveň hrubo protiprávne. To opakujem po súdoch v Portugalsku, Francúzsku, Nemecku, Belgicku… Vláda nám kradne ľudské práva a cynicky sa usmieva, lebo sa jej darí.“

Doc. JUDr. Ján Drgonec, DrSc., emeritný sudca Ústavného súdu Slovenskej republiky

Ján Drgonec

Ján Drgonec

„Výzva je medicínskym apelom na vládu. Zdôrazňuje experimentálny charakter vakcín, ktoré dostali len a len dočasné povolenie pre ich použitie. Akékoľvek rozšírené použitie mimo pôvodne schváleného, zdôrazňujem, experimentálneho prístupu, považujem pre deti, adolescentov a tehotné ženy za neprípustné.

MUDr. Ján Lakota, CSc., samostatný vedecký pracovník Biomedicínskeho centra Virologického ústavu SAV

Ján Lakota

Ján Lakota

„Aby boli zásahy do ľudských práv v súvislosti s očkovaním proti Covid-19 odôvodnené a primerané, musia vychádzať z preukázaných vedeckých poznatkov. Mnohé obmedzenia ľudských práv sú však v Slovenskej republike, ktorá v tomto ohľade ignoruje odporúčania WHO, ako aj Rady Európy, absolútne bez vedeckého základu. Sprevádza ich samozrejme popretie práva jednotlivca na prístup k súdu, ktorý predstavuje významný prvok kontroly obmedzení ľudský práv zo strany výkonnej moci. Náhoda alebo zámer? Čoho sa boja kompetentní? Kto ochráni deti?“

JUDr. Marica Pirošíková, advokátka a bývalá dlhoročná zástupkyňa SR pred ESĽP

Marica Pirošíková

Marica Pirošíková

„Robert T. Kiyosaki povedal, že deti sa učia oveľa rýchlejšie ako dospelí, lebo sa ešte nenaučili báť.  A ja dodávam, že rodičia by mali poraziť strach z neznáma tým, že začnú kvôli zdraviu vlastných detí vyhľadávať informácie nad rámec nadpisov bulváru. Deti sú pokračovaním Vášho rodu a naša spoločná budúcnosť. Rodičia, urobte za deti naozaj informované rozhodnutie. Máte len jeden pokus.“

JUDr. Peter Weis, advokát

Peter Weis

Peter Weis

„Som lekár, ktorý sa dlhé roky venuje vplyvu zmien mikrobioty na zdravie človeka. Klinický výskum účinnosti a nežiadúcich, najmä neskorých účinkov vakcín nie je uzavretý, nikto príjemcovi vakcíny nič negarantuje. Podávanie geneticky aktívnych látok, vydávaných za vakcíny deťom preto pokladám za hazard s našou budúcnosťou.“

MUDr. Andrej Janco, lekár a prezident Slovenskej lekárskej únie špecialistov

Andrej Janco

Andrej Janco

„Mojou špecializáciou je pediatria, pediatrická gastroenterológia, hepoatológia a výživa. Denno-denne sa stretávam s deťmi, ktoré prekonali Covid-19, alebo ho prekonali len ich rodičia a imunitný systém detí sa s vírusom vysporiadal bez problémov. Podávanie genetických prípravkov s neodhadnuteľným rizikom nenávratného poškodenia detského organizmu proti ochoreniu, ktoré ich takmer neohrozuje, považujem za bezprecedentný hazard, proti ktorému musím zdvihnúť hlas. “

MUDr. Alena Jancová, detská lekárka

Alena Jancová

Alena Jancová

„Aj keby neexistovali vážne pochybnosti o bezpečnosti nových genoterapeutických látok v úlohe vakcín, právo na telesnú integritu, právo rozhodovať o vlastnom zdravotnom stave a o tom, čo pokladáme za najlepšie pre zdravie našich detí, nesmie byť podriadené žiadnemu inému záujmu. Tieto práva sú deliacou čiarou, po prekročení ktorej stratíme najelementárnejšie slobody.“

Mgr. Tomáš Janco, právnik

Tomáš Janco

Tomáš Janco

„Vakcinácia je na rozdiel od klasickej liečby nezvratný medicínsky úkon, naviac súčasná mRNA genetická terapia je experimentálny pokus bez akejkoľvek zodpovednej znalosti dlhodobých účinkov. Opatrnosť je preto na mieste hlavne u najzraniteľnejších jednotlivcov – detí a mládeže, ktorí majú ešte celý život pred sebou. Ako spoločnosť máme povinnosť deti chrániť. Naviac, Dohovor o právach detí, ku ktorému sa SR zaviazala, žiada, aby záujem dieťaťa bol na prvom mieste a teda nie, aby dieťa malo byť pod nátlakom štátu a s jeho schválením používané pre záujmy a pseudo-ciele (ochrana zdravia) iných.“

JUDr. Erik Schmidt, LLM. MA., advokát

Erik Schmidt

Erik Schmidt

Vyhlásenie prezidentky Čaputovej k očkovaniu

K očkovaniu na Slovensku sa v stredu vyjadrila aj prezidentka Zuzana Čaputová. Vo svojom vyhlásení upozornila na nový variant vírusu delta a hrozbu tretej vlny pandémie na jeseň. Poprosila občanov, aby neváhali a dali sa zaočkovať. Podľa nej vírus rozlišuje iba ľudí zaočkovaných a nezaočkovaných. Zabudla však na veľkú skupina ľudí, ktorí už covid prekonali a majú v tele vytvorené protilátky podobne ako tí, čo dostali vakcínu.

Prezidentka vo svojom prejave uviedla, že miera zaočkovanosti na Slovesnku je najnižšia z okolitých krajín. Kritizovali politikov a tých, ktorí spochybňujú očkovanie a zabraňujú tak získať kolektívnu imunitu ľudí,  pričom nespochybnila dobrovoľnosť očkovania.

Profesor Jiří Beran: S údajmi o delta variante sa manipuluje, nemudrujme o očkovaní detí

Prof. MUDr. Jiří Beran, CSc. je uznávaný český epidemiológ a vakcionológ, vedúci lekár Centra očkovania a cestovnej medicíny v Hradci Králové

Podľa profesora Berana je doba koronavírusu už na konci a život sa pomaly môže začať vracať do normálu. Aktuálne strašenie ľudí delta variantom je teda zbytočné. Táto mutácia v konečnom dôsledku neohrozuje tých, ktorí už covid prekonali alebo sú zaočkovaní napriek tomu, že sa rýchlejšie šíri.

„Je pritom úplne jedno či ochorenie bolo preukázané pozitívnym PCR testom na začiatku choroby alebo išlo o preukázanie len na základe pozitivity protilátok po prekonanom ochorení,“

uvádza profesor Jiří Beran v rozhovore pre Parlamentnilisty.cz, pričom vychádza z aktuálnych dát vo Veľkej Británii.

Jiří Beran

Jiří Beran

Z týchto dát vyplýva, že delta variantom do polovice júna infikovalo 60 655 ľudí.  Z nich však zomrelo iba 73 osôb, čo je 0,1 percenta, teda približne jedno promile. Úmrtnosť je teda 20x nižšia ako pri súčasnej mutácii alfa, predtým označovanej ako britská mutácia.

Hospitalizáciu potrebovalo 488 osôb, čo je 0,8 percenta, teda 8 promile. Je to o 2,5-krát menej, ako pri mutácii alfa. Z celkového počtu infikovaných osôb bolo 35 tisíc ľudí neočkovaných, cca 4 000 očkovaných druhou dávkou a 13 500 očkovaných prvou dávkou.

Na zvyšovanie počtu infikovaných podľa prof. Berana nemá veľký vplyv ani cestovanie. Argumentuje štúdiou SIREN, ktorá dlhodobo zisťuje ochranu osôb proti novej infekcii po prekonanom ochorení.

Z tejto štúdie vyplýva, že nedošlo k celkovému zvýšeniu počtu PCR pozitívnych účastníkov v skupine SIREN a reinfekcie zostávajú na veľmi nízkom počte u jedincov predtým buď pozitívnych na PCR alebo séropozitívnych. To znamená, že aj vplyv delta variantu koronavírusu  na osoby, ktoré covid prekonali alebo majú proti nemu prirodzené protilátky, nie je dramatický. Nedá sa teda predpokladať zvyšovanie počtu infikovaný v súvislosti s cestovaním.

Profesor Beran tvrdí, že s údajmi o delta variante sa neuveriteľne manipuluje. Cieľom je tlačiť na očkovanie čoraz nižšej vekovej skupiny obyvateľstva:

Je nutné u nás prestať mudrovať o očkovaní detí, doočkovať seniorov a začať sledovať dva zásadné ukazovatele pre vyhodnotenie klinických a epidemiologických aspektov mutácií.“

Prvým ukazovateľom je počet novo – sekundárne, teda druhýkrát infikovaných osôb, ktoré v minulosti covid-19 prekonali, a druhým je počet nových infekcií u tých, ktorí už boli v minulosti proti covidu-19 zaočkovaní.

„Ak je mutácia z epidemiologického pohľadu významná, potom bez ohľadu na predchádzajúcu imunitu vytvorenú očkovaním alebo prekonaním ochorenia sa ľahko šíri v populácii, zvyšuje počty hospitalizovaných a počty zomrelých,“ 

hovorí Jiří Beran.

To sa však nedeje ani v Českej republike ani na Slovensku. Preto je podľa profesora Berana potrebné prestať mudrovať o očkovaní detí. Podľa jeho názoru by sme mali doočkovať vnímavú a ohrozenú skupinu obyvateľov, čo sú osoby staršie ako 60 rokov. Tie totiž tvoria 95 % všetkých úmrtí na koronavírus.

Na Slovensku však prebieha úplne iná mainstreamová diskusia a pokiaľ sa objavia hlasy podobné názorom profesora Berana, sú označené za antivaxerské či hoaxy.

„Je úplne zbytočné očkovať napríklad tridsaťročných a netreba vôbec očkovať deti akéhokoľvek veku. Každodenne zomierajú osoby staršie 60 rokov a my veselo očkujeme mladých a chystáme sa aj na dojčatá,“

uzatvára profesor Beran.

Názory tohto uznávaného odborníka sú zaujímavé aj pre Slovensko, kde sa šíri tlak na očkovanie ľudí a operuje sa hroziacim príchodom delta variantu koronavírusu do našej krajiny počas letnej dovolenkovej sezóny.

Faktom je, že sekvenovaním vzoriek pozitívne testovaných osôb prichádzajúcich zo zahraničia sa u nás objavil prvý prípad variantu delta u osoby, ktorá pricestovala z Ruska. Epidemiológovia očakávajú, že vzhľadom na otvorené možnosti cestovania v letnej dovolenkovej sezóne bude takýchto prípadov postupne pribúdať a na jeseň nás pravdepodobne čaká tretia vlna pandémie.

Určite je múdre sa na ňu pripraviť už v lete účinnou kontrolou na hraniciach a dohľadávaním potenciálnych nosičov vírusu prichádzajúcich zo zahraničia, aj s využitím moderných IT prostriedkov.  Otázne je, či „strašenie“ ľudí delta variantom v mene zvýšenia počtu zaočkovaných na Slovensku aj medzi deťmi a mladistvými je tou správnou motiváciou. Nehovoriac o zvýhodňovaní očkovaných aj pred tými, čo covid prekonali  resp. snaha o znižovanie veku či zavedenie povinného očkovania, čo už hraničí s porušovaním ľudských práv…

Autor: (tom) , Foto: ilustračné