Banskobystričania budú mať šancu vidieť vojenskú prehliadku už počas nočného nácviku v utorok

SPRÁVY
0 /

Generálny nácvik celej zostavy slávnostnej vojenskej prehliadky sa uskutoční od 27. augusta 21:00 hod. do 28. augusta 06:00 hod. Vojaci preto už teraz prosia obyvateľov, ktorí žíju v domoch na Štadlerovom nábreží vedľa cesty I/66, o zhovievavosť a trpezlivosť.

Darček k 91. narodeninám vojnového veterána Vladimíra Strmeňa 

Ako sme už informovali, v nedeľu sa na vojenskom leticku Sliač pri nácviku vojenskej prehliadky prvýkrát spojili celky pochodujúcich vojakov a vojenskej techniky. Bývalého povstaleckého vojaka a priameho účastníka SNP Vladimíra Strmeňa (1928) tu čakalo príjemné prekvapenie.

Jeho blízki pre neho pripravili prekvapenie, o ktorom sa čoskoro dozviete z televíznych obrazoviek. Pre Ministerstvo obrany SR a vojakov bolo cťou sa na ňom podieľať.

Pán Strmeň počas nácviku stál po boku ministra na tribúne a pochodujúci vojaci sa mu zdravili, čo on opätoval. Známy vojnový hrdina neskrýval svoje nadšenie:

Nácvik vojenskej prehliadky na I/66 môžete vidieť už v utorok v nočných hodinách

Generálka v Banskej Bystrici sa bude konať v utorok v noci na I/66. Najviac sa to dotkne ulic Kuzmányho, Štadlerove nábrežie, Národná, Kapitulská, Cikkerova, Švantnerova, Hronské predmestie. S technikou a vojakmi pôjde hudba aj komentár v reproduktoroch bez leteckej zložky.

Prvýkrát sa začne s nácvikom o 21:00 hod v trvaní cca hodinu, potom príde otočka, oddych a okolo 03:00 hod. sa nácvik zopakuje ešte raz. V stredu ráno 28. augusta sa uvoľní doprava a I/66 bude prejazdná až do začiatku  Osláv 75. výročia SNP vo štvrtok  29. augusta.

Prílušníci banskobystrickej Mestskej polície rozdávali do schránok obyvateľov list od vojakov. Zároveň to bola pozvánka pre Bystričanov, aby sa prišli v utorok 27. augusta o deviatej vecer pozrieť na nácvik slávnostnej vojenskej prehliadky a nemuseli sa prípadne tlačiť vo štvrtok popri hlavnej ceste I/66, keď do Banskej Bystrice  prídu desaťtisíce ľudi na celonárodné oslavy a nebudú si chcieť nechať ujsť ani historickú vojenskú prehliadku.

Vojaci napísali Bystričanom list

 „Vážení obyvatelia Banskej Bystrice,

Ozbrojené sily Slovenskej republiky si rovnako ako všetci občania Slovenskas hrdosťou pripomínajú 75. výročie Slovenského národného povstania, ktorého oslavy sa uskutočnia 29. augusta 2019 v Banskej Bystrici.

Tohtoročné okrúhle výročie si my, profesionálni vojaci, pripomenieme výnimočne, a to slávnostnou vojenskou prehliadkou. Chceme si takto uctiť pamiatku našich predchodcov, ktorí hrdinsky bojovali, no žiaľ, aj zomierali za rovnaké nadčasové hodnoty, ku ktorým sa hlásime aj my. V neposlednom rade však chceme, ako hrdí občania Slovenskej republiky, jasným spôsobom deklarovať spätosť dnešných profesionálnych ozbrojených síl s dedičstvom našich predkov. Rovnako ako naši starí rodičia, aj my sme pripravení chrániť demokratickú formu vlády a veríme, že sme dôveryhodnou zárukou slobodného života pre všetkých občanov Slovenskej republiky. 

Slovenské národné povstanie neodmysliteľne patrí k jedným z najvýznamnejších historických medzníkov v našich novodobých dejinách. Spoločenstvo svetových demokratických štátov si dodnes hrdinské vzopretie občanov Slovenska v 2. svetovej vojne pamätá, vysoko váži, a oceňuje ho. Slovenské národné povstanie bolo, je a zostane významným vkladom malého  národa v strede Európydo európskeho protifašistického hnutia odporu a porážky nacistického Nemecka a jeho spojencov.

Slávnostná vojenská prehliadka, ktorú pripravujeme, má byť dôstojnou prezentáciou našich spôsobilostí a musíme sa na ňu adekvátne pripraviť. Ako hrdých obyvateľov centra diania Slovenského národného povstania Vás preto chceme v tejto súvislosti poprosiť o trpezlivosť. Dňa 27. augusta 2019 od 21:00 hod. do 28. augusta 2019 do 06:00 hod. sa v priestoroch Štadlerovho nábrežia uskutoční jej generálny nácvik, čo bude spojené s istými krátkodobými obmedzeniami. V utorok, 27. augusta 2019 v čase od 18:00 hod. do stredy, 28. augusta 2019 do 07:00 hod. budú uzatvorené úseky ciest R1, I/66 a I/69.

Vážení obyvatelia Banskej Bystrice,

touto cestou si Vás dovoľujeme požiadať o trpezlivosť a pochopenie. Sme si vedomí, že príprava, organizácia a uskutočnenie slávnostnej vojenskej prehliadky vo Vašom  meste budú sprevádzané aj hlukom spojeným s prevádzkou vojenskej techniky. Veríme však, že naše úsilie pochopíte a zároveň aj podporíte svojou osobnou účasťou na oslavách 75. výročia Slovenského národného povstania dňa 29. augusta 2019.

S úctou 

Vaši príslušníci Ozbrojených síl Slovenskej republiky.“

Autor: (dem), Foto: OS SR