Prieskum FOCUS: Najdôveryhodnejší člen vlády je Lengvarský, najhorší Matovič

SPRÁVY
5 /

Podľa prieskumu agentúry FOCUS pre TV Markíza o dôveryhodnosti členov vlády, ktorý sa uskutočnil  v dňoch 20 – 27 októbra 2021 na vzorke 1 009 respondentov, je najdôveryhodnejším mnister zdravotníctva Vladimír Lengvarský  s 34,8 percentami (61,2 % opýtaných mu nedôveruje). Naopak najnižšiu dôveru z vlády má minister financií Igor Matovič 11,3 percent, pričom mu nedôveruje až 87,2 % opýtaných.

V rebríčku dôveryhodnosti členov Hegerovho vládneho kabinetu za prvým Lengvarským nasleduje minister zahraničných vecí Ivan Korčok (34,2%) a minister životného prostredia Ján Budaj (32 %). Cez 30-percentnú dôveryhodnosť sa dostal ešte minister školstva Branislav Gröhling (30,9 %), až za nim skončil premiér Eduard Heger (29,7 %).

Najnižšiu dôveru podľa respondentov prieskumu majú podpredseda vlády pre legislatívu a strategické plánovanie Štefan Holý (12,9 %) a minister financií Igor Matovič (11,3 %) s absolútne najväčšou nedôverou.

Šéf agentúry Focus Martin Slosiarik k výsledkom prieskumu uviedol:

„Pokles dôvery väčšiny členov vlády súvisí s únavou spoločnosti z pandémie a skepsou, že vláda ešte dokáže nepriaznivý epidemický vývoj otočiť. Táto skepsa má potom vplyv aj na dôveru voči jednotlivým politikom.“

Oproti májovému prieskumu najvýraznejšie vzrástla dôvera k Jaroslavovi Naďovi (+ 5,1 %) a Ivanovi Korčokovi (+ 4,1 %), stúpli aj Andrej Doležal (+ 0,6 %), Igor Matovič (+ 0,3) a Štefan Holý (+ 0,2 %).

Najviac stratili Richard Sulík (- 8,3 %), Milan Krajniak (- 5,6 %), Veronika Remišová (- 5,6 %), Mária Kolíková (- 4,2 %), Branislav Gröhling (- 2 %), Roman Mikulec (- 0,7 %), Ján Budaj (- 0,7 %), Eduard Heger (- 0,4 %) a Natália Milanová (- 0,1 %).

Agentúra Focus sa tentoraz pýtala  respondentov na dôveu resp. nedôveru výhradne k členom vlády,  neskúmala dôveryhodnosť  opozičných lídrov a prezidentky. Medzi ministrami sa nenašiel ani jeden vrátane premiéra Eduarda Hegera, ktorému by viac ľudí dôverovalo, ako nedôverovalo.

Výsledky prieskumu dôveryhodnosti členov súčasnej vlády zverejnila TV Markíza v nedeľňajšej relácii Na telo.

Zdroj: Focus, Foto: TV Markíza a ilustračné