Prieskum AKO: V polovici mája je na čele Hlas s náskokom pred SaS a Smerom

SPRÁVY
3 /

Ak by sa parlamentné voľby konali v polovici mája, vyhrala by ich s prehľadom strana Hlas  pred SaS a Smerom. Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO pre reláciu TV Joj „Na hrane“, ktorý sa uskutočnil od 10. do 16. mája 2022 na vzorke tisíc respondentov.

Hlas by vo voľbách získal 18,2 percenta hlasov opýtaných, druhá strana SaS 14,3 % a tretí Smer 13,5 %. Pre zaujímavosť v Banskobystrickom kraji by vyhral Hlas s 13,5 percentami.

Zľava Peter Pellegrini, Richard Sulík a Robert Fico

Zľava Peter Pellegrini, Richard Sulík a Robert Fico

Predseda Hlasu Peter Pellegrini k májovému výsledku volebných preferencií uviedol:

„Ďakujeme za dôveru. Sme vďační za každú podporu politiky skutočnej pomoci ľuďom, sociálneho a právneho štátu, národnej súdržnosti a lepšej budúcnosti Slovenska.“

Do parlamentu by sa ešte dostali strany a hnutia v poradí OĽaNO (10,7 %), Progresívne Slovensko (9,7 %),  KDH (7,7 %), Republika (6,2 %), Sme rodina (6,1 %).

Pred bránami NR SR by zostali SNS (4 %), Aliancia (2,4 %), Za ľudí (2,1 %) a  Maďarské fórum (2,0 %). Ostatné politoické subjekty by získali menej ako dve percentá hlasov respondentov.

Poslanecké kreslá by si 8 strán rozdelilo nasledovne: Hlas 32 mandátov, SaS, Smer 24, OĽaNO 18, Progresívne Slovensko 17, KDH 13, Republika 11 a Sme rodina 10 poslaneckých mandátov.

Rozhodnutých ísť voliť je viac ako 69 percent opýtaných v prieskume. Naopak vyše 16 percent nevie, komu by dalo svoj hlas. Viac ako 14 percent respondentov sa vyslovilo, že by voliť nešlo.

Autor: (tom), Foto: ilustračné