Pirošíková: Ovplyvňovanie kajúcnikov s podmienkami väzby sú absolútnym škandálom

SPRÁVY
1 /

Po neštandardnom utajenom stretnutí najvyšších predstaviteľov štátu a silových zložiek (okrem armádnych) v budove SIS, ktoré 17. mája 2021 zvolal predseda vlády Eduard Heger, sa na verejnosti obnažil problém ovplyvňovania vyšetrovania viacerých citlivých káuz v súvislosti s výpoveďami kajúcnikov, neúmerne predlžovanej väzby obvinených a konania polície či špeciálnej prokuratúry.

Skupina slovenských advokátov analyzovala posledné prípady advokáta Ribára či bývalých vysokých funkcionárov NAKA Zuriana a Kaľavského, pričom dospela k alarmujúcim záverom s podozrením, že mocenský boj sa prenáša z politického priestoru medzi polícajné zložky a tajné služby.

O tom v stredu dopoludnia na podnet opozície mimoriadne rokuje slovenský parlament na neverejnom zasadnutí. Prítomný by mal byť aj bývalý šéf SIS Vladimír Pčolinský t. č. vo väzbe. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry však nevyhovel žiadosti Národnej rady NR SR o predvedenie obvineného bývalého riaditeľa Slovenskej informačnej služby. Popoludní o tom informoval hovorca Generálnej prokuratúry SR Dalibor Skladan.

Vladimír Pčolinský

Vladimír Pčolinský

Situácia v pléne slovenského parlamentu je napätá. Predseda vlády napriek tomu, že aj poslanci majú právo dostávať tajné informácie, nepovedal o súčasnom dianí na Slovensku a podozreniach z ovplyvňovania vyšetrovania citlivých káuz prakticky nič .  Takto po svojom prejave v NR SR vystúpil pred novinármi premiér Eduard Heger,  na ktorého  reagoval na jeho vystúpenie predseda najsilnejšej opozičnej strany HLAS-SD Peter Pellegrini:

V stredu popoludní vystúpil v parlamente  pred novinármi predseda Smeru Robert Fico, aby sa vyjadril k práve prebiehajúcej mimoriadnej schôdzi a k závažným informáciám, ktorými disponujú opoziční poslanci:

Predseda NR SR Boris Kollár informoval poslancov o obsahu stretnutia na SIS

Podľa Petra Pellegriniho predseda parlamentu večer napokon informoval poslancov o správe SIS, ktorá má potvrdzovať existenciu pracovnej skupiny ovplyvňujúcu konania v trestných veciach. Kollár mal poslancov informovať o dôvodoch zvolania schôdzky aj jej obsahu. Správu, ktorú v pléne predniesol, mala byť upravená na stupeň dôverné.

„Už len v stupni dôverne tá správa, ktorá nám bola prednesená, potvrdzuje, že na Slovensku existuje nejaká pracovná skupina, ktorá naozaj ovplyvňuje reálne jednotlivé konania v trestných veciach, že dochádza, tak ako sme predpokladali, ku koordinácii výpovedí tzv. univerzálnych svedkov, ktorí za prospech pre seba alebo iného sú ochotní rozprávať na iných to, čo sa im povie, alebo to, čo od nich niekto žiada s cieľom iného poškodiť, druhému privodiť nejakú ujmu alebo sebe nejaký benefit a zmiernenie trestu,“ 

povedal Peter Pellegrini.

Peter Pellegrini

Peter Pellegrini

Správa neobsahuje žiadne mená, ale jej obsah je mimoriadne závažný. Predseda Hlasu označil to označil za škandál potvrdený bezpečnostnými zložkami štátu. Chce, aby vláda podala demisiu a aby orgány činné v trestnom konaní okamžite začali vyvodzovať zodpovednosť za osoby, ktoré sú údajne spomínané v tejto správe a ktoré sa majú podieľať na tejto závažnej trestnej činnosti.

Peter Pellegrini sa vo štvrtok vrátil  k stredajšiemu neverejnému rokovaniu NR SR a správe SIS, ktorú im poskytol predseda parlamentu Boris Kollár. Z informácií, ktoré dostali poslanci v stupni „dôverné“ vyplýva existencia skupiny silových zložiek tohto štátu zložená z konkrétnych policajtov, vyšetrovateľov a špeciálnych prokurátorov, ktorá cez výpovede kajúcnikov mala ovplyvňovať vyšetrovanie citlivých káuz „želaným smerom“.

Podľa Pellegriniho sa to nemohlo diať bez vedomia niektorých konkrétnych členov vládnej moci, čo je vážny politický škandál. Preto je potrebné vyvodiť z toho nielen trestnoprávnu, ale aj politickú zodpovednosť:

Bývalá ministerka vnútra a súčasná poslankyňa NR SR za HLAS-SD Denisa Saková k tomu uviedla:

„Vyzývame vládu Eduarda Hegera, aby na základe informácií, ktoré na včerajšej schôdzi podal predseda NR SR Boris Kollár, začala konať minimálne v takom rozsahu, že osoby spomenuté v správe, ktoré sa mali podieľať na tvorbe vykonštruovaných obvinení a to nielen voči predstaviteľom opozície, budú dočasne postavené mino službu, kým sa neskončí riadne vyšetrovanie.“

Vo štvrtok popoludní sa k stredajšiemu neverejnému rokovaniu NR SR vrátil predseda Smeru Robert Fico s ďalšími závažnými informáciami:

Prípad Ribár

Iniciatíva advokátov za právny štát (IAPŠ) a JUDr. Martin Ribár, ktorý bol vo väzbe takmer 20 mesiacov  a dostal sa z nej až po rozhodnutí Ústavného súdu SR, vyzývajú komeptentných na okamžité prešetrenie ovplyvňovania výpovedí kajúcnikov. Žiadajú od upustenia od podobných postupov v praxi orgánov činných v trestnom konaní (OČTK).

Advokáti poukazujú na to, že zo zápisnice o výsluchu obvinených spísanej na Špecializovanom trestnom súde zo 6. mája 2020 pri rozhodovaní o predĺžení lehoty trvania väzby v konaní 1Tp 10/2019 týkajúceho sa aj JUDr. Martina Ribára, ktorú dal IAPŠ k dispozícii, vyplýva, že uvedené podozrenia o „nadpráci“ a nezákonnom ovplyvňovaní kajúcnikov a obvinených (z ktorých sa majú stať ďalší kajúcnici) zo strany vyšetrovateľov či operatívnych pracovníkov OČTK sú viac ako dôvodné.

V súvislosti s tým advokáti upozorňujú, že aj v prípade protiprávne zadržiavaného JUDr. Martina Ribára Ústavný súd SR vo svojom náleze III. ÚS 33/2021 z 13. mája 2021 jednoznačne definoval závažné pochybenia OČTK – tak vyšetrovateľov NAKA ako aj Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry, Špecializovaného trestného súdu ako aj Najvyššieho súdu SR vo vzťahu k JUDr. Martinovi Ribárovi.

„Nález Ústavného súdu vo veci ústavnej sťažnosti je prelomovým preto, lebo určuje jasné mantinely, keď je naplnená väzobná podmienka. Ústavný súd uvádza, že súdy musia skúmať materiálne podmienky potreby väzobného stíhania a nemôžu automaticky prijať právnu kvalifikáciu skutku, ktorá je mu kladená za vinu zo strany prokuratúry,“

uvádza Matej Marhavý z Iniciatívy advokátov za právny štát.

Zľava Martin Ribár s manželkou a Matej Marhavý

Zľava Martin Ribár s manželkou a Matej Marhavý

IAPŠ vznikla preto, aby poukázala na negatívne trendy v celej justičnej sfére. Prvotným impulzom vzniku IAPŠ bol bezprecedentný postup OČTK, prokuratúry – Úradu špeciálnej prokuratúry GP SR, ale aj Špecializovaného trestného súdu a následný postup Najvyššieho súdu SR voči advokátovi JUDr. Martinovi Ribárovi.

Uvedené plne potvrdil Ústavný súd SR, ktorý zrušil uznesenie Najvyššieho súdu SR z 12. augusta 2020 a prikázal Najvyššiemu súdu SR bezodkladne prepustiť sťažovateľa JUDr. Martina Ribára z väzby na slobodu.

Advokáti považujú za nevyhnutné vyjadriť sa k medializovaným podozreniam, že vyšetrovatelia a operatívni pracovníci NAKA, ovplyvňujú výpovede takzvaných kajúcnikov. V prípade preukázania podozrení by išlo o bezprecedentné, neakceptovateľné a nezákonné zneužite právomoci štátnych orgánov.

Prípad Zurjan

Bývalého riaditeľa NAKA Branislava Zuriana po návrate zo zahraničia tento pondelok vypočuli na polícii a prepustili domov. Predtým v piatok mu však na jeho popradskom byte NAKA vylomila dvere, hoci zasahujúci policajti vedeli, že nie je doma a má im prísť otvoriť jeho syn.

Rodák z Banskej Bystrice Branislav Zurian čelí obvineniu z ohrozenia utajovanej skutočnosti a zneužitia právomoci verejného činiteľa. Policajná inšpekcia ho obvinila na základe výpovede nedôveryhodného kajúcnika Borisa Beňu, ktorý bol  námestníkom riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského.

Beňa obvinil Zuriana, že mu mal vyzradiť skutočnosti dotýkajúce sa trestného stíhania ďalšieho kriminálneho kajúcnika, bývalého šéfa Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovíta Makóa. Zurian podal na Beňu ešte vo februári trestné oznámenie, pretože podľa neho je tento kajúcnik dôvodne podozrivý, že sa dopustil krivej výpovede a krivého obvinenia…

Branislav Zurian

Branislav Zurian

Prípad Kaľavský

V tomto prípade advokáti vychádzajú výlučne z medializovaných informácií o výpovedi bývalého šéfa operatívy NAKA v Bratislave Jána Kaľavského. Toho zadržala a obvinila NAKA v piatok, keď chcela zadržať aj Zuriana.

V sobotu sudca Okresného súdu Bratislava III Juraj Kapinaj nevyhovel žiadosti prokurátora  stíhať obvineného Kaľavského vo väzbe, pretože  neboli splnené materiálne podmienky väzby. Prokurátor podal proti tomu sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať koncom týždňa Krajský súd v Bratislave.

Zadržaný Ján Kaľavský vyšetrovateľovi Úradu inšpekčnej služby mal detailne opísať, ako sa postupuje v mediálne sledovaných kauzách, postavených najmä na navzájom sa podporujúcich výpovediach kajúcnikov.

Kajúcnik Ľudovít Makó

Kajúcnik Ľudovít Makó

Výpovede im majú pripravovať samotní vyšetrovatelia NAKA, ktorí sa na ich rozpletaní podieľajú. Robia tak aj cez operatívcov, po ktorých údajne posielajú návody, čo má ktorý obvinený hovoriť. Výpoveď Kaľavského mala pritom rozviazať jazyk aj jeho podriadeným, ktorí sa pred vyšetrovateľom inšpekcie vyjadrujú v rovnakom duchu.

Z obsahu predmetnej zápisnice priamo vyplýva dôvodné podozrenie, že zo strany vyšetrovateľov a operatívnych pracovníkov malo dôjsť k porušeniu účelu väzby. Vyšetrovatelia a operatívni pracovníci NAKA mali umožniť stretnutie spoluobvinených osôb. Minimálne jedna z nich bola v kolúznej väzbe.

Na tomto stretnutí malo údajne prísť k presviedčaniu už spolupracujúceho obvineného – kajúcnika, ktorý mal nahovárať na spoluprácu iného spoluobvineného. To všetko vraj prebiehalo v prítomnosti a za asistencie vyšetrovateľov NAKA, respektíve operatívnych pracovníkov NAKA.

V tejto súvislosti je zaujímavé, že generálna prokuratúra bude dozorovať prípady Branislava Zuriana a Jána Kaľavského. Rozhodol o tom generálny prokurátor Maroš Žilinka, ktorý ich zobral dozorovým prokurátorom z krajskej prokuratúry v Bratislave.

Dozorujúci prokurátor Generálnej prokuratúry SR v stredu vzal späť sťažnosť voči rozhodnutiu Okresného súdu Bratislava III., ktorý nezobral bývalého šéfa operatívcov Jána Káľavského v nedeľu do väzby.

V tejto súvislosti asi nikoho neprekvapí, že samosudca Špecializovaného trestného súdu vo štvrtok schválil dohodu o vine a treste medzi prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry a obvineným bývalým námestníkom riaditeľa SIS Borisom Beňom, jedným z hlavných kajúcnikov. Beňa musí zaplatiť aj peňažný trest vo výške 14 tisíc eur s náhradným trestom odňatia slobody vo výmere osem mesiacov. Rozsudok je právoplatný a nie je možné sa proti nemu odvolať…

Ján Kaľavský

Ján Kaľavský

Pirošíková: Absolútny škandál európskych rozmerov

Na informácie o ovplyvňovaní výpovedí kajúcníkov orgánmi činnými v trestnom konaní a podmienky kolúznej väzby, ktorá sa v mnohých prípadoch obvinených využíva nie na izoláciu obvinených, ale ako nástroj na vynucovanie priznania či spolupráce s vyšetrovateľmi, reagovala aj advokátka Marica Pirošíková z IAPŠ, bývalá zástupkyňa Slovenska na Európskom súde pre ľudské práva:

„Vyššie uvedené informácie týkajúce sa údajného ovplyvňovania kajúcnikov v spojení s podmienkami väzby, ktoré sú dlhodobo v rozpore s odporúčaniami Európskeho výboru na zabránenie mučenia a v spojení s rozhodnutiami slovenských súdov, ktoré v protiklade s konštantnou judikatúrou ESĽP náležite neskúmajú materiálne podmienky väzby, sú v kombináciami s neprimerane dlhými maximálnymi lehotami väzby v porovnaní zo zvyškom Európy absolútnym škandálom.“ 

Pirošíková pripomína, že v zmysle judikatúry Súdneho dvora EÚ môžu krajiny EÚ odmietnuť vykonať vydaný európsky zatýkací rozkaz, ak sa obávajú, že obvinený nebude mať v krajine, ktorá ho vydala, spravodlivý súdny proces.

„Krajiny EÚ musia skúmať aj konkrétne skutočnosti nasvedčujúce tomu, že podmienky výkonu pozbavenia osobnej slobody, ktorým bude obvinený vystavený v prípade jeho odovzdania, nespĺňajú minimálne štandardy stanovené medzinárodným právom. „Ak nie je možné vyvrátiť existenciu tohto rizika v primeranej lehote, tento orgán musí rozhodnúť, či je postup odovzdania potrebné skončiť,“

dodáva Marica Pirošíková.

Marica Pirošíková

Marica Pirošíková

Zdroj: (tom) a ParlamentneListy.sk, Foto: ilustračné