Októbrové voľby: Poznáme mená 6 kandidátov na župana, po jednom na primátora Bystrice a Zvolena

SPRÁVY
0 /

Do komunálnych a regionálnych volieb, ktoré budú naraz 29. októbra 2022, zostávajú štyri mesiace. Kým pred voľbou bystrického župana už poznáme mená šiestich kandidátov, na bystrického a zvolenského primátora sa kandidáti zatiaľ nehrnú.

Kandidáti na bystrického župana a primátora

Županmi chcú byť podpredseda BBSK Ondrej Lunter (nezávislý s podporou politických strán), predseda konzervatívnej politickej strany Národná koalícia Rudolf Huliak, poslanec Národnej rady SR Miroslav Suja za hnutie Republika, poslanec NR SR za stranu Kotlebovci ĽSNS Marek Kotleba, poslanec MsZ v Banskej Bystrici Marek Modranský (nezávislý) a Adrián Polóny (nezávislý s podporou politických strán).

V meste Banská Bystrica zatiaľ poznáme jedinú kandidátku na primátorku mesta, ktorou je aktivistka Diana Javorčíková (nezávislá). Čaká sa, kedy oficiálne ohlási svoju kandidatúru súčasný dvojnásobný primátor Ján Nosko. O ďalších možných kandidátoch sa toho veľa nevie, pretože aj z tých, o ktorých sa hovorí v kuloároch, sa zatiaľ nikto konkrétne nevyjadril.

Ján Nosko

Ján Nosko

O post zvolenského primátora opäť zabojuje Vladimír Maňka

Podobná situácia ako v meste pod Urpínom je aj v susednom Zvolene. Ako jediný zatiaľ oficiálne ohlásil svoju kandidatúru bývalý úspešný zvolenský primátor (1999 – 2005), bystrický župan (2009 – 2013) , poslanec NR SR (1998 – 2002) a europoslanec (2004 – 2019) Vladimír Maňka.

Počas jeho pôsobenia na poste primátora bol Zvolen druhým najlepšie hospodáriacim mestom na Slovensku a ako primátor dostal v roku 2005 za svoju vedúcu úlohu v hospodárení mesta ocenenie Strieborný Golem.

Vladimír Maňka

Vladimír Maňka

Kandidovať bude ako nezávislý, ale podporu mu už vyjadrili politické strany Hlas-SD, Smer-SD a Národná koalícia. Kandidovať sa rozhodol na základe širokej spoločenskej požiadavky zo strany občanov, viacerých parlamentných i mimoparlamentných politických strán, osobností a časti poslancov mestského zastupiteľstva.

„Všetci sú presvedčení, že Zvolen sa akosi zasekol a treba ho posunúť. Dôvera a podpora ľudí sú pre mňa hnacou silou, tak ako v minulosti, keď sa mi spolu s nimi podarilo zo Zvolena urobiť moderné a dynamické mesto. To chcem urobiť pre občanov aj teraz,“

uviedol Vladimír Maňka v priebehu týždňa na tlačovej besede priamo na zvolenskom námestí.

Chce pohnúť Zvolen najmä v  riešení dopravy v centre mesta,  zmeniť aj atmosféru na rokovaniach mestského zastupiteľstva diskusiou s poslancami pred samotným zastupiteľstvom tak, aby sa z rokovaní nestali maratóny.

Súčasná primátorka Zvolena Lenka Balkovičová sa zatiaľ ku svojej opätovnej kandidatúre nevyjadrila. Mesto vedie už druhé volebné obdobie. Po svojom druhom víťazstve pred štyrmi rokmi avizovala, že už viac kandidovať nebude…

O post primátora Zvolena by sa v jesenných komunálnych voľbách mal podľa vlastných slov po tretíkrát uchádzať poslanec mestského a krajského zastupiteľstva Matej Snopko ako nezávislý.  Svoju kandidatúru však doposiaľ oficiálne nepotvrdil.

Hoci čas pred októbrovými komunálnymi voľbami je pokročilý čas a ideme do leta, žiadna väčšia kampaň kandidátov sa ešte nerozbehla. Na mená ďalších oficiálnych kandidátov si ešte budeme musieť počkať.

Autor: (tom), Foto: TASR a ilustračné