Národný konvent na Univerzite Mateja Bela

SPRÁVY
0 /

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí  František Ružička bude v rámci podujatí Národného konventu v pondelok 15. októbra 2018 diskutovať v Banskej Bystrici na UMB s verejnosťou o aktuálnych otázkach EÚ za účasti podpredsedu vlády Richarda  Rašiho

S cieľom oživiť celonárodnú diskusiu o aktuálnych témach EÚ s osobitným dôrazom na miesto Slovenska v ďalšom smerovaní európskeho projektu pokračuje Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR ďalším zo série podujatí #MYSMEEÚ. Uskutoční sa na pôde Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici v pondelok 15. októbra 2018 od 9:15 hod.

richard rasiPodujatie, za účasti študentov, zástupcov akademickej obce, mimovládnych organizácií a verejnosti v aule „Rotunda“ Ekonomickej fakulty UMB na Tajovského 10, slávnostne otvorí podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši a rektor UMB Vladimír Hiadlovský.

vladimir hiadlovsky

V rámci panelu „Európska politika sa nás týka“ si štátny tajomník MZVaEZ SR František Ružička vymení názory so študentmi UMB a vypočuje si ich očakávania smerom k budúcnosti EÚ.

frantisek ruzicka

V moderovanej diskusii, ktorú bude viesť Martin Strižinec, sa v paneli „Európska únia, spravodlivosť a základné práva“ predstavia Radovan Geist, vydavateľ Euractiv Slovensko, Zuzana Štofová, riaditeľka Odboru európskych záležitostí a zahraničných vzťahov Ministerstva spravodlivosti SR a Robert Hajšel, riaditeľ Informačnej kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku.

#MYSMEEÚ v Banskej Bystrici nadviaže na úvodné „kick off“ podujatie Národného konventu o EÚ na Bratislavskom hrade, na regionálne podujatia v Žiline, Zvolene a v Martine, ako aj na minuloročnú sériu diskusií o EÚ so študentmi v Banskej Bystrici, Nitre, Trnave a v Košiciach.

miroslav lajcak

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák o poslaní Národného konventu povedal:

„Uvedomujeme si, že vyše desaťročné obdobie permanentných kríz v EÚ spôsobilo pokles dôvery občanov v európsky integračný projekt a nárast populistických tendencií spochybňujúcich jeho prínos. Uvedená situácia len zvýraznila naliehavú potrebu celospoločenskej diskusie o budúcnosti EÚ a postavení Slovenska v nej. Pre budúcnosť SR a EÚ vnímame ako najlepšie riešenie hlbšiu integráciu členských štátov v oblastiach, v ktorých to prinesie občanom pridanú hodnotu. Je zrejmé, že verejnosť nemôže byť len pasívnym pozorovateľom diania v Únii, ale jej aktívnou a neodmysliteľnou súčasťou.“

sr a eu

Úlohou Národného konventu je zapojiť širokú verejnosť – od politikov, cez predstaviteľov štátnej správy, samosprávy, akademickej obce, cirkvi, občianskej i podnikateľskej verejnosti – do konštruktívnej proeurópskej diskusie. Viac informácií nájdete na webovej stránke MZVaEZ SR  http://www.mzv.sk/europske_zalezitosti/mysmeeu.

 

Zdroj: MZVaEZ SR a UMB, Foto: ilustračné