Maňka urovnáva i otvára staré spory

SPRÁVY
0 /

Župa prehrala súd s NsP Zvolen, ďalšie spory smerujú k dohodám. Nový župan sa angažuje aj v udržaní geriatrického oddelenia vo Zvolene. Splácanie niektorých starých mimoexekučných dohôd nový župan zastavil.

urad-vuc-300x134Súd definitívne rozhodol, zmluva s n.o. Vaše zdravie Zvolen je platná

Krajský súd v Banskej Bystrici zamietol žalobu, v ktorej BBSK žiadalo vyhlásenie zmluvy o výkone správy neziskovej organizácie Nemocnice s poliklinikou Vaše zdravie vo Zvolene za neplatnú. Potvrdil tak rozsudok Okresného súdu vo Zvolene.

Samosprávny kraj tento spor zdedil z čias predchádzajúceho vedenia. Vtedajší predseda kraja Murgaš tvrdil, že zmluvy, ktoré uzavrel jeho predchodca Milan Marčok boli uzavreté na základe neplatnej a nezákonnej verejnej súťaže, preto mali byť neplatné aj nadväzujúce právne úkony.

Nasledovali 3,5-ročné mediálne prestrelky vrátane vyhlásení neziskovej organizácie, že nemocnicu o niekoľko dní zatvorí. Tie sa neskôr ukázali ako zavádzajúce. Bývalý župan Milan Murgaš tvrdil, že na zmluvy útočí, pretože sú pre kraj nevýhodné. Štyri nemocnice v majetku BBSK majú v správe neziskovky, no nájom za budovy v hodnote desiatok miliónov eur neplatia. Murgaš kritizoval, že peniaze získané z riadneho nájmu by pomohli ďalším oblastiam v kraji. V súdnych sporoch, v ktorých chcel Murgaš dokázať neplatnosť zmlúv však bývalý župan neuspel. Nový predseda BBSK sa zrejme pokúsi spory s neziskovkou Vaše zdravie Zvolen urovnať mimosúdne.

Geriatria vo Zvolene ostáva

Po tom, čo v roku 2009 vo výberovom konaní na poskytovateľov rýchlej zdravotníckej pomoci nezisková organizácia Vaše zdravie Zvolen neuspela, jej vedenie vyhlásilo, že kvôli strate zatvorí geriatrické oddelenie. V kraji sú pri tom iba dve – v Banskej Bystrici a vo Zvolene. Podľa najnovších informácií zdravotná starostlivosť podľa Ivety Kurekovej z referátu vzťahov s verejnosťou BBSK ostane zachovaná v súčasnom rozsahu, vrátane oddelenia geriatrie. „Do 16. apríla, kedy je naplánované zasadnutie Zastupiteľstva BBSK, sa rozhodne aj o ďalšom prevádzkovaní zvolenskej nemocnice. Vedenie kraja predloží informáciu o rozhodnutí poslancom počas Zastupiteľstva BBSK,“ uviedla Kureková v tlačovej správe. V správe sa neuvádzalo, akým spôsobom BBSK vykryje straty NsP Zvolen z prevádzkovania geriatrického oddelenia.

Kraj vedie s neziskovkou Vaše zdravie aj ďalšie dva súdne spory. Obnovená komunikácia medzi dvomi subjektmi však naznačuje, že sa dohodnú mimosúdne. Či to bude v prospech, alebo na úkor spoločného majetku obyvateľov Banskobystrického samosprávneho kraja sa môžeme len domnievať. Nezisková organizácia bude určite chcieť získať čo najviac a stratové geriatrické oddelenie tiež nebude prevádzkovať bez požiadaviek na pomoc zo strany župy.

Niektoré súdne spory sa urovnajú, iné otvoria

Niektoré spory Maňka urovnáva, inde otvára mimosúdne dohody, odmieta ďalej splácať pohľadávku a žiada obnovenie súdov, napríklad ako v kauze DSS Detva – Piešť. V nej sa BBSK ešte v roku 2007 dohodol s veriteľom, spoločnosťou AKUS, a.s., Bratislava, na mimoexekučnom vyrovnaní vo veci uplatnenia pohľadávky za dlžnú sumu a penále, ktoré si spoločnosť chcela vymáhať exekúciou. Dlžná suma za stavebné práce vďaka neprimeranému úroku z omeškania na Domove sociálnych služieb Úsvit v Detve – Piešti narástla až na 470 miliónov Sk. Nevýhodnú zmluvu podpísal vtedajší riaditeľ DSS Pavol F.. Bývalý predseda BBSK Milan Murgaš podpísal v roku 2007 s veriteľom dohodu o mimoexekučnom vyrovnaní. Podľa nej mal kraj dlžobu 303 miliónov korún splácať tri roky. Doteraz splatil BBSK 5,6 milióna eur (168,7 mil. Sk) a má uhradiť ešte 4, 43 milióna eur (133,46 mil. Sk). Nový župan Vladimír Maňka zastavil splácanie dlhu a žiada obnovenie súdov. V prípade neúspechu je pripravený obrátiť sa aj na Európsky súdny dvor v Štrasburgu.

Zdroj: Bystricoviny.sk (Miroslav Moravčík)