Maňka žiada obnovenie súdov v kauze DSS Detva – Piešť

SPRÁVY
0 /

Predseda BBSK Vladimír Maňka žiada obnovenie súdneho konania v kauze DSS Detva – Piešť a odmietol ďalej splácať pohľadávku, ktorá zároveň ohrozuje stabilitu rozpočtu BBSK.

urad-vucPredseda BBSK Vladimír Maňka, ktorý dnes predstúpil pred senát Okresného súdu vo Zvolene, vyjadril pochybnosť o oprávnenosti pohľadávky. Okrem toho upozornil aj na neprimeraný úrok, ktorý predstavuje viac, ako 300 percent z tejto údajnej pohľadávky. Predseda BBSK odmietol ďalej splácať pohľadávku, ktorá zároveň ohrozuje stabilitu rozpočtu a tým aj existenciu zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti BBSK. Vladimír Maňka je pripravený využiť všetky právne prostriedky a v prípade potreby sa obrátiť aj na Európsky súdny dvor v Štrasburgu.

BBSK sa ešte v roku 2007 dohodol s veriteľom, spoločnosťou AKUS, a.s., Bratislava, na mimoexekučnom vyrovnaní vo veci uplatnenia pohľadávky za dlžnú sumu a penále, ktoré si spoločnosť chcela vymáhať exekúciou. Dlžná suma za stavebné práce na Domove sociálnych služieb Úsvit v Detve – Piešti narástla až na 470 miliónov Sk. Bývalý predseda BBSK Milan Murgaš podpísal v roku 2007 s veriteľom dohodu o mimoexekučnom vyrovnaní. Podľa nej mal kraj dlžobu 303 miliónov korún splácať tri roky. Doteraz splatil BBSK 5,6 milióna eur (168,7 mil. Sk) a má uhradiť ešte 4, 43 milióna eur (133,46 mil. Sk).

V kauze ide o riešenie starej pohľadávky voči Domovu sociálnych služieb (DSS) Úsvit z roku 1997, kedy vtedajší riaditeľ DSS Pavol F. podpísal nevýhodnú zmluvu s dodávateľom rekonštrukcie budovy tohto zariadenia. Zriaďovateľom DSS Úsvit bol v tom čase štát prostredníctvom Krajského úradu Banská Bystrica. Delimitáciou prešiel v roku 2002 DSS Detva – Piešť do zriaďovateľskej pôsobnosti BBSK. „V delimitačnom protokole nebola zmienená pohľadávka uvedená,“ informovala Iveta Kureková z oddelenia vzťahov s verejnosťou BBSK.

Zdroj: Bystricoviny.sk (Ján Fujdiar)