FOTO: Cestovateľské zážitky Bakossiarikov premenené na skutočnosť

SPRÁVY
0 /

Malí cestovatelia zo Základnej školy s materskou školou Jána Bakossa v Banskej Bystrici dokázali čosi, s čím by veru aj Harry Potter mal čo robiť. Blízke aj vzdialené kúty sveta sa vďaka šikovnosti tretiackych rúk vošli do priestorov ich vlastnej školy.

Bakossiarici

Obrázky spomienok, ktoré si vo svojich hlávkach priniesli z prázdninového túlania sa letom i svetom, preniesli do viditeľnej a hmatateľnej prítomnosti – tak, ako vedeli, alebo ako sa naučili s pomocou svojich rodičov či súrodencov. Jedno z ich diel dokonca našlo svoje trvalé miesto v Slovenskom múzeu máp.

Vytvoril ho Peter so svojou sestrou Simonou a ukazuje kráľovskú korunu štítov Vysokých Tatier. Ich model z polystyrénu a kamienkov je taký impozantný, že si ho z kynceľovského múzea vypýtali, aby ho mohli umiestniť vo svojej expozícii.

„Ale aj všetky ostatné diela, ktoré školáci z Bakossovej ulice vytvorili, boli obdivuhodné. Odmenili sme ich publikáciami o Slovensku, aby sme ešte viac podporili ich snahu cestovať a tvoriť. A budeme veľmi radi, keď sa nám s podobnými aktivitami ozvú aj ďalšie školy. Práve preto sme pripravili na sociálnych sieťach aj sériu videí Moje zážitky z prázdnin, ktorými chceme deti aj pedagógov inšpirovať a ukázať im, že u nás majú so svojou tvorivosťou dvere otvorené.“

hovorí Ivana Krchnavá zo Slovenského múzea máp.

A čo všetko banskobystrickí tretiaci dokázali vytvoriť?

Plavovlasá Jessica dokázala v neveľkej škatuli za dva dni vyrobiť celé obrovské akvárium. Vodu má rada a vraj sa nebude báť plávať v mori ani teraz, keď vie, že tam žijú žraloky. Tie, ktoré dala do svojho kufríka, tam na ľahučkých nitkách plávajú v spoločnosti pestrofarebných rybiek. K svojmu dielku uviedla:

„Bola som v ňom v Budapešti a videla som tam zvieratá, žraloky aj morskú hviezdu. Urobila som ich z omaľovánky, ktorú som si vytlačila, vymaľovala a vystrihla,“

Samko vyrobil morskú krajinu pri chorvátskom Kornati. More sa mu vraj zdalo studené, ale to je asi jediné, čo sa z jeho modelu nedozviete, pretože inak je skvelý – s prímorskými horami aj rozvlnenou hladinou mora, na ktorej surferi predvádzajú svoje umenie.

„Hory sú z polystyrénu, vlny sme urobili z vaty, ktorú sme namaľovali modrou farbou,“

prezradil svoje výrobné postupy.

Pri mori bol aj jeho kamarát Oliver. Ten sa rozhodol vložiť celú rozľahlú pláž do jedného skleného pohára. Aj so svojou rodinou. Vraj mu to išlo celkom rýchlo. More vyrobil zo želatíny, postavičky zo starého lega, pláž z kamienkov a mušieľ.

„Som tam ja aj s mojou mamou, bratom, a pod slnečníkom leží stará mama so starým otcom.“

Maliarka Nikolka farebnými ceruzkami vyčarila vlastnú maľovanú knihu prázdninových zážitkov a spoznávania. A koľko sa ich tam objavilo:

„Bola som vo Vysokých Tatrách, pri vodopáde, aj na tobogáne. Potom sme išli do Štúrova, bývali sme v chatke, spúšťali sa na šmýkalke a dostala som sa aj do tropikária, kde som videla žraloky naučila som sa mená rybiek, ktoré som dovtedy nevedela. A ešte sme sa aj plavili na lodi!“

Fotografka Miška poukladala všetky kúsky svojho leta, plného zážitkov, do vlastnoručne vytvoreného fotoalbumu. Vošlo sa doň všetko: kaštieľ v Betliari, dedinka Sihla aj s vodopádom, a za tým všetkým ešte aj pozoruhodný kus Grécka.

„V kaštieli sa mi páčil veľký nábytok,“

usmieva sa, keď hrdo ukazuje svoje podarené fotky. A kam by išla, keby si mohla vybrať akékoľvek miesto na svete? Po chvíli rozmýšľania vyhŕkla svoj cestovateľský sen – na Cyprus!

Autor: Dušan Hein, Foto: autor