Ďalší februárový prieskum Ipsos potvrdil dvojkolové víťazstvo Petra Pellegriniho v prezidentských voľbách+FOCUS

SPRÁVY
40 /

Podľa februárového prezidentského volebného modelu agentúry Ipsos pre Denník N, ktorý sa uskutočnil v dňoch 16.- 21. 2. 2024 by v oboch kolách zvíťazil Peter Pellegrini pred Ivanom Korčokom.

Potvrdzujú sa tak výsledky prieskumov ostatných agentúr, podľa ktorých sa s veľkou pravdepodobnosťou o novom slovenskom prezidentovi rozhodne medzi týmito dvomi kandidátmi.

V prvom kole voľby prezidenta SR by Petra Pellegriniho volilo 40,2 percent opýtaných, Ivan Korčok by dostal 36,3 percenta hlasov. Štefana Harabina s odstupom na treťom mieste podporuje 8,5 percenta opýtaných. Štvrtý Igor Matovič by získal podporu 4,3 percenta respondentov a piaty Ján Kubiš 3,4 percenta opýtaných.

Krisztián Forró by získal 3 percentá hlasov opýtaných, Marian Kotleba 1,7 percenta a Patrik Dubovský 1,3 percenta hlasov respondentov. Za nimi nasleduje Andrej Danko s podporou  1,1 percenta opýtaných a posledný v poradí Milan Náhlik s 0,3 percentami.

V prieskume chýba Róbert Švec, ktorého po vyradení volebnou komisiou vrátil do hry Najvyšší súd  v čase zberu dát.

V druhom kole prezidentských volieb by zvíťazil Peter Pellegrini s 53,8 percentami hlasov respondentov, druhý Ivan Korčok by získal 46,2 percenta hlasov opýtaných.

Zľava Peter Pellegrini a Ivan Korčok

Zľava Peter Pellegrini a Ivan Korčok

Prvé kolo volieb prezidenta SR sa uskutoční v sobotu 23. marca 2024. Pokiaľ žiadny z kandidátov nezíska v tomto kole nadpolovičnú väčšinu hlasov zo všetkých oprávnených voličov, bude sa 6. apríla 2024 konať druhé kolo do ktorého postúpia dvaja kandidáti s najvyšším počtom hlasov.

V ňom definitívne vyhrá ten kandidát, ktorý dostane viac hlasov.

Agentúra FOCUS

Podľa ďalšieho prieskumu agentúry FOCUS pre TV Markíza, ktorý sa uskutočnil v dňoch 14. – 21. februára 2024 na vzorke 1 025 respondentov, by v prvom kole prezidentských volieb zvíťazil Peter Pellegrini so ziskom 35,2 % hlasov pred Ivanom Korčokom s 34 % hlasov opýtaných.

Tretí by skončil Štefan Harabin s 11,0 % a štvrtý Igor Matovič s 5 – percentným ziskom. Ďalšie miesta by obsadili v poradí Ján Kubiš 4,3 %, Andrej Danko 3,2 %, Krisztián Forró 3,1 %, Marian Kotleba 2,4 %, Patrik Dubovský 1,3 % a Milan Náhlik 0,5 % hlasov respondentov.

V druhom kole, do ktorého by sa dostala dvojica Pellegrini – Korčok, by s prevahou zvíťazil predseda NR SR Peter Pellegrini s 54,9 percentami hlasov rozhodnutých voličov. Jeho súper Ivan Korčok by získal 45,1 percenta hlasov, čo je doposiaľ jeden z najväčších rozdielov medzi dvomi favoritmi prezidentských volieb v tohtoročných prieskumoch (9,8 %).

„Ďakujem, veľmi si to vážim a je to pre mňa obrovský záväzok. Prezident musí byť človek, ktorému budú ľudia dôverovať, na ktorého sa budú môcť spoľahnúť v ťažkých chvíľach a ktorý bude vždy bojovať za ich záujmy doma aj v zahraničí. A to je moja ponuka: pokoj, dôstojnosť a ľudia na prvom mieste,“

reagoval Peter Pellegrini na výsledky posledného prieskumu.

Video Na telo: https://tvnoviny.sk/domace/clanok/882082-exkluzivny-prieskum-v-druhom-kole-prezidentskych-volieb-by-zvitazil-favorit-prieskumov

Proti iným kandidátom by Pellegrini i Korčok uspeli s veľkým náskokom.

Určite alebo pravdepodobne by išlo voliť 68,3 percenta opýtaných. Zostávajúcich 31,7 percenta respondentov deklarovalo nízky alebo žiadny záujem o účasť na voľbách.

Zdroj: (tom) a Ipsos, Foto: ilustračné