Bystričan Peter Pellegrini sa na ustanovujúcom sneme stal predsedom strany HLAS-SD

SPRÁVY
1 /

V sobotu sa konal ustanovujúci snem novej strany HLAS – sociálna demokracia. Delegáti si zvolili predsedu, troch podpredsedov a predsedníctvo strany. Predsedom Hlasu sa stal doterajší líder Peter Pellegrini.

Vzhľadom na pandemickú situáciu sa zasadnutie ustanovujúceho snemu uskutočnilo prostredníctvom telekonferenčného prenosu za účasti 74 delegátov z celého Slovenska. Podpredsedami strany sú Denisa Saková, Richard Raši a Erik Tomáš, celkom ich bude šesť. 

Členov predsedníctva má byť 20. Na ustanovujúcom sneme zvolili zatiaľ len 13 členov, ďalší budú zvolení na riadnom sneme strany, ktorý je naplánovaný v marci budúceho roka.  Dovtedy chce strana HLAS-sociálna demokracia podľa svojho predsedu budovať regionálne štruktúry.

„Budeme štandardnou opozičnou stranou a hoci budeme slušní, neznamená to, že nebudeme razantní, Do Hlasu sa hlási veľa ľudí. Budeme veľkou stranou, registrujeme tisícky záujemcov o členstvo vo všetkých regiónoch Slovenska. Vždy sa chceme snažiť vystupovať odborne, vecne argumentovať a vnášať do politiky pokoj. Budeme hlasom tých, ktorí potrebujú pomoc.“

uviedol Peter Pellegrini.

Za generálneho manažéra Hlasu menoval predseda strany Matúša Šutaj Eštoka.

Peter Pellegrini na tlačovej konferencii povedal, že ani len nesníval o tom, že ešte pred ustanovujúcim snemom im bude patriť v prieskumoch preferencií politických strán prvá priečka:

„Urobím všetko preto, aby sa členovia, budúci členovia a podporovatelia strany nemuseli hanbiť za svojho predsedu. Hlas chce robiť takú politiku, aby sa zaňho nemusela hanbiť Slovenská republika.“

Novozvolený predseda zdôraznil, že sa nebude v čele strany barikádovať cez stanovy. Strana podľa neho nie je financovaná žiadnym oligarchom, ale bude financovaná transparentne. Poslanci Národnej rady, ktorí sú členmi Hlasu, pravidelne každý mesiac prispievajú na chod strany. Od budúceho týždňa chce Hlas na svojom webe zverejňovať všetkých sponzorov nad 1 000 eur a každý tak bude môcť sledovať, z čoho prichádzajú príjmy strany.

Predsedníctvo strany prvýkrát zasadne budúci týždeň, aby sa prihlásilo k aktivitám, ktoré budú viesť k zberu podpisov na vyhlásenie referenda o skrátení volebného obdobia. Referendum podľa Pellegriniho nemôže patriť jednému politickému subjektu, strany či združenia môžu na petícii len participovať.

„V prípade, že padne rozhodnutie na politickej úrovni, že sa pôjde do týchto aktivít, strana Hlas-SD po zjednotení otázok poskytne všetky svoje kapacity a prostriedky, aby pomohla vyzbierať podpisy na to, aby mohlo byť vyhlásené referendum,“

vyhlásil Peter Pellegrini.

Témou referenda by mohli byť aj otázky o dobrovoľnom očkovaní proti koronavírusu. V petičnom výbore by podľa neho mohli byť aj ľudia z rôznych organizácií, pričom spomenul napríklad odborárov, Jednotu dôchodcov Slovenska či Slovenský zväz protifašistických bojovníkov.

Autor: (tom) , Foto: TASR a redakčné