Bánoš sa zatvára v sobotu 20. októbra

SPRÁVY
1 /

Už po siedmykrát otvára svoje brány Stredná odborná škola Pod Bánošom slávnostiam ukončenia poľnohospodárskej sezóny. Tie sú, ako každý rok, už tradične spojené s farmárskym trhom, remeselníckymi výrobkami a ochutnávkami tradičných regionálnych jedál z nášho kraja.

„Naši partneri a spoluorganizátori SOŠ Pod Bánošom, Mesto Banská Bystrica a občianske združenie Tradičná chuť regiónov Slovenska pripravili pre návštevníkov okrem už tradičných sprievodných aktivít ako je detská škola varenia, ukážky včelárstva, apiterapie či vrúbľovania ovocných stromčekov, aj nové atrakcie,“

hovorí iniciátor a spoluorganizátor podujatia Peter Rusnák z občianskeho združenia Vidiecke partnerstvo BB kraja.

MG_6561

Ďalej Rusnák pokračuje:

„Z nich by som vyzdvihol hlavne vyhliadkové lety balónom nad mestom, ukážky hipoterapie, kanisterapie, sokoliarstva, ale aj pálenia domácej ovocnej pálenky. Novinkou pre spotrebiteľov bude aj anketa o jablkách spojená s ochutnávkou a hodnotením kvality i chute domácich tradičných odrôd a jabĺk z reťazcov.”

MG_8249

„Zatváranie Bánoša“ sa od tohto roku zameriava hlavne na predaj miestnych produktov, ktoré sú držiteľom regionálnej značky. Tak chcú organizátori ešte lepšie priblížiť tradičné vône a chute našich regiónov. Toto podujatie, ktorému na jar i na jeseň miestni nepovedia inak než veľký Sásovský či Rudlovský jarmok, si rokmi získalo priazeň obyvateľov mesta.

O kultúrny zážitok sa postará aj tento rok ľudová hudba Jána Maka so svojimi sólistami a tiež vystúpenie detského folklórneho súboru Radosť. Z Radvane bude cez Fončordu až na miesto podujatia premávať bezplatná kyvadlová doprava.

MG_8338

Akcia sa uskutočňuje s podporou Banskobystrického samosprávneho kraja. Tradičné podujatie v areáli SOŠ Pod Bánošom začne v sobotu 20. októbra o 10:00 hod. a potrvá do popoludňajšej štvrtej hodiny. Všetci Bystričania sú vítaní.

A takto sa na jar Bánoš otváral:

 

Autor: (dem), Foto: Mirka Chabadová ilustračné