Rozmach CrossFit-u v Banskej Bystrici

ŠPORT
0 /

V poslednom období mnohí z nás počúvajú od svojich známych, rodiny, či priateľov „ Ja robím CrossFit“ a pýtajú sa, čo to vlastne je ? Tento šport zažíva, čím ďalej väčší boom a teší sa pozornosti mnohých ľudí. My sme sa na túto tému rozprávali s Marekom z CFT (Centrum funkčného tréningu).

Odkiaľ CrossFit pochádza? Ako si sa k nemu dostal ty?

Kolískou CrossFit-u je určite USA, kde už v 70. rokoch vznikali prvé teórie a vznik fitnes odvetvia, ktoré by budovalo všeobecnú kondíciu a pripravilo každého človeka na zdolanie akejkoľvek výzvy. Na Slovensku je CrossFit mladý, ale veľmi populárny. Ja osobne som sa k tomuto športu dostal intuitívne, kedy som hľadal nové výzvy a CrossFit bol pre mňa to pravé.

Aká je jeho podstata? O čo ide v CrossFite?

Podstatou je rozvíjať cvičenca po každej stránke. Jednoducho povedané, nestačí byť len dobrý bežec, nestačí byť dobrý len v vzpieraní. Vyžaduje je sa komplexnosť. Na tréningoch sa snažíme rozvíjať kondičnú stránku (aerobný systém) našich klientov, ale taktiež sa venujeme silovému tréningu (vzpieračským technikám) a gymnastike, resp. cvikom s vlastnou váhou tela. Výsledkom takéhoto tréningu je sila, výbušnosť, rýchlosť, kondícia, obratnosť- mobilita a flexibilita. Ľudia sa navzájom poznajú a stretávajú sa na spoločných tréningoch, kde sa budujú putá a často to nie je len o tréningu, ale o tom, že sa cítite dobre, robíte niečo pre seba a svoje zdravie, ste v kolektíve.

Aké sú jeho výhody, nevýhody ?

Za najväčšiu výhodu pokladám pestrosť, vyvarovanie sa monotónnosti a neustále napredovanie. Ďalej je to všestrannosť a komunita. Za nevýhodu je možné pokladať vysokú náročnosť prevedenia jednotlivých cvikov. Začiatky sú ťažké, ale to platí vo všeobecnosti.

Čo všetko je k tréningu potrebné ?

Chuť trénovať, skúsiť niečo nové a nezdupkať po prvom nezdare.

Pre koho je tréning vhodný ?

Pre každého, kto sa nebráni novým veciam a je schopný opustiť svoju komfortnú zónu. Inak pre mužov i ženy rôznych vekových kategórií. Tréningy sú rozdelené, tak ako pre začiatočníkov, tak i pokročilých.

Viac o CrossFite v Banskej Bystrici sa dozviete na internetových stránkach www.cftbb.sk.

Zdroj: CFT BB