Richard Raši: Banská Bystrica bude pri EYOF 2021 čerpať zo skúseností azerbajdžanského Baku

ŠPORT
0 /

Podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši sa v pondelok počas pracovnej návštevy v Baku stretol s ministrom mládeže a športu Azerbajdžanu Azadom Rahimovom. Práve jeho ministerstvo pripravovalo letný Európsky olympijský festival mládeže 2019, ktorý sa v Baku aktuálne koná.

Zbieranie skúseností v Baku

Vicepremiér s ministrom hovoril o spolupráci azerbajdžanského organizačného tímu s Banskou Bystricou, ktorá bude EYOF organizovať v roku 2021.

Podujatie EYOF 2019 je v Baku podľa vicepremiéra Richarda Rašiho mimoriadne dobre zorganizované. Azerbajdžan v roku 2015 hostil Európske olympijské hry, a tak skúsenosti s organizáciou už má. Minister Azad Rahimov ponúkol mestu Banská Bystrica pri organizovaní EYOF na Slovensku spoluprácu a zároveň podklady, skúsenosti a know – how.

„Zástupcovia mesta Banská Bystrica, ktorí sú teraz v Baku, získajú okrem osobných skúseností všetky podklady, manuály a ďalšie podporné dokumenty. Tiež môžu do prípravného tímu začleniť ako konzultantov zástupcov organizačného tímu z Baku,“

vysvetlil vicepremiér Richard Raši. Ako dodal, skúsenosti Azerbajdžanu pri príprave EYOF pomôžu Banskej Bystrici jednak efektívnejšie festival pripraviť, ale tiež sa vyvarovať možných problémov či komplikácií:

„Sme veľmi vďační za túto spoluprácu, bude pre nás pri prípravách EYOF 2021 veľmi dôležitá.“

V Baku sa do 27. júla koná už 15. ročník Európskeho olympijského festivalu mládeže, kde sa podpredseda vlády zúčastnil na slávnostnom otváracom ceremoniáli. Navštívi tiež rôzne športoviská, na ktorých súťaží 45 mladých slovenských športovcov.

Mladí športovci, medzi ktorými sú aj Bystričania, reprezentujú našu krajinu na olympiáde v siedmich disciplínach – v atletike, športovej gymnastike, cyklistike, džude, tenise, zápasení a plávaní. Richard Raši do Baku odletel spolu so zástupcami Slovenského olympijského a športového výboru, mesta Banská Bystrica i športovcami.

Banská Bystrica nahradila Košice

Začiatkom mája bývalý košický primátor –  už v pozícii podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu Richard Raši  gratuloval bystrickému primátorovi Jánovi Noskovi k odvážnemu kroku, keď Banská Bystrica dva roky a niečo pred štartom najväčšieho európskeho športového podujatia pre mládež (júl 2021) nahradila mesto Košice v jeho usporiadaní:

„Ako Košičanovi mi je veľmi ľúto, že Košice odmietli usporiadať Európske hry mládeže v roku 2021, ale zároveň som rád a gratulujem Banskej Bystrici a vedeniu jej mesta. Napriek tomu, že sú oveľa menší ako mesto Košice, majú obrovské športové srdcia. Myslím si, že všetci športovci z Košíc budú najbližšie mesiace a roky závidieť Banskej Bystrici, čo všetko sa tu vybuduje a ako sa dá usporiadať toto najväčšie športové podujatie na Slovensku, keď  sa chce. Banská Bystrica gratulujem Vám a držím palce, ste naozaj jedničky.“

Primátor Ján Nosko vtedy reagoval slovami:

„Pán podpredseda vlády ďakujeme za úprimnú gratuláciu. Je to obrovská výzva, ale aj zodpovednosť. Verím, že to spolu s vládou SR a SOV zvládneme.“

Zdá sa, že spolupráca medzi naším mestom a ďalšími partnermi vrátane vlády SR úspešne napreduje a tím okolo primátora Noska sa pustil do prípravy EYOF 2021 s plnou vervou. Pochopiteľne Banská Bystrica sa veľkosťou ani pompéznosťou nemôže rovnať Baku, ale môžeme dať do toho kus nášho bystrického srdca. K úspešnej organizácii letného Európskeho olympijského festivalu mládeže o dva roky sa náramne hodia aj získané skúsenosti  z Baku 2019.

Zdroj: Úrad podpredsedu vlády SR a (tom), Foto: EYOF 2019, FB a ilustračné