Nasťa Kuzminová otvorila 1. medzinárodný turnaj detí v džude

ŠPORT
0 /

V sobotu 1.marca bolo v banskobystrickej Športovej hale  na Štiavničkách rušno. Konal sa tu 1. ročník medzinárodného turnaja v džude Grand Prix Banská Bystrica pre žiakov v kategóriách do 11, 13 a 16 rokov.

VŠC Dukla, Judo klub ŠK UMB a mesto Banská Bystrica s podporou Garancia Security Group usporiadali u nás historicky prvý medzinárodný turnaj mladších a starších  žiakov. Prihlásilo sa 270 detí z 29 oddielov zo Slovenska, Čiech, Maďarska, Poľska  a Ukrajiny.

Pôvodný program s naplánovaným začiatkom o 10:00 hod., sa musel posunúť o dobrú polhodinu. Dôvod bol prostý – prišla dvojnásobná olympijská víťazka Nasťa Kuzminová. Naša najúspešnejšia biatlonistka po slovenskej hymne otvorila banskobystrický turnaj v džude klasickým pozdravom – úklonom a zvolaním REI. Potom sa už na ňu doslova vrhli mladí džudisti so žiadosťou o podpis a spoločnú fotografiu. Organizátori museli počkať, kým ochotná Nasťa potešili deti aspoň autogramom.

Branislav Slaný z organizačného výboru turnaja pre náš portál uviedol:

„Je to prvý raz, čo v Banskej Bystrici organizujeme takýto medzinárodný turnaj v džude pre mladé vekové kategórie žiakov. Chceme takto podporiť záujem detí o tento šport. Z toho dôvodu sme pozvali na slávnostné otvorenie olympijskú víťazku Nasťu Kuzminovú, čo, ako vidíme, sa stretlo s obrovským ohlasom u detí. Každý sa chcel s ňou stretnúť a porozprávať, je to pre nich veľký vzor. Oficiálne otvára turnaj hlavný rozhodca, ale teraz nás prekvapila Nasťa, že to urobila ona aj s džudistickým pozdravom REI.“

Až potom sa mohli začať jednotlivé súboje malých džudistov, pri ktorých nechýbala verva, šikovnosť, radosť i plač. Na najlepších džudistov v jednotlivých vekových kategóriách čakala celá kopa medailí. V hale bolo aj viacero rodičov či fanúšikov. Na tatamoch (žinenkách) sa bojovalo o dušu. Okrem zahraničných žiakov bolo v Banskej Bystrici prakticky celé Slovensko, čím sa založila turnajová tradícia pre mladých džudistov v jarnom termíne.

Organizátori podľa Slaného zabezpečili z celého turnaja aj priamy internetový prenos:

„Je to špecialita tohto turnaja, že vysielame cez internet naživo, takže rodičia detí z Česka či Maďarska môžu svojich zverencov vidieť priamo v akcii. Zároveň zverejňujeme aktuálne výsledky, čo je orientácia aj pre trénerov. Je to také zabezpečenie, ako keby išlo o majstrovstvá Európy seniorov. Takto deťom vytvárame atmosféru veľkých turnajov, aby sa aj tí najmenší postupne pripravovali na svoju budúcu pretekársku dráhu.“

V každom prípade ide o chvályhodný počin banskobystrickej Dukly a ďalších spoluorganizátorov, ako atraktívnym spôsobom pritiahnuť deti k džudu, ktoré patrí k našim najúspešnejším športovým odvetviam.

Zdroj: Bystricoviny.sk