Bystričan Richard Gonda zopakoval v Jereze triumf z Le Mans

ŠPORT
0 /

Banskobystrický automobilový pretekár Richard Gonda zaznamenal v sobotňajších vytrvalostných pretekoch seriálu Renault Sport Trophy ďalší veľký úspech. V záverečnom šiestom podujatí v španielskom Jereze sa po suverénnom výkone tešil z víťazstva. Banskobystrický rodák zopakoval v kategórii endurance triumf z Le Mans spred troch týždňov.

Diktoval tempo

Richard Gonda vyšiel na mokrú trať v polovici 70-minútových pretekov, prototyp RS01 mu odovzdal na prvom mieste tímový kolega z ART Junior Andrea Pizzitola. Francúzsky jazdec odštartoval z 5. miesta, no po silných súbojoch sa mu podarilo prepracovať sa až na čelo. Na povinnú zastávku v boxoch zamieril s približne dvojsekundovým náskokom pred zvyškom štartového poľa. Keďže podmienky na okruhu sa zlepšovali, tím nasadil Gondovi pneumatiky s hladkým povrchom, čo bolo najlepším riešením.

Gonda jazdil najrýchlejšie kolá, až kým rozostupy medzi prototypmi zmenšil výjazd bezpečnostného vozidla po havárii Toniho Forneho. Gonda po odchode safety caru nevídaným spôsobom diktoval tempo. V ďalšom priebehu sa opäť rozpršalo a viacero jazdcov na pneumatikách pre suchú trať malo problémy. Organizátori pre zhoršené podmienky krátko pred avizovaným finišom preteky ukončili. Gonda i v takých náročných podmienkach dokázal svoje jazdecké umenie a do cieľa priviezol svoje auto so skvelým, vyše 22-sekundovým náskokom.

Druhé víťazstvo v sezóne

V kategórii endurance dosiahol Gonda druhé víťazstvo v sezóne, trikrát skončil na treťom mieste. V celkovom hodnotení skončili s Pizzitolom na celkovej druhej priečke.

Richard Gonda uviedol: „S dnešným dňom som veľmi spokojný. Začali sme ťažkou mokrou kvalifikáciou, na trati bolo veľa vody. Podarilo sa mi vyjazdiť si pole position s veľkým rozdielom, z čoho mám radosť. Do zajtrajších pretekov odštartujem z prvého radu. Z endurance pretekov mám fantastický pocit. Kolega Andrea odviedol skvelú prácu, dostal sa v prvom kole z piateho na tretie miesto, v ďalšom dokonca na prvé. Celkovo v šampionáte i v hodnotení endurance sme skončili druhí, čomu sa veľmi tešíme. Nejdeme to preháňať s oslavami. Zajtra bojujeme v mojej kategórii o čo najlepšie umiestnenie.“

Bilanciu v šiestich tohtosezónnych kvalifikáciách skompletizoval jediný slovenský zástupca Svetovej série značky Renault štvrtým víťazstvom. V sobotňajšom programe mal Richard Gonda aj kvalifikáciu do nedeľných šprintových pretekov. Preukázal svoje najlepšie jazdecké schopnosti a v daždi zajazdil najrýchlejší čas do pretekov.

V šprinte opäť na stupni víťazov

V nedeľu Gonda štartoval z pole position. Počasie bolo rovnako ako v sobotu nepriaznivé a štart pretekov sa posunul o hodinu, keď sa situácia na okruhu zlepšila. ART Junior tím sa rozhodol Gondovi nasadiť pneumatiky na suchú trať, ako to spravila väčšina tímov.

V prvom kole po súboji s kolegom Forném Gonda stratil a prepadol sa na piate miesto, v následnom boji o stratené priečky sa dostal na nevyschnutú časť trate a skončil mimo nej. Do pretekov sa vrátil na jedenástom mieste, z ktorého začal svoju fantastickú stíhaciu jazdu. Pneumatiky s hladkým povrchom začali správne fungovať, Gonda sa po krásnych predbiehacích manévroch dostal na štvrté miesto a zajazdil najrýchlejšie kolo pretekov.

Dvojica z tímu Oregon zatiaľ na čele predvádzala tvrdé súboje. Pri jednom z nich prišlo ku kontaktu a druhý Niccolo Nalio po havárii odstúpil. Gondovi sa otvorila cesta na pódium, ktorú bezchybne využil – finišoval na výbornom treťom mieste.

Autor: Richard Gonda - tlačové centrum, Foto: Renault Sport Trophy