Brankárska istota Baranov sa volá Zane Kalemba

ŠPORT
0 /

Ak možno dať na prvý dojem, tak už prvým zápasovým zákrokom v drese Baranov (na turnaji vo Zvolene proti Nitre) načrtol, že je mimoriadne istým a pokojným gólmanom. Bežala prvá minúta, keď strela Tomáša Chrenka sprava po ľade zadunela o jeho betón.

V presvedčivých výkonoch pokračoval a pokračuje americký brankár Zane Kalemba (27) aj naďalej. Úvodné extraligové kolá mu vyšli excelentne, stal sa výraznou osobnosťou Baranov a po žilinskom zápase kraľoval štatistikám brankárov s viac ako 94-percentnou úspešnosťou zásahov, spolu s košickým Hylákom.

Zmena v napredovaní

Miroslav Čief sa s ním rozprával ešte pred zápasom v Žiline. To ešte (ne)tušil, ako sa mu bude opätovne dariť. K výhre Baranov prispel výraznou mierou zlikvidovaním 43 striel, pričom za svoj chrbát pustil len zakončenie Marcela Šterbáka. Nezaskočili ho ani strely zo žilinských hokejok, ani otázka na jeho hokejové začiatky.

„Hokej som začal hrať ako dvojročný. Chcel som ísť v stopách staršieho brata Zaca, ktorý ho hral už dlhšie. V Amerike som hral 4 sezóny na univerzite v Princetone a vyhrali sme šampionát Ivy League a šampionát ECAC. Zúčastnil som sa aj kempu Buffala Sabres, kde som bojoval o zmluvu. Bola to dobrá skúsenosť, ale aj tam som zistil, že sa mám ešte veľa čo učiť. Ďalej som hral v súťažiach EHCL, CHL a niekoľko zápasov som bol náhradníkom v AHL,“ zhrnul Zane svoje pôsobenie za oceánom.

Veľká túžba presadiť sa na väčšom fóre ho popohnala na európske klziská. Minulú sezónu odchytal v poľských Katowiciach, teraz žiari v banskobystrickom  drese. „Rozhodol som sa hrať v Európe preto, aby som dostal viac zápasového priestoru na vysokej úrovni. V Severnej Amerike je to ťažké byť v malých ligách a napredovať, ak nemáte zmluvu s niektorým tímom NHL, čo bol môj prípad. Preto som sa rozhodol, že to skúsim v Európe, preto som aj tu na Slovensku, pretože sa tu môžem rozvíjať a posúvať svoje brankárske schopnosti na vyššiu úroveň,“ dodal Kalemba.

Aj na Tyrellovo odporúčanie

Na starom kontinente sa mu páči. Kvituje nielen hokejové podnebie, ale i celkový spôsob života: „Život v Európe je oveľa menej uponáhľaný. V Amerike je všetko veľmi rýchle, býval som blízko New Yorku a tam ľudia pôsobia veľmi zaneprázdnene. Tu sú ľudia oveľa uvoľnenejší, život, atmosféra tu je oveľa uvoľnenejšia, príjemnejšia. Iný je tu aj hokej. Hráči tu majú väčšie možnosti rozvíjať svoj talent, hrajú viac s pukom, majú viac priestoru na hru, pretože sú tu väčšie ľadové plochy. V Amerike je viac súbojov, hrá sa do tela, čo nemusí každému vyhovovať. Tu je to viac kreatívnejšie.“

Mimoriadne pozitívne hovorí o Banskej Bystrici. Pôsobenie u nás si, podobne ako ďalší americkí hráči, v klube, nevie vynachváliť: O HC´05 Banská Bystrica som sa dopočul vďaka môjmu agentovi. Bol som v kontakte s mužstvami z niekoľkých európskych líg, ale obaja sme sa rozhodli, že Slovensko bude pre mňa tá najlepšia voľba. Okrem agenta som bom v e-mailovom kontakte s Danom Tyrellom, s ktorým sme istý čas hrali v Admiral Norfolk. Pýtal som sa ho na jeho pôsobenie v B. Bystrici a povedal mi samé pozitívne veci na mesto, hráčov, trénerov, vedenie, zamestnancov a fanúšikov. Aj po jeho vyjadreniach som si bol istý, že tu je to správne miesto pre mňa!“

Očakávania sa podľa jeho slov naplnili. „Súhlasím s tým, ako mi to tu môj agent popísal. Som veľmi spokojný s celkovou organizáciou klubu. Našiel som tu skvelých spoluhráčov, ktorí ma podporujú každý zápas, veria mi tréneri, vedenie, prijali ma ľudia v meste. Pochváliť musím aj našich fanúšikov, ktorí nám robia na zápase dobrú atmosféru, spoznal som veľa ľudí, z ktorých som cítil, že im záleží na tomto klube a cítil som z nich, že mi skutočne prajú. Preto sa snažím podávať čo najlepšie výkony a pomôcť tímu,“ zakončil rozhovor Zane Kalemba.

Na margo jeho vyjadrení možno povedať, že spokojnosť je obojstranná. Bez zveličenia – chytá fantasticky. Síce mnohým fanúšikom rozptyľovala pohľad jeho žltá brankárska výstroj, ale Zanemu dorazila na druhý pokus nová biela sada. Skúšal si ju už na minulotýždňovom tréningu s tým, že si chce na ňu zvyknúť a keď to bude OK, použije ju i v zápasoch. Bodaj by sa mu aj v nej chytalo tak, ako tomu bolo doteraz!

Zdroj: Miroslav Čief