Vivat Vox Organi – Musica Barocca 2022: Sobotňajší koncert Miloša Valenta a Stanislava Šurina

KULTÚRA
0 /

Medzinárodný organový festival Vivat Vox Organi bude v najbližšiu sobotu 27. augusta 2022 pokračovať ďalším koncertom z cyklu Musica Barocca. V kostole Premenenia Pána v Španej Doline sa v sobotu o 19:00 hod. predstavia dvaja fantastickí slovenskí umelci – Miloš Valent a Stanislav Šurin.

Miloš Valent, ktorý je umeleckým vedúcim súboru pre starú hudbu Solamente Naturali, v sprievode historického organa rozoznie svoje barokové husle. Za historickým organom Martina Podkonického z roku 1751 bude hosťovať popredný slovenský organista a organizátor kultúrneho života Stanislav Šurin.

Zľava Miloš Valent a Stanislav Šurin

Zľava Miloš Valent a Stanislav Šurin

Miloš Valent

Absolvoval Konzervatórium v Žiline a VŠMU v Bratislave v triede Bohdana Warchala. Záujem o starú hudbu ho priviedol do súboru Musica aeterna. V r. 1995 založil vlastný komorný súbor Solamente Naturali, ktorého názov („iba prirodzenosť“) je synonymom jeho umeleckého kréda – podstatou v oživení „starej hudby“ sú spontánnosť a prirodzenosť vychádzajúce zo schopností improvizácie a skúseností v oblasti ľudovej hudby.

So súborom nahral 23 CD, v ktorých veľkú časť tvoria nahrávky zo slovenských zbierok a archívov 17. a 18.storočia. Vďaka dlhoročnému umeleckému partnerstvu s americkým lutnistom Stephenom Stubbsom vznikli mnohé projekty pre husle a lutnu.

Pedagogicky pôsobil na KUG v Grazi, viedol majstrovské kurzy na Musik Högskolan v Malmö, Conservatoire de Musique v Ženeve, Hochschule für Kunst v Brémach, Eastman School of music, Boston early music festival a na Týnskej škole v Prahe. Vďaka koreňom v tradícii folklóru a schopnosti improvizácie je považovaný za všestranného hudobníka (projekty s Bjarte Eike, Dowland Project, Holland Baroque Society, Ritornello). Okrem starej hudby sa venuje crossover projektom a spolupracuje s nórskym jazzovým hudobníkom Jonom Balke (Siwan).

Miloš Valent

Miloš Valent

Stanislav Šurin

Je popredným slovenským organistom a organizátorom organových festivalov a kultúrneho života. Študoval na Konzervatóriu v Bratislave, na Diecéznom konzervatóriu vo Viedni, na VŠMU v Bratislave u profesora Ivana Sokola a súkromne u profesora Johanna Trummera v Grazi.

S orchestrom Slovenskej filharmónie uviedol niekoľko skladieb pre organ a orchester. Organové recitály hral vo viacerých štátoch Európy, v USA, Mexiku, v Kanade a na Tchajwane. V rokoch 1991-1995 bol organistom Dómu sv. Martina v Bratislave.

Účinkoval na mnohých mediálnych prenosoch bohoslužieb, vrátane inaugurácií slovenských prezidentov a návštev pápeža Jána Pavla II. Je zakladateľom a organizátorom organových festivalov v Bratislave, Trnave, Piešťanoch a v Skalici. Svoje CD nahral v Grazerskom dóme a Schubertkirche vo Viedni.

Je zakladateľom a predsedom Bachovej spoločnosti na Slovensku a členom Európskej konferencie cirkevno-hudobných asociácií (CEDAME). V oblasti historických organov je poradcom Krajského pamiatkového ústavu v Trnave.

Stanislav Šurin

Stanislav Šurin

V rokoch 1999-2002 bol šéfredaktorom časopisu o duchovnej hudbe – Adoramus Te. V rokoch 2006 – 2008 pôsobil vo funkcií Diecézneho hudobníka Bratislavsko-trnavskej arcidiecézy. V súčasnosti pôsobí ako poradca pri opravách a rekonštrukciách historických a pri stavbách nových organov (napr. Slovenská filharmónia, Katedrála sv. Martina v Bratislave, Katolícka univerzita Ružomberok).

Vyučuje na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Venuje sa aj kompozícií. Je autorom Trnavskej omše, viacerých skladieb na duchovné a liturgické texty, piesní na texty slovenských a francúzskych básnikov (predovšetkým Miroslava Válka).

Program koncertu

MILOŠ VALENT, barokové husle / SK

STANISLAV ŠURIN, barokový organ / SK

Kostol Premenenia Pána v Španej Doline

Kostol Premenenia Pána v Španej Doline

Girolamo Frescobaldi (1583 – 1643) Aria detto balletto

Nicolo Corradini (1585 – 1646) La sfondrata, suonata à 2, basso e soprano

Juan Cabanilles (1644 – 1712) Corrente italiana

Nicola Matteis (1670 – 1713) Passagio rotto (husle sólo)

Samuel Marckfelner (1621 – 1674) Preambulum et Fuga 6. Thoni

Jozef Podprocký (1944 – 2021) Malá suita (podľa zápisov v levočskom Pestrom zborníku zo 17. storočia)

Samuel Friedrich (1628 – 1665) Capricornus Sonata in e

Domenico Zipoli (1688 – 1726) Versi in C I-IV, Canzona in C

Johann Schop (cca 1590 – 1667) Lacrime Pavaen

Heinrich Ignaz Franz Biber (1644 – 1704) Husľová sonáta č. 1, d mol, C 90 (Ružencové sonáty)

Baltassare Galuppi (1706 – 1785) Sonáta d mol, časti: Andante / Allegro / Largo / Allegro e spirituoso

Zdroj: Tomáš Kucbel, Foto: ilustračné