O Múzeu SNP budú hovoriť poslanci NR SR na mimoriadnom kultúrnom výbore

KULTÚRA
0 /

Iniciatíva ministerky kultúry Natálie Milanovej a ministra obrany Jaroslava Naďa v súvislosti s deštrukciou postavenia Múzea SNP vyvolala odpor ľudí, ktorí v počte 5 044 podpísali petičnú akciu. Múzeum v jeho súčasnej podobe podporili aj významní slovenskí či zahraniční historici, osobnosti politického a spoločenského života.

Členka výboru NR SR pre kultúru a médiá Ľubica Laššáková z Banskej Bystrice vo veci plánovaného rozdelenia Múzea SNP zvolala mimoriadne zasadnutie kultúrneho výboru, ktoré sa uskutoční v utorok 1. júna 2021 aj za účasti generálneho riaditeľa Stanislava Mičeva:

„Je okolo celého procesu viac otáznikov ako odpovedí a preto som iniciovala mimoriadne zasadnutie výboru pre kultúru, aby vysvetlila okolnosti jej rozhodnutia, ktoré je v rozpore so zdravým rozumom.“

Ministerka Milanová poslankyňu Laššákovú neprekvapila:

„Asi sa bojí zavolala si na pomoc, ako to už býva jej zvykom, politickú ochranku. Nie je schopná obhájiť si svoje rozhodnutie a preto pozvali na zasadnutie mimoriadneho parlamentného výboru pre kultúru o delimitácii Múzea SNP, ktorý som zvolala, aj ťažký politický kaliber – ministra obrany Naďa.“

Natália Milanová a Jaroslav Naď

Natália Milanová a Jaroslav Naď

Laššáková je zvedavá, s čím prídu a aký osud pripravili Múzeu SNP. Faktom zostáva, že odborná a aj laická verejnosť tento krok odmieta. V konečnom dôsledku však do parlamentu musí prísť zákon, ktorý zmení zriaďovateľa. Navyše musí mať súhlas príslušných profesných skupín, takže ešte je šanca tento nezmyselný presun zastaviť.

„Podarilo sa to pri návrhu vytvoriť dva národné cintoríny, pri snahe zmanipulovať výberové konanie na generálneho riaditeľa Divadla Nová scéna a verím, že verejný a politický tlak zastaví ďalší bezprecedentný krok ministerky Milanovej,“

myslí si Ľubica Laššáková.

Možno do Bratislavy zaletí aj hlas hrdinu SNP pána Vladimíra Strmeňa:

Koalícia už nie je jednotná, čo ukázal rozpočet a poslankyňa Hlasu verí, že sa nájdu koaliční poslanci, ktorí návrh nepodporia. Múzeum SNP ako ikonické miesto Slovákov si podľa nej zaslúži štatút, ktorý doteraz má.

V to verí aj drvivá väčšina Banskobystričanov, ktorá vyjadrila svoj názor v petícii. Napokon to káže aj zdravý sedliacky rozum – načo deliť to, čo funguje a robí česť celému Slovensku?

Ľubica Laššáková

Ľubica Laššáková

Autor: (tom), Foto: ilustračné