Na Deň Ústavy SR je v Banskej Bystrici pre všetkých milovníkov folklóru Slovenský deň kroja 2023 + program

KULTÚRA
16 /

Prichádza šiesty ročník ľudového podujatia SLOVENSKÝ DEŇ KROJA, ktorý sa koná symbolicky 1. septembra 2023 v Banskej Bystrici na Deň Ústavy SR. Návštevníkov čaká deň plný folklórnych tradícií, tancov, spevu, krojov a skvelých zážitkov.

Prvého septembra zažijete na banskobystrickom Námestí SNP neopakovateľné chvíle v znamení tradičného  slovenského folklóru.  Od 12:30 hod. na vás čaká bohatý program, ktorý ukončí slávnostný galavečer, ktorý v priamom prenose odvysiela RTVS.

Slovenský deň kroja je ojedinelé podujatie zamerané na šírenie tradícií, prezentáciu slovenských ľudových krojov zo slovenských obcí a regiónov, predstavuje naše kultúrne dedičstvo. Vďaka Márii Rehákovej a časopisu Slovenka sa koná každoročne v Banskej Bystrici prvý septembrový deň pred Radvanským jarmokom.

„Pohľad  na jedinečné námestie v Banskej Bystrici zaplnené ľuďmi v krojoch vyvoláva vo mne pocit hrdosti, no predovšetkým vďačnosti a pokory pred týmto úžasným národom, ktorý z vlastnej vôle a nadšenia uchováva naše vzácne dedičstvo a posúva ho ďalším generáciám. Projekt Slovenského dňa kroja je skutočne unikátny, najmä vďaka procesu, ktorým sa utvára. Rok čo rok navštevujeme mestá, no najmä dediny Slovenska. Navštevujeme miestnych a oboznamujeme sa s ich tradíciami, z ktorých sa mnohé preniesli aj do ich súčasného životného štýlu. Musím povedať, že som skutočne dojatá, keď vidím, ako si často bez akejkoľvek podpory zo strany štátu chránia dedičstvo, ktoré považujú za svoje najväčšie bohatstvo. Stretávam sa s hrdými Slovenkami a Slovákmi všetkých vekových kategórií, ktorí robia úžasnú prácu, za ktorú im patrí vďaka,“

hovorí autorka projektu Slovenský deň kroja Mária Reháková.

Ján Nosko a Mária Reháková

Ján Nosko a Mária Reháková

Cieľom Slovenského dňa kroja  je poukázať na naše ľudové tradície, pestrú rôznorodosť zvyklostí našich miest a obcí, umenie a krásu krojov, priblížiť slovenské ľudové umenie mladej generácii, aby bola hrdá na svojich predkov a kultúrne dedičstvo, ktoré nám zanechali. Folkloristi a milovníci folklóru si prídu na svoje.

Nezabudnite, že 1. septembra 2023 môžete prísť na banskobystrické námestie SNP po dvanástej v kroji. Viac informácií nájdete v týždenníku SLOVENKA a na www.denkroja.sk.

PROGRAM

Zdroj: (tom) a Slovenka, Foto: ilustračné