Komentovaná prehliadka výstavy Mám rada pozornosť v Pretóriu

Výstava
0 /

Pozývame Vás na komentovanú prehliadku výstavy Mám rada pozornosť. Výstavou, ktorá je venovaná historickej budove Pretória, návštevníkov v utorok 13. marca 2018 o 17:00 hod. prevedie kurátorka Zuzana L. Majlingová.

Výstava Mám rada pozornosť je výsledkom umeleckého výskumu, ktorý pracuje s priestorom budovy Pretória SSG v Banskej Bystrici. Zaoberá sa umeleckou a teoretickou reflexiou historickej budovy a myšlienkou otvorenosti galerijnej inštitúcie, ktorá v nej v súčasnosti pôsobí.

„Návštevníkom sú voľne sprístupnené všetky priestory budovy – obslužné, nevýstavné priestory chodieb, pivnice, podkrovia či loggie. Práve v týchto priestoroch sa zachovalo najviac architektonických detailov, ktoré ukazujú historické stavebné etapy objektu,“

 hovorí kurátorka výstavy  Zuzana L. Majlingová

Výstava vychádza z iniciatívy výtvarníčky Lucie Luptákovej, ktorá sa reflexiou tohto priestoru zaoberá už niekoľko rokov a ktorá spoločne s kurátorkou prizvala k participácii na projekte ďalších hostí: Janu Kapelovú, Mateja Gavulu a Oldřicha Morysa.

Tvorcovia výstavy sa vzdali časti svojich honorárov a galérii tak nahradili financie pokrývajúce vstupný poplatok na výstavu. Diváci, ktorí na chod inštitúcie pravidelne prispievajú zo svojich daní, môžu vďaka tomuto gestu vidieť výstavu po prvýkrát zdarma.

Okrem toho galéria ponúka výstavné priestory bezplatne na prenájom rôznym záujmovým skupinám alebo jednotlivcom. Autori sa tým pokúšajú vytvárať mentálny priestor, ktorý poskytuje podmienky na bližšie spoznávanie a pochopenie rôznych potrieb, záujmov a vedomostí.

pretorium

Pretórium, pôvodne renesančná radnica, bolo postavené po r. 1500 a je významnou historicko – architektonickou pamiatkou umiestnenou v stredovekom hradnom areáli mesta. Budova prešla dlhým architektonickým vývojom, viacerými stavebnými etapami a mnohými zmenami funkcií.

V novšej histórii tu sídlila rímskokatolícka škola či prvá expozícia Múzea SNP. Od roku 1970 slúži Pretórium ako výstavný priestor galérie.

mam rada pozornost

Zdroj: SSG, Foto: ilustračné