FOTO: Kúpele Sliač otvorili letnú sezónu, poznáme aj podrobný program Sliačskeho kultúrneho leta

KULTÚRA
0 /

Otvorenie Sliačskeho kultúrneho leta prilákalo do priestorov ikonických kúpeľoch tisícky návštevníkov, pre ktorých si na Sliači pripravili bohatý program. Areál parku a Nádvorie KH Palace zaplnili divadelníci, tanečníci, hudobné kapely aj množstvo atrakcií pre najmenších. Podujatie, ktorému priala vysoká návštevnosť aj počasie vyvrcholilo koncertom skupiny Billy Barman s dievčatami zo SĽUKu.

Kúpele Sliač zorganizovali v poradí už tretie otvorenie sezóny v spolupráci s mestom Sliač, Vojenským letiskom Sliač a OOCR Stredné Slovensko. Železničná spoločnosť Slovensko spolu s turistickým vláčikom a kyvadlovou dopravou SAD Zvolen prispeli k ekologickejšej doprave počas podujatia v tento deň a za bezproblémovú organizáciu vďačia kúpele aj angažovaným vojakom 81. krídla generálmajora Otta Smika.

Bez podpory partnerov a priaznivcov kúpeľov by nebolo možné organizovať podujatia takéhoto rozmeru, najmä keď sú pre návštevníkov dostupné bezplatne. Sme radi za každú spoluprácu a rovnako pociťujeme veľkú podporu zo strany Ministerstva hospodárstva SR, ktoré aj pod novým vedením vníma potrebu rozvíjať Kúpele Sliač nielen z hľadiska dlhodobého ekonomického fungovania, a s tým spojenou potrebou rekonštrukcie, ale aj z hľadiska približovania témy kúpeľníctva čo najširšej verejnosti,“

konštatuje Martin Beňuch, riaditeľ Kúpeľov Sliač a pokračuje, že práve atribút spolupráce a vzájomnej pomoci je tým kľúčovým momentom, ktorý kúpeľom umožňuje rozvíjať sa v oblasti organizácie podujatí či doplnkových služieb.

Martin Beňuch

Martin Beňuch

Počas podujatia mali návštevníci okrem programu možnosť zhliadnuť aj unikátnu umeleckú inštaláciu Pavla Andraška, ktorého inšpirovala funkcionalistická architektúra Kúpeľného Hotela Palace.

Tento rok si totiž Kúpele Sliač pripomínajú 100 rokov odkedy Ing. arch. Rudolf Stockar, hlavný architekt projektu, vyhral architektonickú súťaž na projekt KH Palace.

Dnes chcú kúpele poukázať na tento funkcionalistický skvost, ktorý je zároveň označený aj za národnú kultúrnu pamiatku, a ktorý sa zároveň snažia ďalej rozvíjať.

Sezóna leta a kultúry sa v sliačskych kúpeľoch oficiálne začala a spolu s mestom Sliač ponúkne pestrú paletu zaujímavého programu. Divadlá, koncerty, pútavé besedy aj kvízy, či podujatia pre deti. To všetko si záujemcovia o kvalitný program nájdu v ponuke Sliačskeho kultúrneho leta.

Pri účasti na podujatiach však návštevníci kúpeľného areálu nemusia ostať len pri kultúre. Kúpeľný park poskytuje početné možnosti pre aktívne trávenie voľného času.

Otvorené letné kúpalisko, tenisové kurty, spletité trasy pre bicykel, nordic walking, prechádzku či beh a mnoho ďalších príležitostí pre trávenie príjemných chvíľ v parku môžu návštevníci zavŕšiť v priestoroch tunajších prevádzok, ktoré s otvorením leta doplnila aj úplná novinka – kúpeľná zmrzlina Palaska.

Prajem nám aj tento rok, aby si Sliačske kultúrne leto našlo svojich priaznivcov. Program je tvorený pre všetkých, citlivo a s láskou, vo viere, že si každý nájde ten svoj dôvod nás navštíviť. Prioritne sme zdravotnícke zariadenie a venujeme sa prevencii a liečbe mnohých chorôb. No pokiaľ miesto s výskytom prírodných pokladov ponúka aj pridanú hodnotu vo forme kvalitného programu a služieb, stáva sa určite aj navštevovanejším a príjemnejším pre pobyt, o čo sa svedomito snažíme,“

dopĺňa riaditeľ Beňuch a zároveň všetkých pozýva stráviť plnohodnotný čas v Kúpeľoch Sliač.

Najbližšie podujatie obdobného rozmeru, akým bolo otvorenie leta, plánujú Kúpele Sliač na 14. septembra 2024, kedy sa bude konať rovnako obľúbené a početne navštevované Po lete/ Poleťte.

Kúpele Sliač sú historicky prvými kúpeľmi na Slovensku, ktoré boli vďaka liečivej minerálnej vode s vysokým obsahom CO2 určené na liečbu srdcovo-cievnych ochorení. Pri viac ako 200 ročnej tradícii v poskytovaní kúpeľnej starostlivosti sa špecializujú na liečbu viacerých zdravotných komplikácií.

Okrem srdcovo-cievnych ochorení sú to indikácie pohybového aparátu, ženských chorôb, onkologických ochorení aj post-covidového syndrómu.

Zdroj: Essence communications , Foto: Kúpele Sliač a ilustračné