Do Banskej Bystrice prichádza partička piatich chalaňov

KULTÚRA
6 /

Divadelné predstavenie s päticou chalaňov „Na koho to slovo padne“ sa uskutoční v nedeľu 7. apríla 2019 o 19:00 hod. v Aule SZU v Radvani. Ak sa chcete dobre zabaviť na hereckom umení piatich skvelých hercov, táto hra je na to priam stvorená.

Na koho to slovo padne

Jedna z najúspešnejších slovenských divadelných hier postavená na pätici oduševnených výkonov prichádza na bystrické pódium! Lukáš Latinák, Juraj Kemka, Marián Miezga, Róbert Jakab a Vladimír Kobielsky sa predstavia v grotesknom príbehu piatich indivíduí uzavretých v jednej miestnosti v spoločnosti jedného revolvera.

Kto ho má, ten má moc. Avšak každý má o nej svoju vlastnú predstavu. Predstavenie, ktoré sa môže pýšiť cenou DOSKY ako Objav sezóny, vypáli jeden gag za druhým, až kým nepadneme od smiechu.

na-koho-to-slovo-padne6

Inscenácia „Na koho to slovo padne“ pôvodne vznikla ako ročníková práca na Vysokej škole múzických umení pred viac ako dvadsiatimi rokmi. Naštudovali ju piati mladí herci Latinák, Kemka, Miezga, Jakab a Kobielsky v réžii Petra Mankoveckého. Dramaturgiu vytvoril Peter Pavlac, autorom pôvodnej hry je maďarský spisovateľ, dramaturg a dramatik Gábor Görgey. Neskôr si ju pod krídla vzalo Divadlo Astorka Korzo´90. Za dve desaťročia precestovala inscenácia svet a s úspechom ju uviedli v USA, Austrálii, Srbsku, Maďarsku či vo Francúzsku.

Manky (pedagóg na hereckej tvorbe Peter Mankovecký) si s nami v prvom ročníku potykal. A potom to aj neraz oľutoval. Bavilo nás to skúšanie, smiešne to bolo, dobre si na to pamätám. Každý sa akoby obsadil do svoje postavy sám. Manky nám povedal, že si môžeme vybrať, kto chce čo hrať. Ja som chcel hrať najprv Urodzeného. Manky na mňa pozeral, že prečo? Však nebudem hrať sedliaka (postava Martina), však ten mi ide. A Manky sa ma pýta, a to kto vie okrem teba, že ti ide? A tak hrám sedliaka,“

spomína si na vznik dnes už legendárnej inscenácie Lukáš Latinák.

na-koho-to-slovo-padne2

Predstavenie videl aj uznávaný maďarský autor Gábor Görgey, k čomu Latinák dodáva.

Videl to v Budapešti na Dňoch maďarskej drámy, kde sme hrali predstavenie po slovensky, vo Vígszínház. V 400 – miestnom hľadisku sedeli prevažne Slováci a Česi. Autor bol veľmi nadšený a potešený. Povedal nám vtedy, že ako autor je veľmi spokojný, že jeho hra je preložená do toľkých jazykov a hrá sa v toľkých divadlách, ale ako občana ho znepokojuje, že tá téma je stále aktuálna. Prijal pozvanie navštíviť aj 300. reprízu v Bratislave.“

Zbraň je moc

Cuki, bývalý trestanec, namieri revolver na skupinu štyroch chlapov. Všetci si začínajú uvedomovať, v akej situácii sa ocitli a čo to znamená mať zbraň. V uzavretom priestore ju chce držať každý, pretože len tak môže ovládať situáciu aj skupinu ľudí, v ktorej sa ocitol. Kto má zbraň, má moc.

Také scény poznáme z mnohých filmov. V divadle je to však iné. Keď sedíte v hľadisku, určite vám pri pohľade na pištoľ občas behá po chrbte mráz a hlavou myšlienka: je naozaj divadelná? Nezamenil ju niekto za naozajstnú?

na-koho-to-slovo-padne7

Cuki je jedna z piatich postáv divadelnej hry „Na koho to slovo padne“. Prichádza so zbraňou ako prvý, po ňom sa jej na striedačku postupne zmocňujú aj ostatní čudní pánkovia – národovec z Detvy, chudáčik so zápalom mechúra, aristokrat a intelektuál. A ako to už chodí, každý z nich reaguje na zbraň ináč, po svojom. Mrazivé scény strieda humor, a to taký, že mnohým divákom tečú slzy smiechu.

Autorom úspešnej grotesky je maďarský spisovateľ, dramaturg a dramatik Gábor Görgey (1929). Vznikla ešte v roku 1969 a doma v Maďarsku sa odvtedy dočkala mnohých stvárnení. Jej mimoriadne úspešné naštudovanie na Slovensku má na svedomí dnes už známa partia „chalaňov“ – Marián Miezga, Lukáš Latinák, Róbert Jakab, Juraj Kemka a Vladimír Kobielsky.

Nezabudnite v nedeľu 7. apríla 2019 v Banskej Bystrici, aula SZU na Bernolákovej 8 so štartom o 19:00 hod. Vstupenky na  bit.ly/NaKohoToSlovo0704.

plagat

Autor: (dem), Foto: ilustračné