Banskobystrické Vianoce s bohatým kultúrnym programom sa nezadržateľne blížia

KULTÚRA
0 /

Najkrajšie sviatky v roku sa blížia a s nimi aj program Banskobystrických Vianoc. Je to jedno z najobľúbenejších a najnavštevovanejších podujatí v našom meste. Počas takmer piatich týždňov sa môžu malí i veľkí Bystričania  tešiť na bohatý a pestrý program, ale aj na tradičné vianočné trhy s ľudovými výrobkami a vianočnými pochúťkami.

Opäť príde Mikuláš

Banskobystrické Vianoce ožijú na Námestí SNP, v Robotníckom dome, v banskobystrických kostoloch, ale aj v domovoch dôchodcov a v Detskej fakultnej nemocnici. Vianočné oslavy odštartujú 6. decembra na Námestí SNP podujatím, na ktoré sa tešia tí najmenší. Na programe je zábavná interaktívna show Zachráňte Mikuláša!, koncert známeho speváka Martina Haricha, ale najmä príchod Mikuláša, ktorý aj tento rok prinesie sane plné sladkostí.

Ani tento rok nezabudlo mesto na detské onkologické oddelenie v Rooseveltovej nemocnici a pre malých pacientov pripravilo príchod Mikuláša s divadelným predstavením. Vianočný program je pripravený aj pre viaceré domovy sociálnych služieb v pôsobnosti mesta,  mikulášsky program si vychutnajú deti z organizácie PONS.

vianoce2

Bystričania sa nudiť nebudú

Novinkou Banskobystrických Vianoc bude expozícia vianočnej dedinskej izby na historickej Radnici, kde sa návštevníci môžu dozvedieť, ale aj priamo pozrieť, ako najväčšie a najkrajšie kresťanské sviatky v roku oslavovali naši predkovia.

vianoce5

Nebudú chýbať tradičné ľudové zvykoslovia v podaní banskobystrických folklórnych súborov, piesne Franka Sinatru v podaní speváka Ľuda Kuruca či bábkové divadlo Nesiem vám novinu Teatra Neline. Atmosféru Vianoc, ako každý rok, priblíži aj Živý Betlehem z repertoáru Spoločnosti veselých šermiarov Cassanova.

Vianočnú atmosféru každoročne spríjemňuje aj charitatívne podujatie Primátorský punč. Všetci ľudia dobrej vôle sú srdečne pozvaní na chutný vianočný punč, ktorý bude primátor mesta podávať 17. decembra o 16:00 hod. v stánku pred Radnicou Aj tento rok si budete môcť doplniť zbierku šálok a pomôcť dobrej veci.

vianoce6

Oživenie starodávnych zvykov

Zvyky a tradície jednoznačne patria k Vianociam. Minulý rok sme si pripomenuli sviatok svätej Barbory prostredníctvom baníckych zvykov, tentoraz sa bližšie pozrieme na tie, ktoré sa spájajú s Luciou. Sviatok Lucie patrí do série tzv. „stridžích dní”, ktoré predchádzajú Vianociam.

Ľudia verili, že práve na Luciu môžu „strigy” aj uvidieť. Podľa najznámejšej ľúbostnej veštby si na Luciu dievčatá pripravili trinásť lístočkov s menami nápadníkov, ktoré počas nasledujúcich dní po jednom zničili (pálili). Meno, ktoré bolo napísané na poslednom lístku, malo byť menom budúceho manžela.

vianoce4

Ďalším zvykom bolo, že dievčatá a ženy boli večer na Luciu poobliekané celé v bielom a metličkou alebo husími perami vymetali kúty izieb, aby ich očistili od zlých síl. A práve tento zvyk pripomenú vystúpenia folklórnych súborov Urpín a Radosť. Presne 13. decembra sa môžete pripojiť k ich sprievodu, ktorý začína o 16:00 hod. z Dolnej ulice. Nezabudnite si priniesť aj lampáše, aby ste si posvietili na všetky kúty, ktoré budú vymetať.

novy rok

V znamení Nového roka

Pre tých, čo sa aj tento rok tešia na oslavy Silvestra, pripravilo mesto koncert skupiny Nocadeň so začiatkom o 23:00 hod. a po polnoci zahrá banskobystrická kapela Marlett.

Pre starších Banskobystričanov a rodiny s deťmi je opäť pripravený Novoročný ohňostroj, ktorý odštartuje pop muzikálové a pop operné trio TRJOF so ženským husľovým triom XPLOSION.

Predvedú najznámejšie populárne hity i moderné úpravy klenotov vážnej hudby na elektrických husliach. Naša Banská Bystrica sa tak bude môcť znovu pochváliť dvomi ohňostrojmi.

program banskobystricke vianoce 2018

 

Zdroj: Mesto BB, Foto: Mirka Chabadová a ilustračné