Banskobystrická hudobná jar v plnom prúde

KULTÚRA
0 /

Tradičný jarný festival vážnej hudby pokračuje v Cikkerovej sieni historickej Radnice v nedeľu 8. apríla o 18:00 recitálom Martina Rumana – viola a Aleny Hučkovej – klavír. V ich interpretácii odznejú diela Paula Hindemitha, Ľuboša Bernátha a Rebeccy Clarke.

Výnimočný hudobný zážitok čaká podľa úradu v Banskej Bystrici návštevníkov tretieho koncertu Banskobystrickej hudobnej jari vo štvrtok 19. apríla.

„O 18:00 hod. sa v Robotníckom dome môžu návštevníci tešiť na popredné slovenské hudobné teleso Cappella Istropolitana. Vďaka komornému orchestru z Bratislavy s umeleckým vedúcim Róbertom Marečkom odznejú diela Wolfganga Amadea Mozarta, Piera Wissmera a Isaaca Albeniza,“

hovorí Ľudmila Grausová z Oddelenia kultúry Mestského úradu v Banskej Bystrici. Vstup na všetky koncerty 58. ročníka hudobnej jari je bezplatný.


Tohtoročnú hudobnú jar uzavrie „Koncert pre Mariána Vargu“ 14. mája o 18:00 v Robotníckom dome. Hudobný podvečer vzdá hold tomuto fenomenálnemu slovenskému umelcovi. Táňa Pauhofová bude čítať texty z knihy Petra Uličného „O cestách, ktoré nevedú do Ríma“. Na violončelo zahrá Jozef Lupták a ďalej účinkujú Marián Svetlík – husle, Andrej Baran – husle, Martin Ruman – viola, Boris Lenko – klavír.

Koncerty Banskobystrickej hudobnej jari patria medzi hlavné podujatia mesta pod Urpínom a zároveň najstaršie festivaly tohto typu na Slovensku. Otvárací koncert 58. ročníka pod názvom Mozart Show v podaní Danube MonArchi sa uskutočnil 14. marca a vzdal hold Márii Terézii, Wolfgangovi Amadeovi Mozartovi a iným velikánom z dejín hudby.

Tento ročník  podporil aj Fond na podporu umenia.

plagat bb hudobna jar