V piatok a v sobotu je v Tureckej tradičný haluškový festival

SPRÁVY
0 /

Obec Turecká neďaleko Banskej Bystrice sa stane počas najbližšieho piatka 19. a soboty 20. júla 2019 dejiskom jubilejných 25. Majstrovstiev Slovenska a Európy vo varení a jedení bryndzových halušiek Halušky Fest.

Na tradičnom podujatí okrem varenia a jedenia chutných halušiek ožijú aj tradičné remeslá našich predkov. Počas oboch dní čaká návštevníkov zaujímavý kultúrny program. Starosta obce Turecká Ivan Janovec pozýva na známy haluškový festival všetkých návštevníkov zblízka i zďaleka.

HALUŠKY FEST TURECKÁ 2019 – už tento piatok na vás čaká pestrý program.

HALUŠKY FEST TURECKÁ 2019 – už tento piatok na vás čaká pestrý program. Pozýva starosta obce Ivan Janovec.

Uverejnil používateľ TV ESO Utorok 16. júla 2019

V piatok 19. júla začína festivalový program v Tureckej o 14:00 hod. Budú ním sprevádzať Majka a Mako. Sobota 20. júla sa bude niesť v znamení súťaže družstiev a ochutnávok halušiek tisícky chutí. Slávnostné otvorenie druhého dňa haluškového festivalu je naplánované na 9:30 hod. Samotnú súťaž odštartuje o 10:00 hod. jeden zo zakladateľov festivalu  Svetlan Turčan.

Základnými surovinami na prípravu tradičných bryndzových halušiek je bryndza, zemiaky, múka, slanina v celku a soľ. K príprave halušiek tisíc chutí môžu byť použité aj iné ingrediencie, napríklad kapusta, syrokrém, tvaroh, vajce, smotana či i exotické pochutiny slané i sladké.

Na haluškový festival v Tureckej sa teší aj známy cestovateľ Ľubomír Motyčka, ktorý si na jeho začiatky spomína s úsmevom:

„Je to môjmu srdcu milé podujatie aj preto, že vlastne som bol pri zrode halušiek v Tureckej. U mňa v „rozhlasáckej“ kancelárii vtedy sedel jeden celkom mladý pán. Vlastne, aj ja som bol ešte mladý, aspoň z dnešného uhla pohľadu. Otázka znela čo vymyslieť tak, aby sa Turecká stala slávna. Súťaž vo varení a jedení halušiek. A keď už, povedal som, nech sú to majstrovstvá sveta. A bolo tak.“

Ďalej Motyčka pokračuje:

„Žiaľ, miestni sa po čase rozvadili, ochrannú značku si zobrala druhá partia a z Tureckej ju odniesla. Nuž, čo sa dá robiť. Ale tie skutočné majstrovstvá, i keď už nemôžu byť, že sveta, ostali v Tureckej a to je dôležité. Možno sa chlapi jedného dňa pomeria a značka sa vráti tam, odkiaľ vyšla.“

Tak či onak, na Halušky do Tureckej sa oplatí prísť či už ako súťažiaci alebo návštevník. Je tu vždy veselo a čerstvé halušky náramne chutia. Tak neváhajte a najbližší piatok alebo sobotu si rezervujte na návštevu tejto pre Bystričanov blízkej obce pod Krížnou.

A takto to vyzeralo v Tureckej na haluškách vlani:

Autor: (tom), Foto: ilustračné