Prvú májovú nedeľu sa už tradične na Salaši Zbojská koná podujatie, unikátne svojim charakterom. Ním sa obnovujú tradície spred 100 rokov spojené so salašníctvom. K tomuto významnému dňu valasej kultúry a ovčiarstva sa vraciame malou fotoreportážou.
Salaš Zbojská, Matica Slovenská spolu s oblastnou organizáciou cestovného ruchu REGIÓN HOREHRONIE pripravili podujatie Deň valaskej kultúry a sviatok ovčiarsky, ktoré sa uskutočnilo v areáli Salaša Zbojská, medzi obcou Pohronská Polhora a mestom Tisovec.
Podujatie bolo oslavou našich predkov, valachov a ich kultúry, pôvodnej valaskej gastronómie, jej umenia a rozmanitostí v sprievode bohatého kultúrneho programu.
Dátum nie je náhodný. Výnimočné obdobie v roku sa spája s prvým vyháňaním oviec na pašu: ,,Juraj otvára zem bylinám a hadom.“
V tejto tradícii sa niesol aj program na salaši. Zrána prišli valasi so svojimi ovcami z okolitých chotárov, stáda oviec sa spojili, zamiešali a požehnali pri Kaplnke Sv. Juraja priamo na Salaši Zbojská. Tradičným aktom sprevádzal pán Martin Tesák. Následne sa ovce prvýkrát vyhnali na pašu a odišli s valachmi, ktorí sa budú o ne starať a chrániť ich po celý poľnohospodárky rok.
Hostia si mohli užiť bohatý kultúrny program, počas ktorého sa predstavili na Salaši Zbojská a areáli Halaša: Janoštinovci – rozprávanie o zvykoch na Orave a piesne, Štefánikovci – rozprávanie o zvykoch a piesne, ZAF Pohronci – rozprávanie a piesne Priechod, FS Heľpan a chlopi – rozprávanie a piesne s tancom, Marian Čupka a valaské súťaže pre deti.
Sprievodný program tvorili remeselné trhy, animácie v nadväznosti na valaskú kultúru či jazda na koníkoch
Hostia mali taktiež možnosť ochutnať pôvodnú valaskú kuchyňu z domácej produkcie Salaša Zbojská od výborných ovčích syrov, bryndze, pečenú baraninku či Tľapkance, Tisovské šúľance a nielen to. Napriek nevľúdnemu počasiu to bol skvelý Deň valaskej kultúry a sviatok ovčiarsky 2019.
Zdroj: Tím Regiónu Horehronie, Foto: OOCR Región Horehronie