Barani dohrali prvý zápas v sezóne, v Martine vyhrali aj so smútkom v duši

ŠPORT
0 /

Banskobystrickí hokejisti majú za sebou prvý úspešný duel aktuálnej extraligovej sezóny. Druhý zápas na ľade súpera už dohrali a vyhrali ho. Postarala sa o to nová posila HC 05, ktorá vo Zvolene ešte nehrala – Milan Kytnár. Prsty mal vo všetkých našich góloch.

V úvode zápasu si všetci pripomenuli minútou ticha úmrtia Miroslava Hlinku, Vladimíra Luptáka a Miroslava Kováčika. Naši chlapci nastúpili s čiernymi páskami na rukách.
Prvá tretina sa začala Fujeríkovou šancou, ktorý minul našu bránku. Potom sa hralo z jednej strany na druhú. My sme však boli o niečo rýchlejší, dôraznejší a aj nebezpečnejší. O úvodný gól sa postaral Milan Kytnár, a to v 8. minúte dokonca v oslabení. Brankári sa rozhodne nenudili, šancí bolo viac než dosť. V 14. minúte Galamboš vyslal strelu z dobrej pozície, ale obrancovia ju zblokovali. Potom rozhodcovia prerušili hru, pretože jeden z divákov hodil na ľad sklenený pohár a ten sa rozbil. Južná tribúna, odkiaľ pohár letel, musela byť na pokyn hlavného arbitra vyprataná. Nehralo sa takmer sedem minút, oba tímy boli v šatni. Stretnutie sa dohrávalo pred druhou tretinou a Martin už po 11-tich sekundách vyrovnal Vargom, ktorý sa prezentoval pohotovou strelou z prvej. Vzápätí mal veľkú šancu aj Themár, no náš gólman Wiikman bol na mieste. Záver prvého dejstva však patril nám. Kafkovu strelu brankár Čech síce chytil, ale v 19. minúte sa presadil tvrdou strelou spoza kruhu opäť Milan Kytnár, takže jeho presnými zásahmi sme prvé dejstvo vyhrali 2:1.

V úvode druhej tretiny mali domáci výhodu dvoch presiloviek. Hrali ich však komplikovane. Iba Markovič sa dostal do šance, ale nezdvihol puk nad betón nášho brankára. V 34. minúte napokon vyrovnal Galamboš dobre umiestnenou strelou a bolo 2:2. Po góle domáci výrazne ožili, viackrát nás zatlačili do defenzívy. Príležitosti mal hlavne Markovič, ktorý nevyužil ani samostatný nájazd.

V tretej tretine sa rozpútal boj o každý puk. Oba tímy sa sústredili na dobrú defenzívu, brankári taktiež nerobili chyby. Zachytal si predovšetkým gólman Martina Čech, pretože ´barani´ pálili z každej pozície. Bolo viac než pravdepodobné, že rozhodne o výhre jeden gól. V 57. minúte sa tak udialo. V útočnom pásme sa po prihrávke Kytnára najlepšie zorientoval Mário Lunter a rozhodol o našom víťazstve. Domácim už nepomohla ani krátka power-play v závere stretnutia.

Fakty o zápase:

MHC Mountfield Martin – HC’05 Banská Bystrica 2:3 (1:2, 1:0, 0:1)

Góly: 14. Varga (Galamboš), 34. Galamboš (L. Klíma, Markovič) – 8. Kytnár (Handlovský), 19. Kytnár (Handlovský, Matoušek), 57. Lunter (Kytnár). Rozhodovali: Lokšík – Korba, Rovenský. Vylúčení na 2.min: 3:6. Presilovky: 0:0. Oslabenia: 0:1. Diváci: 2500.

Zostavy:

MHC: J. Čech – Matejka, I. Ďatelinka, Tupý, Kolba, Dvořák, P. Smrek, Rusina, Brcko – T. Varga, Galamboš, J. Markovič – Važan, Fujerík, A. Themár – Suja, T. Klíma, Finsterle – L. Klíma, Illo, O. Jokeľ

HC 05: Wiikman – Nicastro, Montgomery, P. Lunter, Bambúch, Predajniansky, Biro, Rosandič, Gachulinec – M. Hudec, Kytnár, Kudrna – Kafka, Preisinger, Handlovský – Lamper, Block, M. Lunter – Bendík, Zigo, Matoušek

Hlasy po zápase:

Daniel Babka, tréner MHC: „Vedeli sme, že Banská Bystrica hrá poctivý hokej a nevypustí ani jeden súboj. To sa aj potvrdilo. Dostali sa dvakrát do vedenia a za stavu 1:2 sme mali aj hluché chvíle. Po vyrovnaní sme mohli rozhodnúť, no doplatili sme na streleckú nemohúcnosť. V tretej tretine to bola prekáračka kto z koho. Bystričania si počkali na svoju šancu a strhli víťazstvo na svoju stranu. Môžem im len pogratulovať k víťazstvu.“

Richard Zedník, asistent trénera HC 05: „Po smutnej udalosti, ktorá nás postihla v posledných dňoch, to bol pre nás veľmi ťažký zápas. Napriek tomu, že sme mali len jeden tréning, sme začali dobre. Chlapci príkladne bojovali a išli sme do vedenia. Domáci síce dvakrát vyrovnali, ale my sme stále hrali útočne, nastreľovali puky a dobre bránili. Naša chvíľa prišla tri minúty pred koncom, keď Lunter vsietil krásny tretí gól. Taktika nám vyšla a sme radi, že odchádzame z Martina s víťazstvom.“

Autor: (job), Foto: Zdroj SITA