Originálne vysvetlenie stopnutia grantu pre Bábkové divadlo z úst riaditeľa Úradu BBSK

SPRÁVY
8 /

Už pár dní Banskú Bystricu i Slovensko zaujíma ďalšia kauza nepodpísania ministerského grantu predsedom BBSK, tentoraz pre Bábkové divadlo na Rázcestí. Poznáme stanovisko banskobystrických divadelníkov, iba vedenie Banskobystrického samosprávneho kraja mlčí.

Obrátili sme sa preto na riaditeľa Úradu BBSK Milana Uhríka (člena ĽSNS)  s nasledovnou otázkou:

„Aký je dôvod nepodpísania financií MZV SR zo strany štatutára BBSK na projekt BDnR „Stop extrémizmu“, keď to nemá žiadny dopad na výdavkovú časť rozpočtu kraja a podľa odborníkov ide o ušľachtilú vec pre stredoškolákov?“

Odpoveď prišla čoskoro v tomto znení:

„Dobrý deň, uvedená dotácia vo výške 6.985 eur mala byť určená na politicky ladenú sériu divadelných vystúpení na stredných školách s názvom „STOP EXTRÉMIZMU“. Vystúpenia mala spoluorganizovať aj mimovládna (čiže súkromne financovaná) organizácia Amnesty International, ktorá niekoľkokrát svojvoľne označila Slovákov za extrémistov kvôli údajnej diskriminácii cigáňov. Je otázne, koho by v daných predstaveniach označovali za extrémistov teraz. Z popisu predstavenia však jasne vyplývalo, že „boj proti rasizmu“ vnímajú len ako „boj proti bielym“ a teda je pravdepodobné, že by za extrémistov boli označení opäť bieli Slováci. Nepovažujeme za správne podporovať z verejných zdrojov politické školenia organizované zahraničnými mimovládnymi organizáciami, obzvlášť keď ich chcú robiť už aj na školách a v divadlách. S úctou Ing. Milan Uhrík, PhD., riaditeľ Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja.“

Iba pripomíname, že projekt „STOP EXTRÉMIZMU“ podporený finančným grantom Ministerstva zahraničných vecí SR, sa týka uvádzania inscenácie „List čiernemu synovi“, ktorej autorkou je Slovenka žijúca od roku 1968 vo Švajčiarsku – Irena Brežná (65), na stredných školách v kraji.  Hra mala premiéru v banskobystrickom Bábkovom divadle na Rázcestí, ktoré tohto roku oslavuje svoje 55.narodeniny, 6.októbra 2013.

Za poviedku, ktorá sa stala  predlohou rovnomennej inscenácie, dostala Brežná v roku 1989 mediálnu Cenu proti rasizmu Nadácie Christopha Eckensteina v Ženeve. Ide o intímnu výpoveď matky – belošky, ktorá čaká a porodí čierne dieťa. Text vznikol na základe autentických zážitkov a skúseností,  v ktorých sa stretávala so strachom z cudzoty a inakosti vo Švajčiarsku, spoznávaním kultúry afrických predkov svojho syna.

Potom prišlo viacero medzinárodných ocenení za angažovanú prácu Ireny Brežnej.  Od roku 2012 je táto uznávaná spisovateľka a publicistka  držiteľkou najväčšieho švajčiarskeho ocenenia – Národnej literárnej ceny za svoj román „Nevďačná cudzinka“.  

S Irenou Brežnou sa budú môcť stretnúť Bystričania  13.októbra 2015 o 14:00 hod. v Štátnej vedeckej knižnici…

 

Autor: (tom), Foto: ilustračné