Bystričania na pionieroch až do Kazachstanu!

SPRÁVY
10 /

Štyria Bystričania sa na motocykloch značky Jawa 50 Pionier vydali na dobrodružnú cestu až do Kazachstanu. Vyrazili v sobotu ráno a Bystricoviny.sk boli pri tom!

dsc09985Minulý rok ich ich vášeň pre staré motocykle značky Jawa dotiahla až na okružnú cestu Rumunskom. Na 30-ročných motorkách, ktorých maximálka nepresahuje 60 kilometrov za hodinu sa vydali na cestu do stredoázijského Kazachstanu, ktorá im bude trvať mesiac. Ďalší približne mesiac pôjdu späť. So sebou si vezú stravu, oblečenie, stany, náhradné súčiastky, ba dokonca náhradné motory.

Bystricoviny.sk dobrodruhov vyprevádzali až na hranicu Banskobystrického kraja. Prvé nepríjemnosti sa objavili už krátko po štarte, keď jeden z tímu dostal defekt. Po rýchlej výmene sa pokračovalo ďalej, prevažne po bočných cestách II. A III. triedy. Náš redaktor ostáva s dobrodruhmi v kontakte počas celej cesty, aby sme čitateľom portálu Bystricoviny.sk mohli priniesť ďalšie informácie.

Pod oficiálnym názvom Jawa 50 – Pionier poznáme motocykel, ktorý sa vyrábal v Česko-Slovensku od 50. rokov 20 storočia. V motocykli Pionýr bol dvojtaktný jednovalec s obsahom 49,9 cm3. Prvý exemplár tohto malého motocykla bol ako Typ 359 s pomocnými pedálmi vyrobený v roku 1954. Ďalšie typy sa vyrábali v Považských strojárňach v Považskej Bystrici. Prvé motocykle značky Pionier 550 boli jednosedadlové. Postupne sa vyrábali nové zdokonaľované typy, robili sa na nich rôzne technické vylepšenia, zdokonaľovala sa kapotáž a komfort stroja. Najrozšírenejšími modelmi motocyklu Pionýr boli typy 20 a 21 sport. Maximálna rýchlosť je 60 km/hod. A spotreba sa pohybuje od 2,3 l/100 km po 3,2l/100 km.

Zdroj: Bystricoviny.sk (Roman Staroň), foto: Peter Gregorčok