Brazílske kuracie prsia s antibiotikami šírila aj bystrická firma

SPRÁVY
2 /

Na Slovensku sa objavil ďalší potravinový škandál. Hygienici objavili v mrazených kuracích prsiach dovezených z Brazílie nadlimitný obsah antibiotík.

Toto mäso putuje po Európe. Antibiotiká, ktoré obsahuje, najskôr zachytila česká veterinárna služba. Cez slovenských obchodníkov sa mrazené kuracie prsia z Brazílie dostali minimálne do 9 reštaurácií  deviatich reštaurácií a jednej školskej jedálne. V štyroch prevádzkach toto mäso so silnými protizápalovými antibiotikami už ľudia aj skonzumovali.

Na Slovensku sa rozbehlo pátranie po podozrivých distribútoroch. Malo by ísť o päť firiem z Bratislavy, Galanty, Prievidze, Banskej Bystrice a Rožňavy. „Je jasné, že niektorí distribútori hrali s nečistými kartami. Banskobystrická firma obchodujúca s mäsom sa nechala vymazať z obchodného registra a na jej novej adrese v Rožňave sa obchodná spoločnosť vôbec nenachádzala,“ uviedol pre Pravdu ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš.

Zásielka antibiotikami kontaminovaného mäsa je v objeme okolo 20 ton Upozornila na to Únia hydinárov Slovenska. Podľa jej výkonného riaditeľa Daniela Molnára by sa na  Slovensku mohlo predať okolo 4.000 kg tohto mäsa. Úrad verejného zdravotníctva toto číslo zatiaľ nepotvrdil. Jeho pracovníci pátrajú po kontaminovaných kuracích prsiach v reštauráciách a jedálňach.

Hygienik bratislavského RÚVZ Otakar Fitz oznámil, že mrazené kuracie prsia solené s dátumom minimálnej trvanlivosti 15. január 2015 našli v spoločnosti Market Centrum. Po kontrole ôsmich zariadení spoločného stravovania v štyroch z nich už toto mäso skonzumovali ich návštevníci.

Slovenskí hydinári naliehajú, aby štát zákonným opatrením donútil majiteľov reštaurácií informovať zákazníkov o tom, aké kuracie mäso im podávajú.

„Ľuďom nestačí povedať, že majú mäso od slovenského dodávateľa, pretože na Slovensku dnes fungujú desiatky firiem, ktoré sa zaoberajú prebaľovaním mäsa. Pokojne ho zabalia do slovenského obalu, čím uvádzajú ľudí do omylu,“

upozornil Daniel Molnár.

Pre človeka je konzumácia mäsa kontaminovaného antibiotikami nebezpečná v tom, že keď ochorie, lekárom predpísané  lieky nemusia zabrať. Brazílske kuracie prsia s antibiotikami, ktorými sa urýchľuje výkrm a rast zvierat, môžu oslabiť ľudskú imunitu alebo vyvolať alergické reakcie.

Ide o druhú kauzu s antibiotikami v kuracom mäse, keď v lete niečo podobné objavili hygienici u hydiny dovezenej z Poľska. Opäť jeden z dôvodov, aby sme radšej kupovali slovenské výrobky, ktoré sa vyrábajú pod sprísnenou kontrolou. Na podvodníkov z radov distribútorov by sa mala zamerať aj polícia.

Zdroj: Bystricoviny.sk