Oslaďte si vianočné recepty pastovaným medom

ZAUJÍMAVOSŤ
0 /

Vianoce sú čo chvíľa predo dvermi a s nimi aj predvianočné prípravy, ktoré sa nezaobídu bez vianočného pečenia. A bez medovníkov by to predsa neboli ani naozajstné Vianoce.

Vianočné medové inšpirácie

Ak však túžite po hneď mäkkých a vláčnych medovníčkoch, oslaďte ich tento rok napríklad pastovaným medom Medokomerc a uvidíte, že neoľutujete. Tento med sa do medovníkov používal už v minulosti, pretože sa vyznačuje jemnou neutrálnou chuťou a pretože medovníčky vďaka nemu vydržia dlhšiu dobu mäkké a vláčne.

Pastovaný med sa pripravuje pri teplote do 28 °C z kvalitného kvetového medu metódou, ktorá v mede zachováva všetky jeho zdraviu prospešné látky. Pastovaním skryštalizovaného medu dochádza k fragmentácii kryštálikov vďaka čomu med získava jemnú krémovú konzistenciu.

Takto upravený med ľahko rozotriete na chlebík či vianočku, a zároveň bude aj vaším skvelým pomocníkom pri pečení. Pre viac informácií navštívte web:  www.medokomerc.cz.

Medové rezy

Ingrediencie: 1 veľké vajce, 17 dekagramov práškového cukru, 3 polievkové lyžice mlieka, 3 polievkové lyžice pastovaného medu, 7 dekagramov Palmarínu, 1 čajová lyžička sódy bicarbony, 67 dekagramov hladkej múky.

Náplň: 7 decilitrov mlieka, 6 polievkových lyžíc hrubej múky, 2 sáčky vanilínového cukru, 50 dekagramov masla (Hera, Palmarin do plnky), 30 dekagramov práškového cukru.

 Cesto: Vajce, mlieko, cukor, med, Palmarín a sódu bicarbonu uvaríme a trochu skaramelizujeme /stále miešať/ Na doske vymiesime s múkou ešte horúce a cesto rozdelíme na 4 časti. Cesto si udržiavame v teple /lepšie sa nám bude vaľkať/. Vyvaľkáme na tenko a pečieme na obrátenom plechu 180 stupňov a asi 6-8 minút. Ešte horúce to dáme dolu z plechu.

Krém: Z mlieka, múky a vanilkového cukru uvaríme kašu. Po vychladnutí primiešame k vyšľahanej Here s práškovým cukrom.

Plnenie: Naplníme pláty a necháme ich stáť najlepšie cez noc. Na vrch môžeme dať čokoládovú polevu alebo posypeme s kakaom zmiešaným s práškovým cukrom a škoricou.

Koláč s medom a koreninami

Potrebujeme : 500 g pastovaného medu, 125 g masla, 125 g hnedého cukru, 1 čajovú lyžičku (ČL) mletej škorice, ½ ČL mletého koriandra, ½ ČL mletých klinčekov, 4 vajcia, 500 g hladkej múky, 1 ČL prášku do pečiva, 1 ČL sódy, 1 PL mlieka, 75 g posekaných vlašských orechov a 75 g kandizovanej pomarančovej kôry.

Postup: Med, maslo a cukor spolu mierne zohrejeme. Po rozpustení cukru odstavíme zmes a primiešame koreniny. Necháme mierne vychladnúť, postupne primiešame vajcia a múku zmiešanú s kypriacim práškom. Sódu rozpustíme v mlieku a vmiešame do zmesi. Nakoniec pridáme orechy a kandizovanú kôru tak, aby boli v ceste rovnomerne rozložené. Formu na biskupský chlebíček, alebo okrúhlu tortovú formu vytrieme tukom, vysypeme krupicou a zmes do nej vlejeme. Pečieme 60 minút v rúre predhriatej na 180 °C. Špajlou zistíme, či je koláč hotový a po vychladnutí ho vyklopíme z formy.

Medovníkové guľky

Potrebujeme: 100 g mletých orieškov, 3 PL pastovaného medu, 2 polievkové lyžice (PL) rumu, štipku mletej škorice, šťava a kôra z jedného citrónu, nastrúhaná čokoláda

Postup: Do malého hrnca vložíme mleté oriešky, med a všetky ostatné ingrediencie, za stáleho miešania povaríme 15 minút. Potom nechajme zmes vychladnúť, lyžičkou vytvoríme guľky, ktoré nakoniec vyváľajme v postrúhanej čokoláde.

Zdroj: Jana Naščáková, Foto: ilustračné