Špaňodolinský štiarc sa varí a ochutnáva už túto sobotu

Z regiónu
1 /

V sobotu  6. júla 2019 od 9:00 hod. sa v Španej Doline uskutoční tradičné podujatie s varením baníckeho “štiarcu” – miestnej pochúťky v penzióne Klopačka.

Špaňodolinský štiarc

Je staré banícke jedlo. Varievali ho ženy manželom, ktorí chodili fárať do bane. Buď ho zjedli hneď ráno alebo si ho brávali so sebou do bane.

Receptov na jeho prípravu  je viac, môžete si to vyskúšať doma, ale najlepší štiarc majú v Španej Doline. V sobotu ho môžete ochutnať  posedieť si s rodinou alebo priateľmi pri ľudovej hudbe, bude veselo.

Originálny recept zo Španej Doliny

  1. Oškrabané nadrobno nakrájané zemiaky varíme v osolenej vode tak, aby ešte neboli celkom uvarené. Nasypeme hrubú polohrubú múku (pomer je na kilo zemiakov asi 40 dkg múky)
    Po nasypaní múky zapichneme do hrnca tzv. štiarcovník (hrubý papek na miešanie). Ak ho nemáte, tak silnú varechu.
  2. Pomaly varíme bez miešania, až do dobrého uvarenia (treba ochutnať zemiak), ale nie celkom rozvariť.
  3. Potom vodu scediť, trocha si z nej nechať na prípadné zriedenie, ak by bola zmes veľmi hustá.
  4. Hneď miešať varechou kým neostane hladké cesto, čo sa oddeľuje od hrnca – toto je drina pre chlapov, nemali by ostať hrudky zemiakov.
  5. Medzitým v inej rajnici upražíme slaninku alebo slaninu s cibuľou alebo maslo (podobne ako na halušky), ktorou sa potom zalievajú natrhané kúsky cesta. Trocha omastku si treba odliať, aby vychladol, tým si pomastiť ruky pri trhaní, aby sa cesto nelepilo na prsty.
  6. Cesto sa trhá na kúsky, podobné haluškám do misky, polieva po troche omastkom. Často premiešavame, aby sa nám kúsky nezlepili, k chutnej porcii pridáme opečenú slaninku s cibuľkou.

Toto jedlo je veľmi sýte a zapíja sa kyslým mliekom, žinčicou, mliekom a podobne. Prajeme dobrú chuť a veselú zábavu!

Autor: (dem), Foto: Mirka Chabadová ilustračné