Maňka: „Samosprávny kraj prežil vďaka úsporným opatreniam.“

SPRÁVY
0 /

Banskobystrický župan Vladimír Maňka je predkladateľom „Informatívnej správy o činnosti Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) za roky 2009-2011“. O nej vo štvrtok rokujú poslanci zastupiteľstva BBSK.

Na stredajšej tlačovej besede župan Vladimír Maňka povedal: „Každé odvetvie, každú oblasť musel samosprávny kraj zanalyzovať. Prvý rok pritom chýbalo v rozpočte kraja 27,8 milióna eur na to, aby samosprávny kraj prežil. Postupne sme preto pristúpili k zmenám v jednotlivých oblastiach, ktoré má v kompetencii BBSK. Došlo k racionalizácii Úradu BBSK, školských a sociálnych zariadení, či vzniku právneho oddelenia pri Úrade BBSK, ktoré nahradilo drahé externé poradenstvo.“

Ďalej pokračoval: „Podarilo sa nám zrušiť niektoré nevýhodné zmluvy a zastaviť súdne konania voči kraju. K úsporným krokom postupne dochádza aj vo verejnej doprave a v ďalších oblastiach. Vďaka týmto krokom sa samosprávnemu kraju podarilo ušetriť milióny eur a prežiť v rokoch 2010 a 2011, aj keď to nebolo skutočne jednoduché. Bolo treba vysúkať si rukávy a robiť.“

BBSK má rozpracované množstvo projektov financovaných z fondov Európskej únie za viac ako 35 miliónov eur. Časť realizovaných a pripravovaných projektov sa týka rekonštrukcie ciest a mostov.

Na štvrtkovom rokovaní zastupiteľstva BBSK poslanci rozhodujú aj o návrhu „Možností financovania modernizácie a obnovy cestnej infraštruktúry vo vlastníctve BBSK“. Ten počíta s úverovými zdrojmi vo výške 10 miliónov eur, z ktorých by sa opravili komunikácie a mosty v najhoršom technickom stave.

Župan Maňka dúfa, že ďalšie financie kraj získa, keď štát spravodlivejšie prerozdelí daň z motorových vozidiel. BBSK chystá ďalšie zmeny aj v oblastiach vzdelávania a kultúry. Pripravuje nové návrhy, ktorými chce ovplyvniť politiku štátu, aby mohli optimálne fungovať všetky oblasti, za ktoré zodpovedá.

Zdroj: Bystricoviny.sk