ZO SVETA: Nádory, ktoré nedávno zabíjali, sa liečia ožarovaním

ZAUJÍMAVOSŤ
0 /

Vedci a lekári nasadili v boji proti rakovine ohromujúce tempo. Za rok vývoj v liečbe dosahuje taký skok, aký kedysi trval desať rokov. Trendom liečenia rakoviny aj V Čechách je využívanie ožarovania miesto chemoterapie, ktorá negatívne postihuje celé telo.

Moderných metód pribúda.

kultivovane bunky rakoviny plucKeby sa ľudia chorí na leukémiu liečili dnes, nemuseli by zomrieť. Podobne je to s nádormi, ktoré metastázujú do pečene. „Ešte pred 20 rokmi sme takýchto pacientov považovali za stratených, nemali sme im čo ponúknuť. Teraz ich operujeme a dokážeme im významne predĺžiť život,“ hovorí predseda Onkologickej spoločnosti Jiří Vorlíček.

Stratení už nemusia byť ani ľudia, ktorí majú  inak stopercentne smrteľné zhubné nádory mozgu, presnejšie centrálnej nervovej sústavy. Prerastajú naprieč celým mozgom a nedajú sa operovať. Lekári  si dlho mysleli, že sa s nimi nedá nič robiť. Až do chvíle, keď jedna izraelská spoločnosť vynašla čiapočku napájanú baterkami, ktorá dáva mozgu pravidelné drobné elektrické impulzy, čím zabíja nádor.

„Ukázalo sa, že to pacientom významne predĺži život z perspektívy niekoľkých mesiacov až na roky,“ uvádza Josef Vymazal, primár Rádiodiagnostického oddelenia Nemocnice Na Homolce. Petr Janeček z Olomouca bol jedným z prvých, kto sa testovania „protirakovinovej čiapočky“ zúčastnil. Keď sa mu nádor objavil, mal pred sebou podľa prognózy len sedem mesiacov života. Už je to deväť rokov a on stále žije!

„Teraz sme rok a pol v ďalšej etape klinických testov, z 9 pacientov 8 žijú a darí sa im dobre,“ konštatuje Vymazal. Napriek tomu, že priemerná doba prežitia pri tomto nádore je sedem mesiacov až jeden rok…

Trend súčasnosti: menej používať chemoterapiu

Ešte v roku 2003 mali pacienti z Česka o polovicu horšiu dostupnosť rádioterapie, ako ostatní Európania. Na jeden ožarovací prístroj pripadalo 416 tisíc obyvateľov, pričom priemer Európskej únie bol vtedy okolo 220 tisíc. Znamenalo to, že táto liečba bola pre viacerých českých pacientov nedostupná.

„Dnes sme sa vďaka investíciám do nových prístrojov dostali na priemer Európy. Máme  44 ožarovacích prístrojov, pričom napríklad  Bulharsko iba dva, takže teoreticky sme na tom veľmi dobre,“ tvrdí predseda Spoločnosti radiačnej onkológie Jiří Petera. Slovo „teoreticky“ je na mieste, pretože sa často stáva, že miesto liečby pacienta ožarovaním (paprsky ničia nádor cielene) lekári nariadia chemoterapiu, ktorá zasiahne celé telo. Pritom keby ho najskôr poslali na ožarovanie, nádor sa zmenší a chirurgovia ho ľahšie odstránia.

Vo vyspelých európskych krajinách sa ožarovaním lieči asi 70% pacientov, v Čechách je to zatiaľ necelých 60%. Aj preto, že po roku 1989 sa do krajiny hladnej po modernej liečbe dostali vďaka dravým farmaceutickým firmám rôzne koktaily chemoterapeutík a poisťovne túto liečbu bez problémov preplácali. Nemocnice na moderné ožarovacie prístroje za desiatky miliónov nemali peniaze. Na gamma nôž sa skladali Česi v celonárodnej zbierke…

 „V každom prípade menšie využívanie chemoterapie je súčasným trendom. Keď máme genetickú analýzu, ukáže sa, že v niektorých prípadoch chemoterapia nie je vhodná a nasadí sa  trebárs hormonálna terapia,“ upozorňuje Vorlíček. Je to možné vďaka tomu, že existujú genetické testy, ktoré pomáhajú určiť liečbu takpovediac na mieru pacienta, pretože odhalia, čo lepšie zaberie. Využívajú sa napríklad pri liečbe nádoru prsníka.

Zdroj: idnes.cz