Psychiater Ludvik Nábělek: „S kurvami sa nebav a s hlupákmi sa nehádaj“

SPRÁVY
9 /

Regionálna televízia Hronka prináša v pravidelnom cykle pod názvom „Osobnosti regiónu“ pohľad na tie najzaujímavejšie osoby spojené s Banskou Bystricou. Jednou z takýchto osobností je bezpochyby aj dlhoročný primár psychiatrického oddelenia Roosveltovej nemocnice MUDr. Ludvik Nábělek, PhD. V očiach verejnosti zostal zapísaný nielen ako skvelý psychiater, ale aj ako muž, ktorý v roku 2011 zviedol ťažký boj proti rušeniu banskobystrickej psychiatrie. Na protest sa vtedy po 20-tich rokoch dokonca vzdal svojho postu primára a rozlúčil sa prostredníctvom nezabudnuteľného výroku:

Rozhodol som sa svoju profesionálnu kariéru ukončiť. Môj otec mi raz povedal: „Lučo môj, s kurvami sa nebav a s hlupákmi sa nehádaj“. Držím sa tohto ponaučenia.

Až tento jeho radikálny krok donútil kompetentných zmeniť svoje postoje a psychiatriu sa podarilo zachrániť. Dnes, s odstupom času troch rokov, tvrdí, že mu to za to stálo.

„Prišiel som síce o miesto primára, ale bystrickú psychiatriu sme zachránili. Bez váhania hovorím, spravil by som to opäť,“

dodáva Ludvik Nábělek. Reláciu TV Hronky OSOBNOSTI REGIÓNU s Ludvikom Nábělkom si môžete pozrieť v nasledujúcom videu:

Autor: (lac)