Zmena otváracích hodín na pobočkách Slovenskej pošty a obchodných reťazcov

SPRÁVY
0 /

Koronavírusová kríza na Slovensku si okrem iných opatrení vyžiadala aj zmenu otváracích hodín na pobočkách Slovenskej pošty a obchodných reťazcov. Prinášame Vám aktuálne informácie.

Slovenská pošta upraví otváracie hodiny pobočiek

S cieľom chrániť zdravie zamestnancov v prevádzke ako aj obyvateľov miest a obcí, Slovenská pošta od utorka 24. marca 2020 do 5. apríla 2020 upraví otváracie hodiny pobočiek na celom území Slovenska.

Počas pracovných dní mať budú pobočky Slovenskej pošty individuálne stanovené otváracie hodiny aj s ohľadom na momentálny stav zamestnancov ovplyvnený všeobecnou situáciou tak, aby bolo koncentráciou obyvateľov v čo najväčšej miere zabránené šíreniu COVID-19.

V mestách nad 10 000 obyvateľov budú pošty otvorené do 16:00 hod, minimálne jedna pošta bude otvorená jeden deň v týždni do 17:00 hod. V sobotu a v nedeľu budú všetky pošty zatvorené.

„Aktuálne otváracie hodiny pobočiek a prípadné zmeny odporúčame zákazníkom sledovať na internetovej stránke Slovenskej pošty, v Mobilnej aplikácii Slovenskej pošty, na Facebooku či na informačných plagátoch priamo pri vchode do pobočiek,“

uvádza hovorkyňa Slovenskej pošty Eva Rovenská.

Slovenská pošta spolupracuje pri informovaní obyvateľov spolupracuje aj s mestskými a miestnymi úradmi. V súčasnosti je z individuálnych prevádzkových dôvodov zatvorených 40 pôšt.

Slovenská pošta a jej zamestnanci sú súčasťou kritickej infraštruktúry štátu a riadi sa pokynmi kompetentných autorít, Ústredného krízového štábu SR, Úradu verejného zdravotníctva SR,  Ministerstva zdravotníctva SR, Ministerstva dopravy a výstavby SR a Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb SR. Patrí k výnimkám, ktoré musia poskytovať potrebné služby v čase mimoriadnej situácie.

Kaufland dočasne plošne skracuje otváracie hodiny

Upravené otváracie hodiny pre predajne naprieč Slovenskom začínajú platiť od 23. marca 2020 a platiť budú až do odvolania.

S ohľadom na aktuálnu situáciu sa Kaufland rozhodol pristúpiť k dočasnému skráteniu otváracích hodín všetkých predajní na celom Slovensku. Od pondelka do soboty tak po novom budú predajne otvorené od 7:00 do 20:00 hod. Nedeľná prevádzka od 8:00 do 20.00 hod. zostáva nezmenená.

Pre tento krok sme sa rozhodli z dôvodu zabezpečenia plynulého chodu našich predajní. Veľmi si vážime prácu našich pracovníkov v predajniach, preto chceme zdôrazniť, že skrátenie otváracích hodín nebude mať žiaden vplyv na dohodnuté zmluvné podmienky zamestnancov. Naším cieľom zostáva byť k dispozícii našim zákazníkom,“

vyjadrila sa Lucia Langová, hovorkyňa spoločnosti Kaufland. Reťazec zároveň minulý týždeň oznámil zavedenie nákupných hodín pre seniorov.

Kvôli ochrane tej najohrozenejšej skupiny zákazníkov sú každý deň medzi 13:00  a 14:30 hod. naše predajne určené hlavne pre nich. Práve v tomto čase totiž býva v našich predajniach menej zákazníkov, a tak vieme lepšie zabezpečiť dodržiavanie tohto opatrenia. Zároveň však prosíme zákazníkov, aby boli ohľaduplní a naplánovali si svoje nákupy na iný čas,“

dodala Langová.

Kaufland apeluje na svojich zákazníkov, aby dodržiavali hygienické opatrenie a vstupovali do predajne len s ochranným rúškom, prípadne aj s rukavicami. Zároveň odporúča uprednostniť bezhotovostné platenie a dodržiavať vzdialenosť 2 metrov.

Ako zodpovednému zamestnávateľovi a obchodníkovi nám záleží na zdraví našich zamestnancov a zákazníkov, a preto sa dlhodobo snažíme zabezpečiť ochranu ich zdravia v každom ohľade. Vzhľadom na aktuálny vývoj situácie sme zintenzívnili hygienické opatrenia a zákazníci, ako aj zamestnanci majú k dispozícii na predajniach hygienické staničky s dezinfekčným prostriedkom. Zároveň naši zamestnanci pravidelne dostávajú čerstvé ovocie a ďalšie zdraviu prospešné potraviny na posilnenie imunity,“

vysvetlila hovorkyňa Kauflandu. Reťazec takisto distribuuje svojim zamestnancom rúška pre ich osobnú potrebu.

Množstvo rúšok, ktoré máme k dispozícii, je, žiaľ, obmedzené. Zásoby rúšok sa budeme snažiť doplniť všetkými možnými spôsobmi. Preto sme sa tiež rozhodli pristúpiť k ďalšiemu opatreniu a zaviesť pri všetkých pokladniach ochranné plexisklá,“

uzavrela Lucia Langová.

Dočasné otváracie hodiny v Tescu a Lídli, ochranné plexisklá pri pokladniach

Hypermarkety a čerpacie stanice Tesco budú od pondelka 23. marca otvorené od 7:00 do 21:00 hodiny. V predajniach menšieho formátu, supermarketoch a prevádzkach Tesco Express, budú môcť zákazníci nakúpiť od 7:00 do 20:00 hodiny. Dočasné otváracie hodiny platia každý pracovný deň aj počas víkendov.

Plne si uvedomujeme našu dôležitú úlohu pri zabezpečovaní potravín pre ľudí na Slovensku. Vyvíjame maximálne úsilie, aby sme podporili kolegov na obchodoch. Iba vďaka ich obetavej práci dokážeme prinášať potraviny pre rodiny naprieč krajinou. Aby sme ich podporili ešte viac, rozhodli sme sa dočasne pozmeniť otváracie hodiny,

zdôraznil výkonný riaditeľ Tesca na Slovensku Martin Kuruc.

Podobne ako Tesco aj reťazec Lidl už oznámil, že jeho predajne upravujú svoje otváracie hodiny tak, že budú predávať v čase od 7:00 do 20:00 hod.

Obchodné reťazce sa navyše rozhodli v súvislosti s mimoriadnymi opatreniami zavedenými pre nový koronavírus inštalovať na pokladniciach ochranné plexisklá.

„V týchto dňoch inštalujeme na všetkých našich viac ako 1000 pokladniciach ochranné plexisklá. Ich účelom je ochrániť našich pokladníkov pred rizikom nákazy. V súvislosti s týmto opatrením inštalujeme v pokladničných zónach aj nálepky vyznačujúce odporúčanú bezpečnú vzdialenosť medzi jednotlivými zákazníkmi,“

potvrdil Tomáš Bezák, vedúci úseku komunikácie Lidl.

Podľa hovorkyne spoločnosti Billa Kvetoslavy Kirchnerovej sa začne v najbližších dňoch s inštaláciou ochranných plexiskiel vo všetkých 150 predajniach s cieľom posilniť ešte viac ochranu svojich zamestnancov a rovnako aj zákazníkov.

„S týmto ochranným prvkom nebudú spojené žiadne obmedzenia pre jednu či druhú stranu,“

podčiarkla Kirchnerová.

Vyhradené pre seniorov

Aj Tesco venuje špeciálnu pozornosť seniorom, ktorí patria v aktuálnej situácii k najviac ohrozeným. Vo všetkých 150 prevádzkach Tesco platia od pondelka prednostné nákupné hodiny pre seniorov, a to každý pracovný deň od 9:00. do 10:00 hod.

Pre seniorov si vyhradil čas aj Lidl a to v rozmedzí od 13:00 do 14:30 hod. V Bille si seniori môžu prednostne nakúpiť od 8:00 do 9:00 hod.

Autor: (dem), Foto: ilustračné