Zástupcovia kraja zisťujú priamo u zamestnávateľov dopady koronakrízy

SPRÁVY
0 /

Návštevou salaša Zbojské, sociálneho podniku vo Valaskej a Železiarní Podbrezová odštartoval predseda BBSK Ján Lunter sériu návštev u zamestnávateľov. Ich cieľom je zistiť, ako sa koronakríza dotkla  podnikov  v našom kraji.

Nielen najväčších zamestnávateľov v Banskobystrickom kraji, ale aj malých a stredných podnikateľov, remeselníkov či sociálne podniky, navštívia v najbližších týždňoch zástupcovia Banskobystrického samosprávneho kraja.

„Našim cieľom je zmapovať, ako sa ich koronakríza dotkla, ako funguje pomoc, aké budú dopady na ekonomiku kraja, kde sa dajú hľadať dobré inšpirácie a prípadne, ako môže župa byť nápomocná. Uvidíme, čo ukážu stretnutia, ako sa kríza podpísala na situácii jednotlivých skupín podnikateľov aj zamestnancov, a podľa toho povedieme prípadné ďalšie rokovania,“

povedal predseda BBSK Ján Lunter.

Župan má zatiaľ za sebou návštevu Salaša Zbojská, ako zástupcu malého podnikateľa v agroturistike a gastronómii, sociálneho podniku – čistiarne Wasco vo Valaskej a najväčšieho zamestnávateľa v regióne Železiarní Podbrezová. Okrem toho absolvoval niekoľko neformálnych rozhovorov s podnikateľmi v Banskej Bystrici.

„Tieto návštevy hodnotím ako veľmi prínosné, aj keď zatiaľ z nich nemožno vyvodzovať všeobecne platné závery. Už teraz sa však ukazuje, že viacerí menší podnikatelia o štátnu pomoc nežiadali, pretože sa im zdala riziková a neprehľadná. Prakticky úplne mimo zóny štátnej pomoci skončili v časoch koronakrízy sociálne podniky, čo mňa osobne veľmi mrzí, pretože dávajú prácu dlhodobo nezamestnaným a pomáhajú im získať dôležité zručnosti. Veľkí hráči skôr potrebujú zmeny na úrovni celoeurópskych regulácií, zaujala ich však aj iniciatíva BBSK, ktorá sa snaží prepájať vedecké a podnikateľské kapacity,“

doplnil župan Lunter.

Séria návštev bude pokračovať už v utorok 2. júna, kedy má župan Ján Lunter namierené do magnezitových závodov v Lubeníku, v stredu navštívi PPS Group v Detve a na budúci týždeň zavíta do Krupiny, Vlkanovej či Zvolena.

Predbežý harmonogram návštev zamestnávateľov v kraji

UTOROK 2.6.

10:00 Slovenské magnezitové závody, Lubeník

STREDA 3.6.

14:30 – PPS Group, Detva

10:00 Yura Eltec Corporation, Rimavská Sobota (v zastúpení Ondrej Lunter)

13:00 Záhradníctvo Antal, Včelínce (v zastúpení Ondrej Lunter)

PIATOK 5.6.

13:00 súkromne hospodáriaci roľník Jozef Kučera, Hriňová

ŠTVRTOK 11.6.

10:00 Coop Jednota, Krupina

13:00 Lind Mobler Slovakia, Krupina

PIATOK 12.6.

10:00 Continental Automotive Systems Slovakia, Zvolen

12:30 Küster – automobilová technika, Vlkanová

Zdroj: Lenka Štepáneková, Foto: BBSK